Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cirkus v parlamente: Viacero poslancov ignorovalo COVID pravidlá! Návrh nových opatrení prešiel v 1. čítaní

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - O nových opatreniach, ktoré včera prijala vláda na rokovaní, sa dnes bude diskutovať aj v parlamente. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský chce, aby sa prijali v zrýchlenom konaní. Opozícia s opatreniami nesúhlasí, niektorí koaliční poslanci s tým majú tiež problém. Prejdú nakoniec opatrenia?

O vládnom návrhu týkajúcom sa pandemických opatrení poslanci parlamentu rokujú od štvrtka od deviatej ráno. Vláda doručila parlamentu novelizáciu zákonov v súvislosti s treťou vlnou pandémie koronavírusu. Parlament sa bude návrhom zaoberať v zrýchlenom legislatívnom konaní. Hneď v úvode však museli schôdzu prerušiť.

VIDEO Premiér predstavil BALÍK nových opatrení: COVID automat je nastavený správne, problém je nedodržiavanie opatrení

Premiér predstavil BALÍK nových opatrení: COVID automat je nastavený správne, problém je nedodržiavanie opatrení (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Situácia je kritická: Hrozí nám humanitárna KATASTROFA! Ak sa nové opatrenia nebudú dodržiavať, sprísnime ich


Aktualizované 15:57 Poslanci dnes ešte prerokujú návrhy nových opatrení na výboroch.

Aktualizované 15:52 V 2. čítaní budú poslanci pokračovať päť zajtra ráno od deviatej. Grendel v závere vykázal z miestnosti Mariana Kotlebu a Medveckého, ktorí nemali rúška. Poslancov dnes čaká ešte hlasovanie a pokračovať budú v ostatných debatách. 

Aktualizované 15:49 Návrh zákona v 1. čítaní prešiel. Rokovanie o tomto bode bude prerušené, stretnúť sa musia výbory. Diskusia bude zrejme pokračovať zajtra, a to 2. čítaním. 

Návrh nových opatrení prešiel v 1. čítaní, poslanci budú pokračovať v debate o tomto bode na zajtrajšej schôdzi (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:42 Poslanci budú hlasovať, či návrh nových opatrení prejde v 1. čítaní. 

Aktualizované 15:36 Rozprava k 1 čítaniu sa skončila. "Väčšina príspevkov, ktoré tu zazneli patria do oblasti medicíny zvanej pseudológia fantastika alebo slovný šalát. Nebudem to rozoberať," uviedol. 

Aktualizované 14:40 Hodina otázok sa skončila, v rozprave k 1. čítaniu o nových opatreniach sú prihlásení ešte traja poslanci - Schlosár, Mizík a Suja. 

Aktualizované 14:23 Minister zdravotníctva poprosil poslancov, aby zvážili svoje slová a neburcovali spoločnosť. "Povinné očkovanie nikdy nebolo a nikdy nebude na programe tejto vlády," reagoval s tým, že síce o tom diskutujú, ale zavedené to nebude.

Aktualizované 14:20 K situácii v parlamente sa vyjadril aj predseda parlamentu Boris Kollár. Podľa neho je znepokojujúce, aby sa niečo podobné opakovalo. "Ak sa to bude opakovať, pristúpime asi k tomu, že budeme potrebovať parlamentnú stráž ako v Českej republike. Ak si niektorí nedajú raz povedať, tak ich vieme len formálne vykázať," povedal Kollár.

Aktualizované 14:00 Poslanci pokračujú hodinou otázok. 

Aktualizované do 11:59 Rokovanie je prerušené o 14-tej poslanci pokračujú s hodinou otázok a po nej pokračuje rokovanie o opatreniach. O piatej by sa dnes malo hlasovať o interrupciách. 

Aktualizované 11:51 Vláda by mala protipandemické opatrenia vysvetľovať ľuďom jasne a pravdivo, mala by informovať aj o tom, na čo sa zameriavajú a aký majú mať účinok. Povedal na tlačovke šéf mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini. Apeloval aj na ľudí, aby boli opatrní a dodržiavali opatrenia. Ministerstvo zdravotníctva by tiež malo podľa neho zverejňovať viac dát o hospitalizovaných, aby ľudia nepodliehali dezinformáciám. Návrh však nedpodporia. 

Aktualizované 11:37 Zo sály odišli poslanci Medvecký a Krupa, ktorých upozorňovali od rána, pretože nemali na tvári respirátor. Poslanec Jozef Šimko má výnimku. 

Aktualizované 11:29 Fica vykázali z rokovacej sály, pretože nemá respirátor ani rúško, nosí ochranný štít. "Som kardiak, nemôžem nosiť rúško ani respirátor," povedal Fico. "Pokiaľ viem, vo vyhláške nie je, že kardiak nemôže nosiť ochranné pomôcky," reagoval Grendel a vyzval Fica, aby predložil doklad. V sále sa strhol krik. 

Poslanca Roberta Fica vykázali z rokovacej sály, na tvári mal ochranný štít (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 11:26 "Potom sa čudujme, že je tu agresia a nedodržiavajú sa opatrenia, keď to tu v parlamente ako v švrtej cenovej," reagovala Bittó Cigániková. "Máte reagovať na poslanca Fica," upozornil ju Grendel. Cigániková v reakcii opäť zopakovala, že testy pre zamestnávateľov budú hradené. 

Cirkus v parlamente: Viacero
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 11:03 Podľa Fica minister zdravotníctva cúvol po tvrdých vyjadreniach zamestnávateľov. "Zrazu je v zákone niečo iné," povedal Fico. O tom, že návrh zákona bude upravený, hovorili včera ministri a premiér na tlačovke. Týkalo sa to najmä preplácania testov, ktoré ešte nebolo stanovené. 

Aktualizované 10:59 V rozprave teraz vystúpi poslanec Robert Fico a po ňom poslanec Andrej Stančík. Fico sa sťažuje, že prezidentka chce umlčať opozičných poslancov. "My ticho nebudeme."

Cirkus v parlamente: Viacero
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 10:53 Bittó Cigániková ubezpečila poslanca Beluského, že zamestnávateľlia budú mať zabezpečené testy pre zamestnancov od štátu. 

Aktualizované 10:47 Poslanci ĽSNS obracajú čísla. Zdôrazňujú fakt, že v nemocniciach je 20 percent zaočkovaných. Fakt, že zväčša ide o starších ľudí, prípadne ľudí s ďalšími chorobami, ale opomenuli. Takéto argumenty vytiahli napríklad poslanci Mizík a Sulanová.

Cirkus v parlamente: Viacero
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Aktualizované 10:31 Podľa Beluského prenášajú COVID najmä zaočkovaní ľudia, ktorí sa netesujú. Odborníci po celom svete však v niekoľkých štúdiách dokázali, že zaočkovaný človek má menšiu šancu nakaziť sa i prenášať vírus. Premiér Eduard Heger sa včera v rámci diskusie o opatreniach s odborníkmi rozprával aj o tom, aký je rozdiel medzi očkovanými a nezaočkovanými. "Rozdiel je výrazný. Zaočkovaný človek šíri vírus omnoho menej," povedal Heger. Členovia opozície tak opäť ohýbajú fakty vo svoj prospech. 

Peter Krupa si prekrýva tvár len vreckovou, dole poslanec Andrej Medvecký, ktorý nemá respirátor.
Zobraziť galériu (9)
Peter Krupa si prekrýva tvár len vreckovou, dole poslanec Andrej Medvecký, ktorý nemá respirátor.  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Aktualizované 10:25 Všeobecná rozprava je otvorená. Prihlásilo sa do nej päť poslancov. Ako prvý vystúpil Marti Beluský z ĽSNS. "Tento zákon je vlastne zákon, ktorý zavádza testovaciu daň," povedal na úvod.

Aktualizované 10:22 Vláda prerokuje zmeny v opatreniach v zrýchlenom konaní. Lengvarský číta spresnenia opatrení. 

Cirkus v parlamente: Viacero
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Aktualizované 10:10 S faktickou poznámkou vystúpila poslankyňa Smeru Jana Vaľová, ktorá pokračuje v rétorike svojej materskej strany a hovorí o obmedzovaní práv ľudí. "Ja vakcíny neodsudzujem, ale očkovať sa nedám," povedala. Koaliční poslanci jej oponujú. "Tak nám prosím, pani Vaľová, predstavte riešenie," povedala Bittó Cigániková. 

Aktualizované 9:46 Schôdza pokračuje. Laurenčík uviedol, že Mazurek má opustiť rečnícky pult, keďže porušil pravidlo a nemá nasadený respirátor. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš predložil návrh, aby sa aj pri rozprave ostalo na mieste, keďže Mazurek odmieta opustiť rečnícky pult. "Dôvod. Obštrukcia žiaka tretieho ročníka, Milanka Mazureka," povedal Šipoš.

Cirkus v parlamente: Viacero
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: NR SR)

Aktualizované 9:25 Schôdzu prerušili na 15 minút. 

Tuto pán Mengele...

Lengvarský ráno v parlamente predložil návrh na prijatie opatrení v zrýchlenom konaní. Zdravotnícky výbor to odporučil a poslanci začali rokovať o skrátenom legislatívnom konaní vládneho návrhu, ktorý upravuje opatrenia v súvislosti s koronavírusom. Hneď v úvode podpredseda parlamentu Milan Laurenčík upozornil poslancov, aby si nasadili rúško tak, ako je potrebné. „Poprosím všetkých poslancov v sále, aby si nasadili respirátory tak, ako je potrebné, zvlášť, keď ideme rokovať o opatreniach,“ uviedol.

Cirkus v parlamente: Viacero
Zobraziť galériu (9)

Ako prvý sa mal v rozprave predstaviť bývalý poslanec ĽSNS Milan Mazurek. No poriadne sa nestihol ani dostať k slovu, keďže si odmietol nasadiť respirátor. „Vážená vláda, lebo to nemôžem nazvať ani slovenskou vládou. Tuto pán Mengele...,“ stihol v úvode povedať Mazurek, čím narážal na ministra zdravotníctva Lengvarského. Hneď na to ho upozornil poslanec Ján Benčík.

Roztržka hneď na úvod

Podpredseda NR SR ho opätovne upozornil. K pultíku prišiel aj Miroslav Suja, ktorý v ruke držal nápoj. Posmešne sa obzeral za poslancami, že on pije, takže nemusí mať na tvári nič. „Tuto pán Benčík mi povedal, aby som vypadol. Vy radi selektujete ľudí, že?“ útočil Mazurek. „Ja s tým nemám problém, oni majú s tým problém, oni si to spôsobili,“ pokračoval.

Mazurek, Suja a spol. mali nasadené len rúška a mali ich nasadené pod nosom. Laurenčík podotkol, že pred rokovacou sálou sú k dispozícii respirátory, Mazurek si ho odmietol nasadiť. Dohovárala mu aj šéfka zdravotníckeho výboru Janka Bittó Cigániková. Predsedajúci vyzval Mazureka trikrát, spolu s ďalšími exkotlebovcami, aby si nasadili respirátori. Odmietli. „Svojím správaním narúšate poriadok v sále,“ upozornil ho opäť.

„Ja sa správam jak decko? Však vám to vadí. Vy mne obmedzujete právo vystupovať ako poslancovi,“ sťažoval sa Mazurek, ktorý si odmieta dať respirátor a odmieta sa z miesta pohnúť. „Pán poslanec, vzhľadom na to, že ste ma neposlúchli vás a pána poslanca Krupu vykazujem z rokovacej sály,“ povedal Laurenčík. „Ja neodídem, ja tu budem stáť aj do večera,“ regoval trucovito Mazurek. Schôdza bola prerušená na 15 minút.

Nový balík opatrení

Návrh novej legislatívy hovorí napríklad o možnosti, že by sa zamestnanec musel pri vstupe do práce preukázať potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu.

VIDEO Čoskoro bude v nemocniciach 3000 pacientov: Ak prekročíme maximá z druhej vlny, budeme hovoriť o humanitárnej katastrofe

Čoskoro bude v nemocniciach 3000 pacientov: Ak prekročíme maximá z druhej vlny, budeme hovoriť o humanitárnej katastrofe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po odsúhlasení zrýchleného režimu by mali poslanci pristúpiť k prvému čítaniu. Následne by mali zasadnúť výbory. V druhom čítaní by mali návrh prerokovať v piatok (12. 11.). Poslancov čaká vo štvrtok podvečer aj hlasovanie o zákone o pomoci tehotným ženám, ktorý predložila Anna Záborská (OĽANO). Hlasovať majú tiež o tom, či návrh reformy nemocníc posunú do druhého čítania. Poslanci vyčerpali už takmer všetky body 48. schôdze, ktorá trvá už štvrtý týždeň.
 

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusVladimír LengvarskýParlamentAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu