Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V kostoloch je možné vrátiť sa k používaniu sväteničiek a k znaku pokoja

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - V kostoloch je možné vrátiť sa k používaniu sväteničiek a k znaku pokoja. Informujú o tom slovenskí biskupi na webe tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (KBS) s odvolaním sa na aktuálne pandemické opatrenia.

"V kostoloch zostáva v platnosti nosenie respirátorov," uviedli biskupi. Táto povinnosť však neplatí pre ženícha a nevestu pri sobáši. Všetky ostatné pandemické obmedzenia boli odvolané. "Kostol môže navštevovať každý, bez ohľadu očkovanie či testovanie. Taktiež boli celkom zrušené počtové obmedzenia veriacich na bohoslužbách," pripomína KBS.

Kňazi majú rešpektovať slobodné rozhodnutie veriacich

Sväté prijímanie je možné rozdávať do úst aj do rúk. Biskupi uviedli, že kňazi majú rešpektovať slobodné rozhodnutie jednotlivých veriacich. "Samozrejme, na farskej úrovni sa dá dohodnúť taký spôsob, aby prijímala najskôr jedna, a následne druhá časť veriacich, a zobral sa tak ohľad na ochranu zdravia zraniteľných," doplnili biskupi. Zároveň veriacich povzbudili k obnoveniu aktívnej, pravidelnej účasti na bohoslužbách.

Viac o téme: PandémiaObmedzeniaKostolyBohoslužbyKonferencia biskupov Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu