Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rokovanie VLÁDY: Jesenné voľby budú zrejme skôr! Na Slovensko by mohlo prísť o 900 vojakov NATO viac

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí by sa mohli konať skôr. Vláda schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR, aby mohli byť voľby v posledných 21 dňoch volebného obdobia orgánov samospráv, namiesto súčasných 14.

Voľby, určené na sobotu, by sa tak mohli konať 22. októbra a nie v období krátko pred Sviatkom všetkých svätých, ako to vychádza podľa súčasných zákonných podmienok. Kabinet schválil tiež návrh na skrátené legislatívne konanie zákonnej iniciatívy.

VIDEO Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov členských krajín NATO, Ukrajina nepožiadala Slovensko o stíhačky Mig-29

Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov členských krajín NATO, Ukrajina nepožiadala Slovensko o stíhačky Mig-29 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Voľby sa zrejme budú konať skôr, voliť budú môcť aj ľudia v COVID karanténe

Jesenné voľby budú zrejme skôr! Voliť budú môcť aj ľudia v COVID karanténe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:24 Dotácia na stravu detí sa upraví z dôvodu nárastu počtu oprávnených detí na jej poskytovanie v dôsledku situácie na Ukrajine. Tieto deti totiž neboli zahrnuté v poskytnutom preddavku na financovanie dotácie na stravu. Pre žiadateľov sú tak vynaložené náklady na ich stravovanie neplánovaným finančným výdavkom, ktorý môže spôsobiť rozpočtové problémy. Financovanie sa má zabezpečiť mimoriadnym doplatkom. Vyplýva to z nariadenia vlády z dielne rezortu práce, ktoré v utorok schválil kabinet.

Aktualizované 14:17 Po zvýšení kapacity jaslí plánuje rezort práce podobne riešiť aj škôlky

Po tom, čo v utorok vláda schválila administratívne zvýšenie počtu miest v jasliach o desať percent oproti regulácii nastavenej zákonom o sociálnych službách, chce ministerstvo práce podobne riešiť aj nedostatok miest v škôlkach, povedal minister práce Milan Krajniak.

Vláda schválila zvýšenie počtu miest v jasliach o desať percent, rezort práce chce takto riešiť aj nedostatok miest v škôlkach, uviedol Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V pláne je aj zavedenie inštitútu detských skupín pod dozorom niektorého z rodičov. Na Slovensku je v súčasnosti podľa Krajniaka 217 jaslí s kapacitou 3787 miest. Navýšením o desať percent sa ich kapacita teoreticky zvýši o 378 miest. "Do dnešného dňa máme evidenciu, že 328 detí slovenských občanov sa nedostalo do jaslí," poznamenal Krajniak s tým, že by mal vzniknúť priestor na pokrytie tohto záujmu a zároveň sa vytvorí miesto v jasliach aj pre deti ukrajinských odídencov. Podobne chce Krajniak riešiť aj nedostatok miesta v škôlkach.

"Po dohode s ministerstvom školstva by sme chceli v krátkom čase podobne, ako sme to teraz urobili u jaslí, urobiť znovu takýto krok, čím by sa malo vytvoriť zhruba 19-tisíc nových miest v materských školách," priblížil minister. 

Aktualizované 14:14 Mária Kolíková verí, že pri reforme súdnej mapy nájde koalícia zhodu. "Je to tak, že sa bavíme veľmi konkrétne o tom ako bude mapa vyzerať," uviedla. 

Verím, že nájdeme zhodu pri súdnej mape: V prípade straty mandátu Mariana Kotlebu sa niet o čom baviť, uviedla Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:13 V prípade straty mandátu Kotlebu sa niet o čom baviť

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je presvedčená o tom, že rozsudkom Najvyššieho súdu SR stratil líder ĽSNS Marian Kotleba svoj poslanecký mandát. Odmietla polemiku a možnosť, ktorú pripúšťa sám Kotleba, že mu mandát podľa výkladu ústavy nezanikol. "Jednoznačne tu je spáchaný úmyselný trestný čin, tu sa niet o čom baviť," uviedla Kolíková po utorkovom rokovaní vlády.

Aktualizované 13:35 Minister vnútra Mikulec sa vyjadril dvom ruským vrtuľníkom, ktoré majú byť nahradené.

MV SR má nahradiť dva ruské vrtuľníky, cenu odhaduje na 25 miliónov eur, o finálnom návrh má ešte vláda rokovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 13:30 Budaj bude o peniazoch pre SHMÚ rokovať s ministrom financií

Minister životného prostredia Ján Budaj bude o chýbajúcich financiách pre Slovenský hydrometeorologický ústav rokovať so šéfom rezortu financií Igorom Matovičom, uviedol po rokovaní vlády.

Minister životného prostredia Ján Budaj bude o chýbajúcich financiách pre SHMÚ rokovať so šéfom rezortu financií Igorom Matovičom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister sa stretol s riaditeľom SHMÚ Martinom Benkom v pondelok (11. 4.) aj utorok ráno. "Predložil mi podrobné informácie o tom, aké naliehavé sú jeho finančné požiadavky," poznamenal Budaj s tým, že je povinný obhajovať záujmy SHMÚ. Podklady Benko tiež doniesol na utorkové rokovanie vlády. Kontrakt o poskytnutí financií podpisujú ministerstvo so SHMÚ vždy koncom roka. Minulý rok sa tak neudialo. Budaj vraví, že dôvodom bol nevyrovnaný a nekrytý rozpočet. Nemohli tiež podľa neho podpísať kontrakt, v ktorom je o niekoľko stoviek tisíc eur viac než má ministerstvo v rozpočte.

Aktualizované 13:24 Slovensko pripravuje návrat svojich diplomatov do Kyjeva

Slovensko pripravuje návrat svojich diplomatov do Kyjeva. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok o tom informoval na sociálnej sieti.

Aktualizované 13:15 Rezort pôdohospodárstva pripraví legislatívny nástroj na stabilizáciu zostatkov pšenice, informoval Vlčan

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pripraví legislatívny nástroj na stabilizáciu zostatkov potravinárskej pšenice v SR. Uviedol to počas utorkového rokovania vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan. "Vytvoríme legislatívny nástroj pre ministerstvo pôdohospodárstva, aby sme v prípade nutnosti vedeli zastabilizovať zostatky potravinárskej pšenice na Slovensku. Zatiaľ sa k žiadnym hraničným číslam neblížime," oznámil agrominister.

Rezort pôdohospodárstva pripraví legislatívny nástroj na stabilizáciu zostatkov pšenice, informoval Vlčan (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pripomenul, že v utorok má na MPRV stretnutie so zástupcami - od výrobcov plodín cez zástupcov mlynárov až po pekárov. "Bude tam aj zástupca (obchodných) reťazcov. Situáciu teda podrobne monitorujeme," spresnil Vlčan. Dodal, že potravinárskej pšenice je na Slovensku do ďalšej žatvy na Slovensku dostatok. "Pravidelne monitorujeme zostatky vo verejných a súkromných skladoch."

Aktualizované 13:01 MV SR má nahradiť dva ruské vrtuľníky, cenu odhaduje na 25 miliónov eur

Dva ruské vrtuľníky Mi-171, ktorými disponuje Letecký útvar ministerstva vnútra, má bezodkladne nahradiť nová letecká technika. Dva vrtuľníky by sa mali obstarať formou priameho rokovacieho konania. Predpokladané náklady odhaduje rezort na 25 miliónov eur. Návrh v utorok schválila vláda. Rezort argumentuje vojnou na Ukrajine a hrozbou prerušenia prevádzky a straty spôsobilosti leteckého útvaru plniť kritické úlohy pre vnútornú bezpečnosť štátu. O finálnom rozhodnutí má podľa ministra vnútra Romana Mikulca ešte rokovať vláda.

Rokovanie VLÁDY: Jesenné voľby
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"V dôsledku sankcií zavedených v roku 2014 trvala generálna oprava vrtuľníka Mi-171 viac ako tri roky, keď vrtuľník nebol použiteľný. V dnešnej situácii, keď sa rokuje o prijatí už piateho kola nových prísnejších sankcií voči Ruskej federácii, sa jednoznačne dá očakávať súbor reakcií zo strany Ruskej federácie. Je len otázkou času, kedy výrobca techniky odoberie certifikáty pre ním licencované údržbové organizácie v Európskej únii a zároveň prestane dodávať náhradné diely patričnej kvality alebo diely celkovo," argumentoval rezort v materiáli.

Aktalizované 12:57 Pandemické opatrenia sa počas Veľkej noci ponechajú. Dôvodom je, že bude dochádzať k väčším stretnutiam ľudí, napríklad v kostoloch. Následne sa po sviatkoch rozhodne o tom, kde sa budú respirátory nosiť aj naďalej, informoval Mišík. "Pri momentálnej incidencii je odporúčanie odborníkov ponechať nosenie respirátorov," poznamenal Mišík. Po Veľkej noci sa má k pandemickým opatreniam stretnúť konzílium odborníkov a Úrad verejného zdravotníctva SR.

COVID situácia sa stále zlepšuje: Opatrenia sa počas Veľkej noci nemenia! O respirátoroch sa rozhodne po sviatkoch (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:53 Situácia s ochorením COVID-19 sa na Slovensku kontinuálne zlepšuje. Po utorkovom rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík poznamenal, že výraznejšie klesá počet pozitívne testovaných osôb, počet pacientov v nemocniciach i tých, ktorí si vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu.

Aktualizované 12:29 V zdravotníckych zariadeniach je hospitalizovaných 54 Ukrajincov

V zdravotníckych zariadeniach je hospitalizovaných 54 pacientov z Ukrajiny, ktorí utiekli pred vojnovým konfliktom. Z toho je 36 dospelých a 18 detí. Uviedol to po utorkovom rokovaní vlády minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

Rokovanie VLÁDY: Jesenné voľby
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako priblížil, ide predovšetkým o interné, traumatologické a onkologické ochorenia. "Bolo vykonaných 31 elektívnych operácií, 43 urgentných operácií a 12 krátkodobo odkladaných," povedal šéf rezortu zdravotníctva. Urgentné príjmy ošetrili 1766 Ukrajincov, z toho 837 dospelých a vyše 900 detí. Na onkologické ochorenia sa na Slovensku lieči 75 občanov Ukrajiny, z toho 70 dospelých a päť detí.

Aktualizované 12:20 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a šéf IZA Matej Mišík informujú o aktuálnej pandemickej situácii.

Aktualizované 12:17 Naď potvrdil, že diskusia o odkúpení štvrtej batérie Patriot momentálne neprebieha. Systémy má Slovensko k dispozícii zadarmo spolu s náhradnými dielami, muníciou a personálom. Minister zároveň upozornil, že Patrioty či systémy S-300 sú strategickou ochranou vzdušného priestoru. Slovensko však má na jeho ochranu aj ruské systémy Kub či Igla. Tie treba podľa neho postupne nahrádzať, pretože sú staré a sú problémy s ich fungovaním.

"Ak nám spojenci zabezpečujú tú strategickú úroveň protivzdušnej obrany, tak my sa poďme sústrediť na to, aby sme si zaobstarali protivzdušnú obranu na operačnej a taktickej úrovni," povedal Naď. Minister zároveň dodal, že vláda schválila presun systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu na rokovaní 6. apríla. Materiál bude podľa neho dodatočne zverejnený.

Aktualizované 12:15 Ukrajina nepožiadala Slovensko o stíhačky Mig-29, nerokuje sa o tom

Ukrajina nepožiadala Slovensko o poskytnutie stíhačiek Mig-29. Vláda preto o ich poslaní ani nerokuje. Ukrajinci žiadali poskytnutie húfnic Zuzana a opravu svojej vojenskej techniky v slovenských opravárenských podnikoch. To sa v súčasnosti rieši, uviedol Naď. 

Rokovanie VLÁDY: Jesenné voľby
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O ochrane vzdušného priestoru diskutuje Slovensko s Alianciou. Odpoveď očakáva Naď v najbližšej dobe. "Možností je viacero. Ochrana z nášho územia alebo ochrana z iného územia," podotkol minister s tým, že bude rád, ak Slovensko vyrieši problém ochrany vzdušného priestoru pomocou nadzvukových lietadiel. Keď bude mať Slovensko postarané o ochranu vzdušného priestoru, až vtedy sa bude baviť o budúcnosti stíhačiek Mig-29. Za Migy-29 zaplatilo Slovensko minulý rok Rusku 55 miliónov eur. Ochrana vzdušného priestoru od Aliancie by podľa Naďa nebola drahšia. "Nechcem špekulovať, lebo nemám kalkuláciu na stole, ale nebude nás to určite stáť ani euro viac ako to, čo dnes platíme Rusom za Migy," skonštatoval.  

Aktualizované 12:03 Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov členských krajín NATO

Na Slovensko by mohlo prísť ďalších 900 vojakov členských štátov NATO, konkrétne z Česka, Nemecka, USA a Slovinska. Celkovo tak má v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny Aliancie v SR pôsobiť do 3000 vojakov. Zvýšenie mandátových počtov, ktoré určujú maximálny počet vojakov, v utorok odsúhlasila vláda. Návrh musí ešte odobriť Národná rada SR.

Rokovanie VLÁDY: Jesenné voľby
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Spôsobilosti zahraničných ozbrojených síl doplnia schopnosti a kapacity Ozbrojených síl SR a prispejú k zvýšeniu úrovne odstrašenia od prípadného ozbrojeného útoku," deklarovalo ministerstvo obrany v materiáli. Počet českých vojakov sa má zvýšiť o 100. Z Nemecka by mohlo prísť o 500 príslušníkov viac, zo Spojených štátov o 200. Slovinsko by mohlo poslať o 100 vojakov viac.

"Každá jednotka, ktorá má prísť na Slovensko, je viazaná na nejaký druh techniky, o ktorý sme požiadali," vysvetlil minister obrany Jaroslav Naď. Počet nemeckých vojakov sa zvyšuje, aby sa mohli spoločne s Holandskom dlhodobo obsluhovať tri batérie systému Patriot. V prípade USA zvyšovanie taktiež súvisí so systémom Patriot.

Aktualizované 11:29 Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. 

Aktualizované 11:03 Minister obrany Jaroslav Naď počas rokovania vlády. 

Aktualizované 10:30 Jesenné voľby budú zrejme v skoršom termíne. Návrh schválili ministri na utorkovom rokovaní vlády. Voliť by mohli aj ľudia v COVID karanténe. 

Voľby budú zrejme skôr

"Predĺžením lehoty na uskutočnenie volieb do orgánov samospráv obcí a volieb do orgánov samosprávnych krajov v rámci volebného obdobia a bez jeho narušenia sa vytvárajú predpoklady na širší časový priestor na určenie vhodného termínu konania príslušných volieb najmä s ohľadom na zvyklosti obyvateľstva v súvislosti s dňami pracovného pokoja a so štátnymi sviatkami," píše sa v predloženom návrhu.

Rokovanie VLÁDY: Jesenné voľby
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa súčasného znenia zákona o podmienkach výkonu volebného práva sa majú voľby do orgánov samosprávnych krajov i samosprávy obcí konať v posledných 14 dňoch ich volebného obdobia. V prípade nadchádzajúcich spojených volieb by túto podmienku spĺňal dátum 29. október. Vzhľadom na časovú blízkosť Sviatku všetkých svätých, predpokladané presuny obyvateľstva a z toho vyplývajúce riziko nízkej účasti na voľbách sa začal zvažovať skorší termín.

Novelou sa má upraviť aj zákon o politických stranách a politických hnutiach. Zmeny sa majú týkať sankcií pre kandidátov koalícií strán a hnutí pri voľbách do Národnej rady SR a do Európskeho parlamentu. Nemajú sa vzťahovať na blížiace sa spojené voľby do orgánov územnej samosprávy. Po schválení v parlamente by zákonná úprava mala nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia v zbierke zákonov.

V jesenných voľbách by mohli voliť aj ľudia v karanténe pre COVID

Ľudia s nariadenou karanténou alebo izoláciou pre ochorenie COVID-19 by mohli voliť v jesenných spojených voľbách do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí. Vyplýva to z návrhu zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania pre tieto spojené voľby, ktorý v utorok schválila vláda. Kabinet odobril aj návrh na skrátené legislatívne konanie.

Rokovanie VLÁDY: Jesenné voľby
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Zákon z dielne ministerstva vnútra upravuje komplexný proces špeciálneho spôsobu hlasovania vo všetkých jeho štádiách. "Špeciálny spôsob hlasovania je určený pre osoby, ktorým bola nariadená izolácia alebo karanténa z dôvodov ochrany verejného zdravia pred ochorením COVID-19 a pre osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti, a to na základe ich žiadosti," vysvetľuje rezort.

Špeciálny spôsob hlasovania

Postup podľa tohto zákona sa má uplatniť iba v prípade, ak k 30. septembru 2022 budú na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR osoby pozitívne na ochorenie COVID-19 a osoby, ktoré s nimi prišli do úzkeho kontaktu, podliehať izolácii alebo karanténe. O špeciálny spôsob hlasovania by občania mohli požiadať najneskôr v posledný pracovný deň pred dňom konania sa volieb do 12. hodiny, a to telefonicky zapisovateľa miestnej volebnej komisie.

Na zabezpečenie hlasovania oprávnených voličov budú vytvorené špeciálne volebné obvody so špeciálnou volebnou komisiou, ktorej sídlo môže byť obec, mesto, v Bratislave a Košiciach mestská časť. Členovia špeciálnej volebnej komisie majú na požiadanie prísť s hlasovacími lístkami a špeciálnou prenosnou volebnou schránkou k voličom, ktorí sa pre izoláciu či karanténu nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti. Komisiu by malo tvoriť aspoň osem ľudí, hlasovanie budú zabezpečovať minimálne dvaja vyslaní členovia.

Rokovať bude o skoršom konaní jesenných volieb i riešení envirozáťaží

Jesenné voľby do orgánov samosprávnych krajov a orgánov samosprávy obcí by sa mohli konať už v sobotu 22. októbra. Vládny kabinet bude rokovať o tejto zmene v utorok na predveľkonočnom zasadnutí. Zákonná úprava má v nich umožniť hlasovanie aj voličom s nariadenou karanténou alebo izoláciou pre ochorenie COVID-19. Vyplýva to z návrhu zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania v jesenných spojených voľbách. Kabinet má v tomto prípade schvaľovať i návrh na na skrátené legislatívne konanie.

Riešenie envirozáťaží v období od roku 2016 do 2021 stálo viac ako 130,4 milióna eur. Úlohy stanovené na tieto roky boli čiastočne splnené. Vyplýva to zo Správy o plnení Štátneho programu sanácie environmentálnych záťaží (2016 - 2021), ktorou sa bude zaoberať vládny kabinet. Vláda má prerokovať i materiál Ministerstva financií SR, ktorý sa týka jednotnej stratégie financovania podporných fondov Európskej únie. Návrh rezortu predstavuje základný dokument na prípravu finančných plánov programov, a to najmä Programu Slovensko.

Viac o téme: KoronavírusRokovanie vládyEduard HegerAktuálna COVID situáciaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu