Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tillinger zniesol kritiku na Matovičov nápad s poukážkami: Čistý populizmus, TOTO by bolo lepšie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk, FB / Jakub Tillinger)

BRATISLAVA – Vláda dnes na svojom rokovaní schválila motivačný príspevok pre starých ľudí – a to poukážky v hodnote 500 eur. Tie budú môcť využiť v službách, ako v gastrosektore, hotelierstve, či ubytovacích zariadeniach. Podľa dátového analytika Jakuba Tillingera však nejde o vhodnú motiváciu a navrhuje iné riešenie.

Schválené. Tak rozhodli ministri o návrhu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) a predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) o zavedení 500-eurového poukazu pre seniorov nad 60 rokov. Pôjde tak o odmenu pre túto rizikovú skupinu ľudí, ktorú budú môcť využiť na pomoc pandémiou skúšaných odvetví – napríklad v kultúre, gastrosektore či hotelierstve, ale aj v službách.

Archívne VIDEO Podľa Matoviča Sulík problematiku očkovacích poukazov nepochopil, o detailoch bude hovoriť po ich schválení parlamentom

Podľa Matoviča Sulík problematiku očkovacích poukazov nepochopil, o detailoch bude hovoriť po ich schválení parlamentom (Zdroj: Topky/Maarty)

Ako nástroj motivácie na podporu očkovania osôb nad 60 rokov, ktoré v súvislosti s ochorením COVID-19 patria medzi rizikové skupiny, sa navrhuje poskytnúť im očkovací poukaz vo výške 500 Eur. Tento poukaz budú môcť dať aj inej fyzickej osobe, napr. na svojim deťom alebo vnúčatám," píše sa v materiáli, ktorý na vládu predložil Matovič. Proti boli ministri za SaS a povedali, že návrh nepodporia ani v parlamente.

K celému návrhu sa vyjadril aj bývalý člen z projektu Dáta bez pátosu a dátový analytik Jakub Tillinger, Ten sa zamyslel, či by bolo lepšie motivovať ľudí k očkovaniu poukážkami, alebo zaviesť povinné očkovanie rizikovej skupiny obyvateľstva.

Tillinger zniesol kritiku na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Nápad pozitívne finančne motivovať ľudí, ktorí tvoria väčšinu hospitalizovaných podporujem, avšak s výškou, vekovou hranicou a formou nesúhlasím. Treba znížiť vekovú hranicu na 50 a viac rokov, lebo táto veková skupina tvorí 79% hospitalizácii v prebiehajúcej Delta vlne a kvôli tomu máme zahltené nemocnice a paralyzovanú bielu medicínu a zdravotníkov na dne svojich síl,“ napísal na sociálnej sieti.

Ako dodal, rovnako navrhuje, aby sa neurčilo, na čo ju bude môcť táto skupina populácie použiť. Avšak, má to háčik. Tillinger navrhuje týmto bonusom motivovať len tých, ktorí ešte očkovaní nie sú. Ako poukázal, jedna dávka vakcíny stojí 40 eur a ide o jedinú efektívnu prevenciu proti koronavírusu, ktorá by nemocnice a celý zdravotný systém ochránila pred zahltením ťažkými prípadmi. Doteraz totiž bolo v tejto vekovej skupine zaočkovaných viac ako 1,3 milióna obyvateľov, čo predstavuje v skupine 50 rokov a viac podiel takmer 66 percent.

Očkovanie 3. dávkou vakcíny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Nechránených naďalej ostáva vyše 680-tisíc ľudí nad 50 rokov. Z nich už niektorí sa dali zaočkovať v zahraničí, niektorí koronavírus prekonali bez vážnejšej ujmy na zdraví a ďalší ešte nie sú v štatistikách zaočkovaných, aj keď už vakcínu v tele majú. „Nejaký čas trvá, kým by sme túto motiváciu prijali, takže počítajme, že 400-tisíc ľudí sme zatiaľ nepresvedčili a nie sú nijako imunizovaní. Časť z nich stále váha, má obavy. Časť nepresvedčí už žiadna motivácia. Buďme optimisti, že pri tomto mojom návrhu by sme motivovali polovicu z nich, teda 200-tisíc ľudí. 500 eur na hlavu činí 100 miliónov eur,“ upozornil Tillinger.

Konštatoval, že z tých 400-tisíc, ktorí doteraz nemajú imunitu zrejme 17 percent skončí v nemocnici. Ide o 68-tisíc rizikových ľudí a z tohto počtu takmer 7-tisíc bude potrebovať umelú pľúcnu podporu a ostatní skončia alebo na JIS alebo na štandardnom COVIDovom lôžku. Treba však upozorniť, že nemocničná liečba týchto pacientov sa vyšplhá do astronomických výšok. „Nemocničná liečba tých 68-tisíc ľudí v nemocniciach vychádza na približne 146,5-tisíc eur (2155 eur na hlavu), liečba 6800 ľudí na ÚPV vychádza na dodatočných vyše 76-tisíc €. (11 245 eur na hlavu). Spolu teda 223 miliónov eur!“ upozornil Tillinger.

Ten poukázal, že štátu sa síce vráti istá časť financií v podobe povinných príjmov – a to z DPH či spotrebných daní, preto spomínaných 500 či 100 miliónov eur nejde o čistý náklad pre kasu štátu. Avšak, návrh dvoch najvyšších ústavných činiteľov vníma ako čistý populizmus a nezmysel.Ak sa ako spoločnosť zhodneme, že takúto motiváciu už nechceme platiť, tak zostáva už len povinne nahnať všetkých nad 50 rokov očkovať sa pod hrozbou sankcií, teda pokút, ako to schválili v Grécku. A len teda uzatváram, že 500.000.000€, čo chceme takto rozdať, je viac ako náklady na nemocničnú liečbu ľudí nad 50 rokov, ktorí sú nezaočkovaní. Čiže žiaľ, čisté plytvanie verejnými zdrojmi,“ uzavrel.

Viac o téme: Ministerstvo financiíIgor MatovičBoris KollárJakub Tillinger500-eurová poukážkaPopulistický krok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu