Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Na situáciu na Ukrajine reaguje aj Bratislava: Staré Mesto pristupuje k opatreniam voči ruskej ambasáde

Zuzana Aufrichtová
Zuzana Aufrichtová (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA – Zrušenie parkovacích miest veľvyslanectvu Ruskej federácie v bratislavskom Starom Meste či možnosť premenovať Godrovu ulicu, aj to sú opatrenia, ku ktorým pristupuje mestská časť v súvislosti s aktuálnym dianím na Ukrajine. Samospráva zároveň končí s informovaním ambasády o verejných zhromaždeniach, ktoré by sa mali v budúcnosti pred veľvyslanectvom konať. Ruská ambasáda mala takúto výhodu ako jediná.

"Prvým opatrením je zrušenie výhody, ktorú získala Ruská federácia na základe svojej žiadosti v apríli 2018, keď nad rámec iných veľvyslanectiev požiadala o výhodu byť informovaná o verejných zhromaždeniach, ktoré sa konajú pred jej ambasádou. Táto výhoda sa dnešným dňom končí," povedala v pondelok na brífingu starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Vyhlásenie starostky Starého Mesta k situácii na Ukrajine (Zdroj: Facebook/Staré Mesto - srdce Bratislavy)

Mestská časť zároveň ruší povolenie na vyhradené parkovacie miesta pred veľvyslanectvom. Priestor s piatimi parkovacími miestami na ceste tretej triedy sa tak stane opäť verejným priestorom. V rámci tretieho opatrenia spúšťa Staré Mesto proces premenovania verejného priestranstva. Do úvahy prichádza napríklad pomenovanie na Ulicu Borisa Nemcova, v minulosti zavraždeného kritika ruského prezidenta Vladimira Putina. Nie je vylúčené ani pomenovanie niektorého z ďalších verejných priestranstiev v okolí.  

Podľa staromestského poslanca Ondreja Dostála sa o premenovaní ulice hovorí už dlhšie. "Je najvyšší čas urobiť to vzhľadom na to, čo sa práve v týchto chvíľach deje na Ukrajine," skonštatoval Dostál. V hre je meno spomínaného Borisa Nemcova, prípadne Anny Politkovskej, ďalšej zavraždenej Putinovej kritičky. Súhlasí s ním aj ďalší poslanec Peter Osuský. "Myslím si, že boli prekročené všetky hranice a nepriateľ vystúpil v tej najhoršej podobe, aká existuje," zdôraznil.

 

POMOC UKRAJINE: SPACÁKY A KARIMATKY PRE IVANO-FRANKIVSK Milí susedia, oslovili nás z radnice ukrajinského mesta...

Posted by Staré Mesto - srdce Bratislavy on Friday, February 25, 2022

Poslanec Ondrej Dostál zároveň súhlasí s tým, že prišiel "čas urobiť poriadok s ruskou ambasádou", necháva to však plne v kompetencii rezortu diplomacie a ministra Ivana Korčoka (nominant SaS), ktorému dôveruje.

Viac o téme: Staré MestoZuzana AufrichtováVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu