Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

EXKLUZÍVNE Na Slovensku identifikovali prvé prípady variantu OMIKRON

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, Topky)

BRATISLAVA - Nový variant koronavírusu omikron identifikovali v afrických krajinách len pred pár dňami. Odvtedy sa raketovou rýchlosťou šíril nielen v Afrike, ale aj v ďalších krajinách a zdá sa, že v Európe bol ešte skôr. Prvé tri prípady sú známe aj na Slovensku. Informáciu nám potvrdil zdroj z ministerstva zdravotníctva.

Premiér Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa osobne zapojili do kampane na podporu očkovania (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Na Slovensku identifikovali prvé tri prípady variantu omikron. Pre Topky.sk to potvrdil zdroj z ministerstva zdravotníctva. Podľa našich informácií boli všetci pozitívne testovaní na omikron v rizikových krajinách. Informáciu neskôr potvrdil aj premiér Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Tí aktuálne pomáhajú v očkovacom centre v Ivachnovej v rámci akcie Darujme si Vianoce.

Lengvarský aj Heger ako ste ich nevideli: FOTO Vyzliekli obleky! Stretnúť ich môžete v očkovacom centre

"Tri osoby, u ktorých bol potvrdený variant omikron, navštívili viacero z rizikových krajín. Hranice Slovenska prekročili individuálnou dopravou a od príchodu na Slovensko boli od začiatku v domácej izolácii podľa pokynov hygienikov. Ochorenie tak nešírili ďalej, vzorky od členov spoločnej domácnosti budú sekvenované. Osoby boli očkované dvoma dávkami vakcíny proti COVID-19 a u všetkých troch osôb sa objavili len mierne príznaky ochorenia," informoval neskôr úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti.

Variant omikron v sebe obsahuje viac ako 30 mutácií a šíri sa oveľa rýchlejšie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho označila za znepokojivý. Nový variant sa však v Holandsku objavil skôr, než ho identifikovali v Juhoafrickej republike. 

VIDEO Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)


OMIKRON sa šíri rekordne rýchlo: Rezort zverejnil základné informácie! Prečítajte si podrobnosti


 

Povinná karanténa

Od stredy (1. 12.) bude po príchode na Slovensko povinná karanténa pre všetky osoby, ktoré sa za posledných 14 dní vrátili zo zahraničia. Karanténa platí pre všetkých, a to bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia COVID-19. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o režime na hraniciach, ktorá je reakciou na nový koronavírusový variant omikron.

EXKLUZÍVNE Na Slovensku identifikovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Úrad verejného zdravotníctva)

ZOZNAM rizikových krajín: Juhoafrická republika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely

Úrad verejného zdravotníctva informoval, že pre tieto osoby nateraz neplatia žiadne výnimky. Karanténu je možné absolvovať doma alebo v karanténnom ubytovacom zariadení. Tieto pravidlá sa vzťahujú iba na tie osoby, ktoré prídu na územie Slovenska od 1. decembra 2021.

Zmena vyhlášky je bezprostrednou reakciou na globálne narastajúci výskyt nového variantu omikron. WHO a viaceré krajiny vrátane Slovenska zvolili princíp predbežnej opatrnosti a k novému variantu pristupujú po skúsenostiach s alfou či deltou obozretne. 

ÚVZ SR vydalo výzvu, prihlásili sa desiatky ľudí

Na výzvu Úradu verejného zdravotníctva pre cestujúcich reagovalo viac ako 120 ľudí. "Vzhľadom na nový variant omikron sme prispôsobili organizáciu sekvenovania vzoriek tak, aby pozitívne vzorky od ľudí, ktorí prišli z potenciálne rizikových krajín, boli sekvenované prioritne," priblížil úrad s tým, že sekvenuje všetky pozitívne vzorky od osôb, ktoré sa zaregistrovali v systéme eHranica.

ÚVZ vyzvalo ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu omikron@uvzsr.sk. Uviesť treba meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa osoba aktuálne zdržuje. Nahlásených kontaktuje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup. ÚVZ prosí ľudí, aby výzvu brali vážne a neodignorovali ju.

Omikron sa šíri raketovou rýchlosťou

Variant koronavírusu, teraz označovaný ako omikron, prvýkrát identifikovali minulý týždeň výskumníci v Juhoafrickej republike. V uplynulých dňoch ju zaznamenalo aj mnoho ďalších krajín, vrátane Európy. neskôr sa však ukázalo, že ho v Holandsku sa objavil skôr, ako sa predpokladalo. Pôvodne sa predpokladalo, že prvé prípady v Holandsku boli zaznamenané u štrnástich ľudí, ktorí prileteli v piatok 26. novembra z Juhoafrickej republiky. 

K dvom prípadom nákazy však v Holandsku došlo ešte predtým, ako Južná Afrika 24. novembra prvýkrát nahlásila nový kmeň vírusu Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO). "Zatiaľ nie je jasné, či dotknutí ľudia boli aj v Južnej Afrike," uviedol holandský úrad verejného zdravotníctva (RIVM) a dodal, že úrady začali trasovanie kontaktov nakazených. Viaceré krajiny prijímajú prísne opatrenia v súvislosti s cestovaniím, na hraniciach a rušia lety z najviac postihnutých krajín. 

Vedci z celého sveta sa v súčasnosti snažia prísť na to, či je omikron, ktorý má oproti ostatným variantom o poznanie väčšie množstvo mutácií, nákazlivejší, smrteľnejší alebo či dokáže odolávať očkovaniu. Názory sa zatiaľ líšia. Omikron sa začal šíriť zrejme oveľa skôr než ho identifikovali. Aktuálne sa nachádza vo viacerých krajinách sveta a rozšírený je aj v Európe. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok (26. 11.) označila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, za "variant vyvolávajúci znepokojenie". Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta.

Viac o téme: VariantSlovenskoKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu