Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rozruch počas odvolávania Mikulca: Matovič sa uchýlil k vulgarizmom, Kičuru nazval bu*erantom!

Počas odvolávania Mikulca bolo horúco. Zobraziť galériu (3)
Počas odvolávania Mikulca bolo horúco. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Nie je žiadnou novinkou, že kultúra v parlamente rozhodne už roky nemá latku položenú vysoko. Inak tomu nebolo ani počas stredajšieho odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). O rozruch v rozprave sa postaral samotný predseda vládneho hnutia Igor Matovič. Ten si za rečníckym pultom podal opozičníkov a zvolil slovník, ktorý sa pravdepodobne používa len niekde v krčme či inej tretej cenovej skupine.

VIDEO Matovič počas odvolávania Mikulca používal aj expresívne výrazy:

Igor Matovič počas odvolávania Romana Mikulca: Padli aj expresívne výrazy (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Oni sú už asi dosť zúfalí, chlapci," povzdychol si na úvod vystúpenia Matovič, keď začal opisovať kroky opozície. Mikulec v pléne čelil odvolávaniu pre angažovanie sa súkromnej firmy na pomoc utečencom z Ukrajiny. "Vagabundi tu 30 miliárd eur, jak po nebohom, rozkradli a vy tu idete z tohto robiť kauzu. O fašistoch už ani nehovorím, tí sa k moci nedostali, tí kradli iba na banskobystrickej župe," pokračoval Matovič v kritike opozície.

Schytal to Kičura, Matovič ho nazval bu*erantom

Keďže sa Matovič pustil do porovnávania tejto kauzy s tým, čo robila kedysi vláda Smeru, tak si spomenul aj na bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. Ten strávil istý čas vo väzbe a na pretrase uňho boli aj známe zlaté tehličky. Matovič pri ňom však zvolil najostrejší slovník. "Títo vagabundi tu rozkradli 30 miliárd. Fico, Pellegrini a ich banda. V štátnych hmotných rezervách mali byť tie stany, ktoré Roman Mikulec musel objednávať od súkromnej firmy. Ale nie, tam Ficov a Pellegriniho kamarát ... bu*erant po*ratý ... plný trezor tehál miesto stanov pre utečencov," narážal na Kičuru Matovič.

Rozruch počas odvolávania Mikulca:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Toto bolo vaše manažovanie krízy a chystanie sa na krízu - rozkrádanie každého jedného eura, ku ktorému ste sa priblížili!" pokračoval ostro Matovič.

"Vy máte Boha pri sebe, ešte tu moralizovať, rozprávať, ako ste zhrození. My musíme objednať súkromnú firmu, lebo vy ste tento štát rozkradli. My sme museli osloviť súkromnú firmu, aby boli na hranici stany," dodal Matovič na margo opozície.

Slovná potýčka s Vážnym

Uprostred vášnivého prejavu bol Matovič z opozičnej lavice verbálne prerušený poslancom Ľubomírom Vážnym zo Smeru. "Čo si povedal Vážny? ... Že som blbec?" uisťoval sa Matovič za pultom, pričom celú schôdzu musel začať korigovať podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer). "Tento pusipajtáš tu bude kázať. Choď si tam radšej dozadu vypiť do bufetu," adresoval tvrdé slová Matovič aj Vážnemu. 

Ľubomír Vážny
Zobraziť galériu (3)
Ľubomír Vážny  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Rovnako tvrdá reakcia opozície

Na Matovičovo vystúpenie vo faktickej poznámke reagovali poslanci Republiky a ĽSNS, no pridal sa aj Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD. "Igor, musím povedať, že dnes si mal veľmi zvláštny kokteil liekov namiešaný. Neviem, či si si poplietol tabletky, no utiekol si, štandardne, ako taký potkan," reagoval rovnako tvrdo na Matoviča poslanec za mimoparlamentný Hlas. "Chcem ti pripomenúť, že 2 roky táto vaša banda amatérov riadi túto krajinu. 90 percent ľudí ťa má v zuboch. Tak, ako ste nezvládli pandémiu, tak teraz nezvládate túto humanitárnu krízu," obvinil Matoviča Šutaj Eštok.

Viac o téme: OdvolávanieVulgarizmyIgor MatovičRoman MikulecExpresívne slová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu