Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Internetom koluje nebezpečná výzva: Nabáda deti k otráveniu sa liekmi, polícia varuje rodičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Polícia upozorňuje na internetovú výzvu, ktorá nabáda mladých k otráveniu sa voľne predajnými liekmi. Apeluje preto na rodičov, aby zvýšili obozretnosť a s deťmi o rizikách výzvy hovorili. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou," informoval hovorca. Priblížil, že úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach.

 

TOTO AKO VZNIKLO? ŠIALENÁ INTERNETOVÁ VÝZVA, KTORÁ MÔŽE ZABÍJAŤ, NIEKOĽKO DETÍ SA UŽ ÚMYSELNE PRIOTRÁVILO LIEKMI ...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, April 13, 2022

"Táto výzva sa prvýkrát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom," priblížila polícia. Upozornila, že účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene. Podľa psychológov výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť.

Polícia plánuje osloviť školy

Polícia v tejto súvislosti v najbližších dňoch plánuje osloviť školy a na problém upozorniť. "Problematiku výzvy a rizík s ňou spojených určite zaradíme aj do našich preventívnych aktivít s mládežou. Našim cieľom bude zvyšovať povedomie detí o nežiadúcich účinkoch voľne dostupných liekov a látok určených na liečebné účely," ozrejmil Slivka.

Viac o téme: DetiLiekyOtravaVýzvaPolícia Internet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu