Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hrôzostrašná situácia v Bardejove: Kňaza počas liturgie napadol muž! Padali aj vulgarizmy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Reprofoto/Youtube.com)

BARDEJOV – Neskutočné! Tak by sa dala opísať situácia, ktorej boli svedkami veriaci v bardejovskom gréckokatolíckom kostole. Na Nový rok, priamo počas omše totiž pred kňaza prišiel mladík s vulgárnym nápisom na mikine a na kňaza zaútočil. Hrubé konanie mladíka vyvolalo medzi ľuďmi vlnu nevôle. Vecou sa už zaoberá aj polícia.

Celé sa to stalo na Nový rok, kedy v gréckokatolíckom kostole Vinbarg v Bardejove slúžil omšu mladý kňaz. Všetko prebiehalo hladko, kým neprišlo k prednesu evanjelia. Vtedy pred kňaza pristúpil mladík s čapicou na hlave a mikinou s vulgárnym nápisom f**k your God. Následne do kňaza, ktorý prednášal evanjelium, z ničoho nič strčil. „Choď do ....!“ adresoval mladík kňazovi. Situáciu začali riešiť veriaci sediaci v predných laviciach, ktorí mladíka z kostola okamžite vyviedli.

Napadnutý kňaz vo svojom príhovore, krátko po tom, ako ho mladík napadol, povedal: ,,Boh stále nám dáva šancu, nie len na Nový rok - stále nám dáva novú šancu vstať a kráčať za ním. Ale veľakrát kvôli nášmu kresťanskému postoju sme tŕňom v oku u ľudí a momentálne sme to mohli vidieť, že jednoducho človek nikomu nič neurobí a bude na neho zaútočené kvôli tomu, že je kresťan.“

Hrôzostrašná situácia v Bardejove:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto/FB-Bardejovonline)

Vecou sa už zaoberá aj polícia. „Počas slúženia novoročnej liturgie v gréckokatolíckom chráme v Bardejove, bol napadnutý 26 ročný kňaz. Muž rukou udrel kňaza do ramena. Napadnutý kňaz neutrpel žiadne zranenia, k útoku ale došlo na mieste verejnosti prístupnom,“ upozornila prešovská polícia. Ako dodali, bardejovská polícia už vo veci začala trestné stíhanie vo veci prečinu výtržníctva. „Aj keď podľa medializovaných správ kňaz útočníkovi odpustil, my nie. Zákon pri tomto trestnom čine stanovuje pre páchateľa trestnú sadzbu odňatia slobody až na tri roky,“ uzavreli.

Samotná farnosť sa rozhodla odstrániť video z omše, kde bolo vidieť napadnutie kňaza, zo sociálnych sietí.

Incident z Bardejova je ohrozením osoby kňaza v jeho službe, tvrdí arcibiskup

Incident pri ktorom došlo k napadnutiu gréckokatolíckeho duchovného v Bardejove, je ohrozením osoby kňaza v jeho službe. Tvrdí to gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ. Informoval o tom hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"S ľútosťou som prijal správu o útoku výtržníka na nášho mladého kňaza, ktorý sa odohral počas slávenia liturgie na Nový rok vo farnosti na sídlisku Vinbarg v Bardejove. Slovensko bolo vždy charakterizované ako národ so silnými kresťanskými koreňmi viažucimi sa na duchovné dedičstvo sv. Cyrila a Metoda, čo je zakotvené aj v preambule Ústavy SR. S veľkým rozrušením som vnímal už ataky, ktoré sa pred niekoľkými mesiacmi udiali na Slovensku, či už šlo o posprejované kostoly a kláštor v Bratislave, alebo útok zbraňou na kostol v Dúbravke," povedal Babjak.

Aktuálny incident je však podľa neho už ohrozením osoby kňaza v jeho službe. "Pre mňa je to nepochopiteľný skutok. Chápem, že situácia v spoločnosti je aj pod vplyvom pandémie nového koronavírusu napätá, no takéto prejavy nič nevyriešia. Kresťanstvo podľa vzoru Ježiša Krista šíri lásku, pokoj a odpustenie," skonštatoval Babjak. "Dávajme dobrý príklad mladej generácii, aby nestrácala ideály, aby neblúdila v rozmanitých spletiach nadávok, pohoršení a segregačných postojov," doplnil.

Viac o téme: MužNapadnutiePolícia Trestné stíhanieBardejovGréckokatolícka cirkevNapadnutie kňaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu