Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína vyzvala na deeskaláciu situácie na Ukrajine: Putinovu vojenskú agresiu odmietla odsúdiť

Ruský minister obrany Sergei Shoigu a čínsky minister obrany Wei Fenghe
Ruský minister obrany Sergei Shoigu a čínsky minister obrany Wei Fenghe (Zdroj: SITA/Savitskiy Vadim/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

PEKING - Peking v pondelok vyzval na deeskaláciu a zdržanlivosť v súvislosti s ukrajinskou krízou v čase, keď sa zástupcovia Kyjeva a Moskvy stretli na rokovaniach v Bielorusku. Informovala o tom agentúra AFP.

"Čína venuje veľkú pozornosť zmenám v situácii na Ukrajine a podporuje všetky snahy o deeskaláciu situácie a jej politické vyriešenie," uviedol v pondelok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin počas pravidelného tlačového brífingu.

Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania na hraniciach s Bieloruskom (Zdroj: Twitter/NEXTA)

V reakcii na uvalenie sankcií voči Moskve zo strany západných krajín Wang uviedol, že Čína nepodporuje používanie takýchto opatrení. "Peking je ešte viac proti jednostranným sankciám, ktoré nemajú oporu v medzinárodnom práve," uviedol hovorca a dodal, že sankcie proti Rusku by mohli "zasahovať do procesu politického urovnania".

Hovorca rezortu čínskej diplomacie zároveň dodal, že Čína bude pokračovať v obchodných vzťahoch s Moskvou. Wang súčasne vyzval na vypočutie podľa neho "rozumných" bezpečnostných požiadaviek Ruska, pričom opakovane odmietol odsúdiť činy ruského prezidenta Vladimira Putina alebo použiť výraz "invázia".

Čína podľa AFP v týchto dňoch "kráča po tenkej diplomatickej čiare" v súvislosti s ukrajinskou krízou. Základná línia zahraničnej politiky Pekingu je, že suverenita krajiny je posvätná. Na druhej strane však krajina nechce kritizovať svojho blízkeho spojenca – Moskvu.

Viac o téme: RuskoČínaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu