Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Polícia objasnila, ako to bolo so zadržaním Kaliňáka: Vyrušili ho pri relaxe na rybách?

Fica, Kaliňáka aj Paru obvinili. Zobraziť galériu (11)
Fica, Kaliňáka aj Paru obvinili. (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Zdá sa, že v kauze Očistec, ktorú už niekoľko mesiacov vo veľkom rieši Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa pohli veci. Podľa najnovších informácii tentokrát ide o mimoriadne obvinenie dvojice Roberta Kaliňáka a Roberta Fica, pričom toho prvého menovaného dokonca aj zadržali. Nejde však len o túto dvojicu. Medzi zadržanými figuruje aj advokát Marek Para.

Aktualizované 17:23

Kaliňákov zástupca David Lindtner po výsluchu Kaliňáka skonštatoval jednoznačne to, že podali sťažnosť aj námietku zaujatosti.

Obhajca Lindtner po výsluchu Kaliňáka: Podali sťažnosť aj námietku zaujatosti! (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Aktualizované 17:06

Policajné orgány vzhľadom na veľkú medializáciu prípadu ešte podrobne dovysvetlili okolnosti, za akých došlo k zadržaniu Kaliňáka. "K zadržaniu obvineného došlo dňa 20.04.2022 pred vstupom na pozemok jeho chaty, v ktorej sa predtým nachádzal, po tom čo ho vyšetrovateľ telefonicky kontaktoval. (..) Počas celého úkonu neboli voči obvinenému použité žiadne donucovacie prostriedky a nedošlo k žiadnemu poškodeniu na majetku. Po zadržaní bolo obvinenému umožnené, na jeho žiadosť, rozlúčiť sa s rodinnými príslušníkmi. Následne bola vykonaná jeho eskorta na NAKA PPZ k vykonaniu ďalších procesných úkonov," píše polícia priebeh zadržania na chate.

 

STANOVISKO NAKA K OKOLNOSTIAM ZADRŽANIA OSOBY R. K. Vzhľadom k medializovaným informáciám týkajúcich sa zadržania osoby...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, April 20, 2022

Isté je, že Kaliňák minimálne jednu chatu vo vlastníctve má. Ešte pred dvoma rokmi sme totiž odhalili, ako si po odchode z politiky užíval relax pri rybačke na chalupe v obci Bodíky pri ramene Dunaja. Je veľmi pravdepodobné, že práve na tejto chate k spomínanému zadržaniu došlo. Obhajoba priblížila, že dôvodom zadržania Kaliňáka je kolúzna väzba. Prípadný návrh na väzobné stíhanie by považovala za bezprecedentný krok.

Aktualizované 16:56

Polícia koná výhradne podľa zákona, nie podľa rozmarov politikov. V súvislosti s obvinením šéfa Smeru-SD Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka to na sociálnej sieti uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). "Politici si nesmú myslieť, že sú nadľudia, nesmú si byť istí svojou nedotknuteľnosťou a nakoniec, musia vedieť, že pred zákonom sme si všetci rovní," skonštatoval. Ak si niekto myslí, že akýkoľvek člen vlády vymýšľa nápady, ako niekoho obviniť, podľa Mikulca sa mýli.

MIMORIADNE Polícia objasnila, ako
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:48

Líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič si myslí, že len neúplatní vyšetrovatelia môžu prinávratiť dôveru v právny štát.

 

Fico s Kaliňákom podľa svedectiev mnohých členov ich mafie hrubým spôsobom zneužívali policajný zbor na kriminalizáciu...

Posted by Igor Matovic on Wednesday, April 20, 2022

Aktualizované 15:30

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje postup orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Uviedla to v súvislosti s obvinením expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Zdôraznila, že je potrebné počkať na ďalšie procesné úkony. Politicky komentovať takéto procesy podľa nej nie je vhodné.

Prezidentka rešpektuje postup orgánov činných v trestnom konaní v prípade obvinenia Fica a Kaliňáka (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Rešpektujem to, že je to postup orgánov činných v trestnom konaní. Všetci sme si rovní pred zákonom. Jediné, čo k tomu môžem povedať, je, že je potrebné počkať na ďalšie procesné úkony zo strany vyšetrovateľov a prokuratúry," povedala novinárom Čaputová, ktorá je na oficiálnej návšteve Talianska.

MIMORIADNE Polícia objasnila, ako
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Aktualizované 13:41

Po niekoľkých hodinách sa na sociálnej sieti k obvineniu vyjadril už aj sám predseda Fico. Sám hovorí o tom, že ho už štvrtýkrát politicky obvinili. "Nie preto, že by som bol podozrivý z korupcie alebo inej ekonomickej trestnej činnosti. Ale preto, že si ako opozičný politik robím svoju robotu. Ide o čistú politickú pomstu," odpovedá na dnešné obvinenia Fico. "Toto zúfalé politické divadlo Matoviča, Hegera a Čaputovej nás v Smere, ani mňa osobne nezastaví v politickej opozičnej práci. Viac povieme dnes na tlačovej konferencii," odkázal cez video Fico.

Robert Fico reaguje na svoje obvinenie: Tvrdí, že ide o čistú politickú pomstu (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Aktualizované 12:35

David Lidntner je bývalý sudca, ktorý bude v tomto prípade Kaliňáka a Fica zastupovať. Práve zadržanie exministra Kaliňáka popísal Lidntner veľmi podrobne. Kaliňák mal byť na rybačke so synmi a manželkou mimo Bratislavy. "Chlapci sa na to pozerali, ako im berú tata, je to určitý spôsob politickej pomsty," povedal právny zástupca Lidntner, ktorý dodal, že tieto udalosti nás 'vracajú ešte pred 50. roky'.

Právny zástupca David Lindtner
Zobraziť galériu (11)
Právny zástupca David Lindtner  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Obhajca Fica a Kaliňáka by chcel, aby prípad dozorovala Generálna prokuratúra SR (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Advokáta Mareka Paru bude právne zastupovať Michal Mandzák"Obvinenie voči môjmu kolegovi Marekovi Parovi chápem ako hrubý zásah do úkonu práva na obhajobu," povedal Mandzák novinárom.

Michal Mandzák
Zobraziť galériu (11)
Michal Mandzák  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Obhajca Michal Mandzák: Obvinenie voči môjmu klientovi Marekovi Parovi považujem za absurdné (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Aktualizované 12:28

Obvinenie súvisí podľa denníka SME so zbieraním kompromitačných materiálov na Igora Matoviča, Andreja Kisku ale aj prokurátora Vasiľa Špirka. Zakomponované je v ňom aj komunikovanie cez platformu Threema s Marianom Kočnerom, kde si písal s Bödörom a Fica nazývali viackrát „šéfom“. Obvinenie Fica sa zakladá na tom, že mal údajne túto skupinu Bödörovcov chrániť aj potom, ako viacerí z nich končili vo väzbe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Topky.sk (@topkysk)

Aktualizované 11:37

Rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní vo veci obvinenia Roberta Kaliňáka, Roberta Fica a spol je podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) ich autonómnym rozhodnutím. "Verím, že je podložené dôkazmi," povedal zatiaľ skromne predseda vlády.

Aktualizované 11:29

Podpredseda Smeru-SD a poslanec Ľuboš Blaha sa v týchto chvíľach presunul na centrálu strany na Súmračnej ulici a novinárom iba stručne a s úsmevom na tvári odkázal, že o 14:00 bude k predmetnej téme tlačová konferencia.

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha nereagoval na otázky o obvinení Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, oznámil len čas tlačovky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 11:24

Na aktuálne otázky nám odpovedala aj Kandelária NR SR. "Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky tejto chvíli neeviduje žiadne doručenie žiadosti na vydanie na stíhanie poslanca Roberta Fica," informovala nás hovorkyňa Kollára Michaela Jurcová.

MIMORIADNE Polícia objasnila, ako
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Podobne je to aj v prípade Mandátového a imunitného výboru NR SR. Z tohto nás zase informovala predsedníčka Anna Andrejuvová (OĽaNO). "Na mandátový a imunitný výbor k medializovanej informácii o obvinení Roberta Fica nebolo doposiaľ nič doručené," píše sa v stanovisku.

Aktualizované 11:18

Pred centrálou Smeru na Súmračnej ulici to momentálne vyzerá pokojne.

MIMORIADNE Polícia objasnila, ako
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 10:38

Prípad a zadržanie spomínaných osôb už potvrdila aj polícia na sociálnej sieti. "Národná kriminálna agentúra dnes vykonáva na území SR viaceré akcie, v rámci ktorých boli obvinené viaceré osoby, okrem iných aj osoby M.P., R.K. a R.F.," píšu policajné orgány.

 

AKTUÁLNE: NAKA OBVINILA OSOBY R.F., R.K. A M.P Národná kriminálna agentúra dnes vykonáva na území SR viaceré akcie, v...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, April 20, 2022

Aktualizované 10:33

Okrem Roberta Kaliňáka mali dnes príslušníci NAKA zadržať aj advokáta Mareka Paru, ktorý zastupuje aj Norberta Bödöra.

MIMORIADNE Polícia objasnila, ako
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obvinenie zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny

Informácie pochádzajú z Denníka N. NAKA dnes podľa ich zdrojov zadržala Roberta Kaliňáka ako bývalého šéfa rezortu vnútra. Toho mali obviniť spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny.

MIMORIADNE Polícia objasnila, ako
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kým Kaliňáka mali fyzicky zadržať, u Fica sa to nestalo. Na tento úkon totiž treba súhlas Národnej rady, kde Fico pôsobí ako poslanec. Obvinení majú byť aj z trestného činu ohrozenia daňového tajomstva. Celý prípad má mať súvis s kauzou Očistec.

V rámci akcie Očistec zadržali už aj koncom roka 2020 viacerých bývalých policajných funkcionárov. Výnimkou nie je ani bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, bývalý šéf NAKA Peter Hraško alebo bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer.

Viac o téme: ZadržanieRobert FicoNAKARobert KaliňakMarek ParaOčistec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu