Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Žilinka sa ohradil voči výrokom smerákov! Za tieto slová im poslal rozhorčený odkaz: Nedám sa ovplyvniť nikým a ničím

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Stanovisko, ktorým strana Smer-SD reagovala na rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu stíhať Roberta Kaliňáka väzobne, sa nepáči generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Smeráci totiž uviedli, že “štátna mafia vedená Čaputovou, Hegerom, Lipšicom a Matovičom dovydierala generálneho prokurátora.“ Ten sa však voči takýmto výrokom ohradil a akékoľvek ovplyvňovanie odmieta.

„Dôrazne sa ohradzujem voči nepravdivému tvrdeniu, že som bol dovydieraný najvyššími ústavnými činiteľmi a špeciálnym prokurátorom,“ uviedol Žilinka.

 

K dnešnému vyjadreniu strany SMER-sociálna demokracia, že “štátna mafia vedená Čaputovou, Hegerom, Lipšicom a Matovičom...

Posted by Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR on Saturday, April 23, 2022

Pri vykonávaní pôsobnosti a zákonných oprávnení generálneho prokurátora podľa vlastných slov vždy a v každej veci postupoval a rozhodoval samostatne, v súlade so sľubom, ktorý zložil pri vymenovaní do funkcie generálneho prokurátora.

„Nikdy by som nedopustil žiadne pokusy o ovplyvňovanie výkonu mojich ústavných a zákonných kompetencií zo strany kohokoľvek a to ani zo strany najvyšších ústavných činiteľov,“ povedal.

Poslanci NR SR posielajú otvorenú výzvu predsedníčke Európskej komisie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

„Zdôrazňujem, že tak ako doposiaľ, nikdy sa pri výkone mojej pôsobnosti nedám ovplyvniť nikým a ničím a už vôbec nie záujmami politických strán, či tlaku verejnej mienky alebo médii. Aj naďalej bude pre mňa jediným imperatívom zákon,“ dodal.

Žilinka sa ohradil voči
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Strana Smer-SD potom, ako sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zobral do väzby Roberta Kaliňáka vyhlásila, že za ním plne stojí. "Je to nevinný človek a je obeťou politických represálií. Naplnili sa naše slová. Štátna mafia vedená Čaputovou, Hegerom, Lipšicom a Matovičom, ktorá zneužila vyšetrovateľov NAKA, dovydierala Generálneho prokurátora a sudcov Špecializovaného trestného súdu, sa rozhodla všetkých oponentov pozatvárať," uviedli. 23. apríla podľa nich začína na Slovensku doba temna, kde sa opozícií zatvárajú ústa putami. 

Kaliňák podal voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu sťažnosť. O väzbe bude rozhodovať Najvyšší súd. Dnešné rozhodnutie tak nie je právoplatné. 

Žilinka vylúčil Lipšica z Ficovho prípadu

Generálny prokurátor tento týždeň rozhodol o vylúčení špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica z konania a rozhodovania v prípade obvineného poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica. Zdôvodnil to pochybnosťami o jeho nezaujatosti. Vec zostáva na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorá môže v mene generálneho prokurátora konať pri žiadosti Národnej rady SR o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby.

"Dôrazne apelujem na politikov a médiá, aby boli pri svojich vyjadreniach a záveroch k trestnej veci bez znalosti spisu zdržanliví a aby rešpektovali prezumpciu neviny," uviedol v súvislosti s prípadom Žilinka. Fico je spolu s ďalšími stíhaný pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Na základe Žilinkovho piatkového rozhodnutia môže zástupca špeciálneho prokurátora konať v jeho mene pri výkone pôsobnosti žiadať Národnú radu SR o vydanie súhlasu na vzatie poslanca do väzby.

Žilinka sa ohradil voči
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu. Líder Smeru-SD považuje vznesené obvinenie za politickú pomstu a pokus zlikvidovať predsedu najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany.

Viac o téme: Maroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu