Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vášnivá debata k 500-eurovému bonusu: Cynici, bastard a fašistické h*vno! Čaká Matoviča prepadák?

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci dnes v parlamente pokračujú v rozprave k očkovacím poukazom. Minister financií Igor Matovič už po vláde povedal, že nepredpokladá, že návrh prejde. Opozícia je zatiaľ podľa vyjadrení proti. Voči návrhu má výhrady aj strana SaS. Richard Sulík už po vláde avizoval, že za návrh nezahlasujú.

Zdá sa, že Matovičov návrh na očkovacie poukazy neprejde. Minister financií bol skeptický už po vláde. Vláda síce návrh schválila, no proti bola koaličná strana SaS a proti bude hlasovať aj v parlamente. Podľa Matoviča zvíťazí politikárčenie. Opozícia bude zrejme takisto proti, kritizovali totiž to, že ich podobné návrhy neprešli. 

VIDEO Janka Bittó Cigániková vystupuje v rozprave

VIDEO Prejav Matoviča k jeho návrhu v prvom čítaní

Matovič reaguje na vystúpenie Viskupiča z SaS, pmrzí ma, že na miesto riešení hľadáte dôvody, prečo sa to nedá (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Ďalšia prestrelka medzi Sulíkom a Matovičom: Drsné slová šéfa SaS! Bonusom dehonestujeme vakcínu


Aktualizované 14:16 Parlament ukončil dnešné zasadnutie, prerušila sa aj rozprava o 500-eurových poukážkach za očkovanie. Rokovanie o tejto téme bude pokračovať v utorok ráno.

Návrh podľa Matoviča prešiel, lebo štyria poslanci Smeru na hlasovaní chýbali. 

Aktualizované 13:43 Cigániková teraz vystupuje v rozprave. Zdôraznila, že v koalícii mali dohodu na 150 eurách. "Vážne musíš toto robiť?"

Aktualizované 13:33 "Igor, si ty normálny?" začala svoju pripomienku poslankyňa SaS Janka Bittó Cigániková. "Prečo kopeš do svojho koaličného partnera, ktorý fakticky poukáže na chyby v návrhu? Ja ti nerozumiem, že ty nevieš pochopiť, čo ty robíš s dôverou ľudí v túto vládu."

Aktualizované 13:30 Matovič zároveň vyzval SaS, aby pomohli gastro sektoru. "Všetky reštaurácie budem posielať na vás, tam ich nasmerujem. Ja ten problém už nebudem riešiť, sorry."

Vášnivá debata k 500-eurovému
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 13:21 "Mrzí ma, že celé tvoje vystúpenie bolo o vymenovaní dôvodov, prečo sa to nedá, namiesto toho, aby sme hľadali riešenia," povedal Matovič. "Vytlačenie poukazov bude niečo stáť, zabalenie bude niečo stáť, aplikácia bude niečo stáť... a ja som do prdele čakal, či na konci spomenieš, koľko nás bude stáť, keď sa seniori nezaočkujú."

Aktualizované 13:13 To kedy sa budú poukazy vyplácať, to má na starosti ministerstvo hospodárstva, povedal. "Dlhé mesiace ste bojovali proti pandemickým opatreniam, tak my ponúkame špeciálnu dodatočnú pomoc," uviedol. "Máte možnosť dokázať, že vám na tých reštauráciách záleží, je to čisto na vás."

Vášnivá debata k 500-eurovému
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 13:09 Matovič reaguje na Viskupiča. "Ako sme na to prišli, že to bude stáť veľké množstvo peňazí?" reaguje Matovič na výhrady SaS, že to bude drahé. "Možno na vašich rezortoch by to bolo drahé," uviedol. 

Aktualizované 12:33 V rozprave vystúpi Marián Viskupič z SaS. Šéf SaS Sulík už predtým uviedol, že strana nepodporí tento návrh. Viskupič kritizuje to, že nie je isté, kedy by vlastne poukazy mali začať platiť. "Bodaj by bol systém funkčný aspoň v lete, ale seniorov musíme motivovať teraz, seniorov treba očkovať teraz," povedal. 

Poslanci schválili, aby bol Matovičov návrh prerokovaný v skrátenom legislatívnom konaní (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:25 Beluský nechápe, odkiaľ vzali sumu 500 eur. V rozprave je prihlásených okrem neho ešte 11 poslancov, no ďalší sa môžu prihlásiť aj ústne. Rozprava tak môže trvať niekoľko hodín. 

Vášnivá debata k 500-eurovému
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:16 Beluský uviedol, že návrh nepodporia a ich podporu vláda nedostane. Podľa neho chce dať vláda ľuďom len poukážky, nie priamo hotovosť. 

Aktualizované 12:13 Do rozpravy sa príhlásil Martin Beluský za ĽSNS a Marián Viskupič za SaS, do rozpravy sa prihlásilo ďalších 10 poslancov. 

Vášnivá debata k 500-eurovému
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:12 "Verím, že nakoniec tento návrh schválite," povedal na záver Matovič, ktorý nechcel viac rečniť, aby bol priestor na prípadnú rozpravu. 

Aktualizované 12:09 Matovič v pléne predložil návrh zákona v spojitosti s očkovacími poukazmi. Návrh je teraz v prvom čítaní. "Primárnym cieľom návrhu je motivovať seniorov dať sa zaočkovať," povedal v úvode. 

Vášnivá debata k 500-eurovému
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:19 Poslanci nakoniec schválili, aby sa Matovičov návrh prerokoval v zrýchlenom, teda skrátenom legislatívnom konaní. Za bolo 72 poslancov. 

SaS sa zdrží, opozícia bude zrejme tiež proti

Sulík už po vláde uviedol, že tento návrh v parlamente nepodporia. Vymenoval viacero argumentov prečo nie sú očkovacie poukážky dobrý nápad. Strana sa podľa neho pri hlasovaní v parlamente o tejto podpore zdrží alebo bude proti návrhu. Na vláde tento bonus ministri z SaS nepodporili. "Prvý a hlavný dôvod je, že takýmto krokom dehonestujeme a devalvujeme samotnú vakcínu. Ľudia by sa mali očkovať preto, lebo chcú prežiť, lebo nechcú skončiť v nemocnici, lebo nechcú zomrieť," povedal Sulík. 

Minister hospodárstva Sulík uviedol, že zavedením bonusu pre seniorov dehonestujeme vakcínu (Zdroj: Topky/Maarty)

Plne chápe, že časť ľudí to tak nevidí a majú strach z vakcíny. "Pokiaľ im ten strach nedokážeme zobrať alebo im pomôcť prekonať odpor, tak v slobodnej spoločnosti takéto niečo musíme rešpektovať. Potom sa môžeme baviť o rôznych kompenzáciách a náhradách," povedal na úvod. Opozícia sa takisto zrejme zdrží hlasovania. Nezaradený poslanec Erik Tomáš kritizoval, že keď predložili podobný návrh, neprešiel, preto nepodporia ani oni Matovičove poukazy. Ak by oddelil 100 eur do osobitného návrhu, ten by podporili. Podľa Smeru a ĽSNS návrh segreguje ľudí. 

Cynici a bastard...

Spor s koaličnou SaS trvá dlho, inak tomu nie je ani pri téme poukazov. Vo svojom prejave preto zaútočil aj na svojho vládneho partnera. "Verím, že v tejto sále sa pri prijímaní zákonov, ktoré majú chrániť život a zdravie, budeme riadiť záujmami spoločnosti,“ dohováral liberálom. "Mrzí ma, že SaS hovorí, že riešenie, ktoré predkladám, nie je dobré, ale mrzí ma, že neponúkajú svoje riešenie. Povedať, že peniaze dajme zdravotníkom a takto sme vyriešili očkovanie dôchodcov, je extrémna hlúposť,“ snažil sa vyvracať argumenty SaS proti poukazom.

VIDEO Kollár: Ak opozícia nezahlasuje za zákon, okradne tým 870-tisíc dôchodcov o 500 eur

Ak opozícia nezahlasuje za zákon, okradne tým 870-tisíc dôchodcov o 500 eur (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"My nemôžeme ľudí, ktorých oblbli hlupáci, naďalej nechať v objatí hlupákov. Našou povinnosťou je vytrhnúť ich z toho objatia, pretože ich zdravotný stav alebo vek je tak zásadný, že ak by sa infikovali, riskovali by svoj život,“ dodal s tým, že argumenty SaS sú cynické a život dôchodcu stojí za ochranu.

...a fašistické h*vno

Keď prišla reč na opozíciu, sedemkrát nazval šéfa Smeru Roberta Fica bastardom sedemkrát. "Niektorí si postavili kampaň na tom, že burcujú v ľuďoch pocit, že riešenie je absolútna sloboda. Získavajú preferencie na základe burcovania tých najnižších pudov. Mrzí ma, že to budú robiť aj naďalej, lebo nedokážu zaujať svojím intelektom," povedal Matovič a slová adresoval priamo Ficovi.

"Ľudí používa ako živý štít. Kupoval si ich vianočnými príspevkami, dôchodkami, oni sa k nemu správali s láskou, volili,“ povedal Matovič. V piatkovej reči nazval Mazureka fašistickým h*vnom, ktoré oblbuje ľudí. "Toto isté, čo robí to fašistické ho*no, robil aj on a volal sa Adolf Hitler," povedal Matovič, na čo ho predsedajúci upozornil. Mazurek kričal, aby ho nechali pokračovať. 

Matovič navrhol pridať 100 eur pre všetkých seniorov

Poslanci parlamentu včera ukončili siedmy rokovací deň 51. schôdze diskusiou o poukazoch v hodnote 500 eur za očkovanie proti COVID-19 pre ľudí nad 60 rokov, ktorej sa venovali väčšinu dňa. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v rozprave v pléne navrhol, že by sa mohol pridať bonus 100 eur na energie pre dôchodcov bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní.

Opozícia kritizuje Matovičov návrh ohľadom poukazov pre seniorov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Tento návrh podľa neho stojí za zváženie. Dodal, že ruka je podaná voči všetkým v sále vrátane SaS a opozičných poslancov. Matovič skonštatoval, že ak si vedia poslanci predstaviť dohodu na takomto návrhu, je pripravený o tom rokovať. "Sme otvorení, áno, pridať nejaký bonus pre všetkých dôchodcov bez ohľadu na to, či budú zaočkovaní alebo nebudú zaočkovaní, na energie," vyhlásil s tým, že by to stálo približne 110 miliónov eur navyše.

Kollárov plamenný prejav

Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár vyhlásil, že Sme rodina nebude za povinné očkovanie, a vyzval všetkých občanov, aby sa dali zaočkovať. "Ja vítam, že to (minister financií – pozn. red.) robí takto a že to nechce nakázať, s tým by som mal problém," podotkol Kollár. Pripustil, že po očkovaní sa aj zomiera, dodal však, že ide o sedem ľudí v porovnaní so 14.000 ľuďmi, ktorí zomreli na COVID-19.

Vášnivá debata k 500-eurovému
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Kollár sa zároveň obrátil na dôchodcov a vyzval ich, aby si pozreli, ako hlasovala opozícia pri tomto návrhu. "Keď tento zákon prejde a opozícia ho podporí aj spolu s koalíciou, 870.000 dôchodcov dostane 500 eur a ešte 100 eur na elektrinu. A keď to neprejde, tak to sú len také 'žvásty' opozície, ako za vás bojujú," tvrdí.

Prehrali sme bol o najrizikovejších

Minister financií poukázal na mimoriadne napätú situáciu v nemocniciach. Pripustil, že prehrali súboj o presviedčanie najrizikovejších ľudí. "My sme neargumentovali dostatočne, my sme dostatočne nepresviedčali a prehrali sme ten súboj argumentov s ľuďmi, ktorí týchto dôchodcov strašili čipmi a bludmi. Preto my sme zodpovední za ich životy. My si tú zodpovednosť zo seba ako Pilát nezmyjeme, aj keby sme sa akokoľvek snažili," zdôraznil.

Matovič predstúpil pred poslancov s návrhom na 500 eurové poukazy pre seniorov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Bol by rád, keby poslanci mali otvorené "duše a srdcia" pri tomto návrhu. Verí, že sa budú pri prijímaní zákonov, ktoré majú chrániť zdravie a život, rozhodovať záujmom spoločnosti a nie vlastným záujmom. Mrzí ho, že aj koaličná SaS kritizuje toto opatrenie a tiež, že nehovoria, ako inak dosiahnuť vyššiu zaočkovanosť dôchodcov a odľahčiť prácu zdravotníkov.

Nezaradený poslanec Miroslav Urban si nemyslí, že 500-eurový príspevok má nejaký zmysel. Nepovažuje to za systémové riešenie. Peniaze by radšej investoval do zdravotníctva. "Tu asi nejde z vašej strany o žiadnu snahu ekonomicky pomôcť dôchodcom," uviedol nezaradený poslanec Erik Tomáš, ktorý zopakoval, že strana Hlas za návrh nezahlasuje. Tomáš Taraba (nezaradený) poukázal na to, že je jedna skupina ľudí, ktorí by sa očkovať dali, ale majú problém s vakcínami, ktoré sú dostupné na Slovensku. "Je to tá skupina ľudí, ktorí majú problém s etickými stránkami vakcíny," dodal.

Finančná motivácia je nebezpečná cesta

Poslanec Radovan Kazda (SaS) nepovažuje dôvody na skrátené legislatívne konanie o tomto návrhu za správne. Spomenul, že už sa hovorí o štvrtej dávke a možno budú potrebné aj ďalšie. Ľudia tak aj potom budú podľa neho očakávať nejaký príspevok. "Finančná motivácia je nebezpečná cesta," dodal Kazda.

Viac o téme: Igor MatovičBoris KollárKoronavírusParlamentOčkovacie poukazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu