Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauzy Vlčana: Matovič prehovoril o svojom ministrovi! SaS ho nepovažuje za dobrého

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Okolo ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana sa spomína niekoľko káuz. Jeho rezort ich odmieta a podľa oficiálnych vyjadrení demisiu podať nechystá. Minister financií Igor Matovič prelomil mlčanie a uviedol, že Vlčan má jeho dôveru.

Pochybnosti má zatiaľ jedna z koaličných strán SaS. Ostatné strany sa nevyjadrili. Po týždňoch Igor Matovič uviedol, že Vlčan jeho dôveru má. Na niektoré otázky však mohol odpovedať inak. 

Alojz Hlina a Rado Baťo chcú od Matoviča počuť jasný postoj ohľadom ministra pôdohospodárstva Vlčana (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Vlčan zatiaľ má moju dôveru

Igor Matovič dôveruje ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi. "Pán Vlčan momentálne moju dôveru má, hoci by mohol komunikovať niektoré otázky oveľa, oveľa lepšie," povedal dnes v relácii rádia Expres. V kuloároch sa hovorí o Vlčanovej demisii ministra, ten to však oficiálne popiera.

Kauzy Vlčana: Matovič prehovoril
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Šéfovi agrorezortu dôveruje aj premiér Eduard Heger. Vyjadril sa tak ešte začiatkom februára v diskusnej relácii RTVS. "Som človek, ktorý nezotína hlavy len na základe jednej informácie,“ povedal vtedy premiér. Vlčan by však podľa Hegera mal svoje kauzy vysvetľovať. "Niektoré veci boli vysvetlené, niektoré sú predmetom kontroly," dodal.

Šéf agrorezortu obvinenia odmieta 

V kauzách ministra Vlčana sa najviac angažovala mimoparlamentná strana Hlas, no na demisiu ho vyzvalo aj mimoparlamentné KDH. O demisii Vlčana sa však čoraz viac hovorí aj medzi súčasnými koaličnými predstaviteľmi. Oficiálne to však nikto nepotvrdil. Vlčan zatiaľ oficiálne odstúpiť neplánuje. Zo svojich postov odišli dvaja predstavitelia rezortu - štátny tajomník rezortu i šéf štátnych Lesov SR. Obaja kvôli mediálnemu tlaku na ich osoby a rodiny.

Kauzy Vlčana: Matovič prehovoril
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šéf agrorezortu sa k demisii vyjadril ešte koncom januára s tým, že je to pre neho bezpredmetné. "Hovorím všetkým tým, ktorí ma kritizujú, aj z Hlasu a tvária sa dnes ako svätí za dedinou a sú zodpovední za zlý stav slovenského agropotravinárskeho komplexu, že my sme nič nezakrývali. Aj tejto relatívne malej výzve na 2 milióny eur sme venovali dostatočný mediálny priestor," zdôraznil Vlčan.

SaS znepokojujú informácie, ktoré poukazujú na možné zlyhanie v rezorte

Za stranu SaS situáciu pred časom pre Topky okomentovala poslankyňa Jarmila Halgašová. Podľa nej bola v prípadoch podozrení na porušenie zákonných postupov zo strany Vlčana vyvodená politická zodpovednosť, keď odstúpil štátny tajomník Milan rezortu Kyseľ a generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tibor Kőszeghy. "Toto v predchádzajúcich obdobiach bežné nebolo, preto oceňujem vyššiu úroveň politickej kultúry," uviedla. 

Kauzy Vlčana: Matovič prehovoril
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Skončila éra beztrestnosti a nulovej zodpovednosti, čo je, myslím si, evidentné. Samozrejme, že nás znepokojujú informácie, ktoré poukazujú na podozrenia a možné zlyhania v rezorte. Vnímame ich veľmi citlivo. V prípade, že sa objavia akékoľvek ďalšie podozrenia či pochybenia budeme predovšetkým požadovať jasné a zrozumiteľné vysvetlenie ministra a na základe toho prijímať adekvátne postoje," dodala. 

Ďalšia poslankyňa strany Jana Bittó Cigániková sa k osobe Vlčana vyjadrila cez víkend v diskusnej relácii Na telo. Podľa nej by mala koalícia verejnosť otravovať svojimi spormi oveľa menej. Zároveň si nemyslí, že Vlčan je dobrý minister pôdohospodárstva. "Ja osobne si to nemyslím, vzhľadom na kauzy, ktoré má," okomentovala. 

Viac o téme: DôveraKauzyIgor MatovičSamuel Vlčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu