Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda SCHVÁLILA navýšenie počtu miest v jasliach: Krajniak chce podobne riešiť aj škôlky!

Milan Krajniak Zobraziť galériu (2)
Milan Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po tom, čo v utorok vláda schválila administratívne zvýšenie počtu miest v jasliach o desať percent oproti regulácii nastavenej zákonom o sociálnych službách, chce ministerstvo práce podobne riešiť aj nedostatok miest v škôlkach. Povedal to po rokovaní vlády minister práce Milan Krajniak.

V pláne je aj zavedenie inštitútu detských skupín pod dozorom niektorého z rodičov. Na Slovensku je v súčasnosti podľa Krajniaka 217 jaslí s kapacitou 3787 miest. Navýšením o desať percent sa ich kapacita teoreticky zvýši o 378 miest.

Vláda schválila zvýšenie počtu miest v jasliach o desať percent, rezort práce chce takto riešiť aj nedostatok miest v škôlkach, uviedol Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krajniak chce riešiť aj nedostatok miest v škôlkach

"Do dnešného dňa máme evidenciu, že 328 detí slovenských občanov sa nedostalo do jaslí," poznamenal Krajniak s tým, že by mal vzniknúť priestor na pokrytie tohto záujmu a zároveň sa vytvorí miesto v jasliach aj pre deti ukrajinských odídencov.

Vláda SCHVÁLILA navýšenie počtu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podobne chce Krajniak riešiť aj nedostatok miesta v škôlkach. "Po dohode s ministerstvom školstva by sme chceli v krátkom čase podobne, ako sme to teraz urobili u jaslí, urobiť znovu takýto krok, čím by sa malo vytvoriť zhruba 19-tisíc nových miest v materských školách," priblížil minister. Nevybavených žiadostí o umiestnenie detí do materskej školy je podľa Krajniaka v súčasnosti asi 10-tisíc. Zvyšovanie počtu detí však nemá byť povinné a bude záležať na rozhodnutí jednotlivých materských škôl.

Tretím krokom, ktorý má umožniť rodičom nástup do zamestnania, by malo byť zriadenie takzvaných detských skupín, v ktorých sa jeden rodič počas dňa postará aj o cudzie deti, a za to od štátu dostane príspevok. Kedy by sa tieto plány mali zrealizovať, sa Krajniak neodvážil spresniť, bol by však rád, keby bola príslušná legislatíva schválená ešte v apríli.

Zvýšenie kapacity jaslí o desať percent sa bude týkať všetkých detí

Počet detí v jasliach sa bude môcť zvýšiť o desať percent oproti regulácii nastavenej zákonom o sociálnych službách nielen z dôvodu poskytovania starostlivosti deťom prichádzajúcim z Ukrajiny, ale poskytovania starostlivosti aj iným deťom. Vyplýva to z novely nariadenia vlády o niektorých opatreniach v oblasti sociálnych služieb v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie SR, spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny, ktorú v utorok schválil kabinet Eduarda Hegera.

"Návrhom nariadenia sa novovytvárajú právne podmienky na možnosť využitia prechodne počas krízovej situácie o 10 % zvýšenej kapacity prevádzkovaných zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa, oproti regulácii nastavenej zákonom o sociálnych službách, a to nielen z dôvodu poskytovania starostlivosti deťom prichádzajúcim z Ukrajiny, ale poskytovania starostlivosti aj iným deťom," uviedol rezort práce, sociálnych vecí a rodiny v predkladacej správe k schválenému materiálu.

Novelu nariadenia rezort navrhol s tým, že sa tak posilňujú nedostatočné kapacity zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa a cieľová skupina rodičov sa rozširuje na všetkých rodičov, ktorí službu na podporu rodinného života a pracovného života potrebujú.

Viac o téme: JasleMiestaŠkôlkyMilan KrajniakRokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu