Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nočná dopravná zápcha pri Belgorode! Google mapy odhalili plány na útok ruského konvoja

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter - Jeffrey Lewis)

KYJEV/BELGOROD – Prvý znak, že sa niečo deje. Reč je o satelitných snímkach z bieloruského mesta Belgorod, kde satelity v noci zo stredy na štvrtok zaregistrovali rozsiahlu kolóny. Takýto kolaps dopravy je však na nočnú hodinu nezvyčajný. Odborníkov preto takýto netradičný úkaz zaujal. Poukázali však aj na ďalšie zaujímavé skutočnosti.

V noci zo stredy na štvrtok sa všetko zmenilo. Celý svet sa zobudil s informáciou, že na Ukrajine sa začala vojna medzi Ukrajincami a Ruskom. V súčasnosti prebieha 5. deň tohto násilného činu, ktorý odsúdil celý svet a väčšina štátov sveta uvalila na Rusko a jeho predstaviteľov prísne sankcie.

Archívne VIDEO V Kyjeve zneškodnili 15 sabotérov, ktorí sa dostali do civilných áut

V Kyjeve zneškodnili 15 sabotérov, ktorí sa dostali do civilných áut (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

Avšak, nedávno poukázal americký vojenský analytik a profesor kalifornského Middleburského inštitútu Jeffrey Lewis na zaujímavé skutočnosti. Totižto, Google Maps odhalili pohyb ruských vojsk naozaj nezvyčajne. V noci o 3:15 boli totiž na cestách v smere z bieloruského Belgorodu k ukrajinským hraniciach kolóny. Tie sú pre túto nočnú hodinu viac ako nezvyčajné. Teste pred začiatkom invázie na to upozornil na Twitteri s popisom „niekto je v pohybe“. „Podľa Google Maps je o 3:15 ráno na ceste z ruského Belgorodu k ukrajinským hraniciam „zápcha“. Začína to *presne* tam, kde sme včera videli ruskú formáciu brnení a IFV/APC. Niekto je v pohybe,“ napísal na sociálnej sieti. Následne bolo údajne jednoduché si domyslieť, čo sa bude diať. Ako však na tieto informácie prišli?

https://twitter.com/ArmsControlWonk/status/1496665213172473858/photo/1

Aplikácia vyhodnocuje dopravnú situáciu na základe dát zo smartfónov a v prípade, ak sa tieto zariadenia „zhlukujú“ blízko seba a pohybujú sa pomaly, systém to vyhodnotí ako kolónu. Vtedy sa daný úsek zafarbí do červena a vypíše, s akým zdržaním musia používatelia počítať. Mnohí sa preto domnievajú, že sa týmto spôsobom sami odhalili nezodpovední vojaci, podľa Lewisa je však pravda zrejme inde. Podľa jeho názoru sa dáta získali od civilistov, ktorí sa snažili ujsť pred ruskými vojakmi a uviazli v kolóne, ktorú vytvoril vojenský konvoj. „Aby som predišiel nedorozumeniu: dopravné dáta pravdepodobne neboli vyhodnotené na základe telefónov vojakov. Pravdepodobne to boli civilisti, ktorí sa zasekli na zátarasách, ktoré Google mapy zaznamenali,“ ozrejmil Lewis.

Na sociálnych sieťach pritom možno nájsť viacero videí, ktoré znázorňujú, ako sa vojenský konvoj so stovkami tankov presúva len zopár kilometrov pred bielorusko-ukrajinskými hranicami.

Prečo sledovali práve Belgorod?

Lewis však ozrejmil aj to, prečo sledovali dopravné dianie práve v Belgorode. Podľa jeho slov sa totiž dostali k satelitným snímkam z predchádzajúcich dní, ktoré zachytila spoločnosť Capella Space. „Jediný dôvod, prečo sme sa pozreli na premávku pri Belgorode, je, že Capella Space zachytila SAR snímku novo prichádzajúcej ruskej jednotky s tankmi a inými vozidlami. Na tomto obrázku nás zarazilo, že vozidlá boli zoradené v kolónach, pripravené na odchod,“ napísal analytik.

Jasný odkaz spoločností

Americká spoločnosť Google v súvislosti s vpádom ruskej armády na Ukrajinu zablokovala tamojším používateľom vo svojej službe Google Maps dve funkcie, ktoré poskytujú informácie v reálnom čase. Prvá deaktivovaná funkcia zobrazovala hustotu premávky a bola využívaná na monitorovanie konfliktu z diaľky. Google však poznamenal, že v režime navigácie je stále dostupná. Druhá dočasne zablokovaná funkcia s názvom Live Busyness zobrazovala vyťaženosť konkrétneho miesta v rôznych časoch.

Spoločnosť Google uviedla, že tieto opatrenia prijala po konzultácii s miestnymi predstaviteľmi v záujme bezpečnosti obyvateľov Ukrajiny. Google tiež oznámil, že zakázal ruským štátnym médiám zobrazovať reklamy na svojich platformách. Pripojil sa tak k podobnému sobotňajšiemu rozhodnutiu svojej dcérskej spoločnosti YouTube. Tento krok nasleduje po vlne kritiky platforiem tzv. Big Tech, teda piatich technologických gigantov (Google, Amazon, Facebook, Apple a Microsoft), že aj po začiatku invázie umožňujú ruským firmám umiestňovať reklamu.

Nočná dopravná zápcha pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/DPA/Karl-Josef Hildenbrand)

V piatok spoločnosť Meta, prevádzkujúca sieť Facebook, oznámila, že na svojich platformách pozastaví zobrazovanie reklamy ruských štátnych médií. Organizácia NetBlocks so sídlom v Londýne, špecializujúca sa na kybernetickú bezpečnosť, v tejto súvislosti podľa agentúry AP informovala, že v Rusku je Facebook fakticky blokovaný. Jeho stránky sa buď nenačítajú vôbec, alebo tak pomaly, že táto platforma je de facto nepoužiteľná. Podobne je to s Twitterom, ktorý dočasne zastavil zobrazovanie reklamy na Ukrajine aj v Rusku. Obmedzenia fungovania Twitteru a Facebooku možno v Rusku obísť pomocou Virtuálnej privátnej siete (VPN), čo využívajú napríklad používatelia v pevninskej Číne.

Viac o téme: Satelitné snímkyKonvojUkrajinaVojna na UkrajineBielorusko-ukrajinské hraniceJeffrey Lewis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu