Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dotácia na stravu detí sa upraví v súvislosti s utečencami z Ukrajiny

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Dotácia na stravu detí sa upraví z dôvodu nárastu počtu oprávnených detí na jej poskytovanie v dôsledku situácie na Ukrajine. Tieto deti totiž neboli zahrnuté v poskytnutom preddavku na financovanie dotácie na stravu.

Pre žiadateľov sú tak vynaložené náklady na ich stravovanie neplánovaným finančným výdavkom, ktorý môže spôsobiť rozpočtové problémy. Financovanie sa má zabezpečiť mimoriadnym doplatkom. Vyplýva to z nariadenia vlády z dielne rezortu práce, ktoré v utorok schválil kabinet.

Vláda schválila zvýšenie počtu miest v jasliach o desať percent, rezort práce chce takto riešiť aj nedostatok miest v škôlkach, uviedol Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Finančná alokácia sa podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny zabezpečí formou mimoriadneho doplatku pre žiadateľa, ktorým je zriaďovateľ materskej alebo základnej školy, s cieľom poskytnutia dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa na dieťa odídenca z Ukrajiny.

Dotácia na stravu detí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Týka sa to detí, ktorým sa v súvislosti s krízovou situáciou poskytuje dočasné útočisko alebo detí, ktorých zákonným zástupcom sa poskytuje dočasné útočisko, ako aj tých, ktoré v súvislosti s krízovou situáciou sú žiadateľmi o azyl alebo doplnkovú ochranu, alebo ktoré získali prechodný pobyt.

Súčasný stav

Súčasný právny stav umožňuje žiadateľom vynaložené prostriedky na stravovanie počas tohto preddavkového obdobia zohľadniť až v rámci zúčtovania dotácie na stravu. Prechodným ustanovením sa upraví aj možnosť poskytnutia mimoriadneho doplatku dotácie spätne za obdobie od 1. marca 2022, odkedy boli prvé deti začlenené do výchovnovzdelávacieho procesu a vyučovania.

Výška dotácie na stravu je 1,30 eura na deň a dieťa. K 8. aprílu bolo podľa materiálu evidovaných 2402 detí odídencov z Ukrajiny, na ktoré bude poskytnutá dotácia na stravu od 1. marca do 31. augusta, čo predstavuje približne päť mesiacov, keďže niektoré deti navštevujú materskú školu, čo je možné aj počas júla a augusta, a niektoré deti navštevujú základnú školu, čo je možné maximálne do júna. Podľa materiálu to bude predstavovať vplyv na rozpočtovú kapitolu MPSVR v objeme 312.260 eur.

Viac o téme: DetiDotácieStravaMilan KrajniakVojna na UkrajinePomoc Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu