Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Oslavy SNP: Ťažkému obdobiu čelíme aj dnes! Program rušili demonštranti, ľudí vypískali a hučali

Oslavy SNP v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (10)
Oslavy SNP v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - V zápase s absolútnym historickým zlom – akým boli nacizmus a fašizmus - sa rozhodujúca časť národa v auguste 1944 postavila na obranu ľudskosti a civilizácie. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore na oslavách 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP).

Poukázala aj na aktuálnu zložitú situáciu, odsúdila podnecovanie k nenávisti a vyzvala k spájaniu sa. Účastníkov SNP dala za príklad boja za spoločné vyššie ciele. Vyzdvihla, že podstúpili obrovské osobné riziko a postavili sa na správnu stranu dejín. Oficiálny program narušil hukot a piskot demonštrantov.

VIDEO Príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej

Prezidentka ocenila statočnosť účastníkov SNP, vyzvala k spájaniu sa (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)


Politici o SNP: Slováci ukázali odvahu postaviť sa extrémizmu! Prekrúcanie histórie je nebezpečné


Oslavy prerušil hukot demonštrantov

Pískanie a hukot, ktorým skupina demonštrantov narúšala oficiálny program osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici, sú absolútne neslušné voči ľuďom, ktorí boli v Povstaní. Uviedol generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, ktorý skritizoval, že piskot sa objavil aj počas prejavu Vladimíra Strmeňa, jedného z posledných žijúcich účastníkov SNP.

Skupina demonštrantov narúšala oficiálny program osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Oslavy SNP: Ťažkému obdobiu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR / Ján Krošlák)

Je to neslušné

"Je to neslušné voči organizátorom, je to absolútne neslušné voči ľuďom, ktorí boli v Povstaní. Považujem to za neprijateľné a nedôstojné," uviedol Mičev na adresu demonštrantov. Nepáči sa mu, že skupina ľudí zneužila oslavy SNP na takéto prejavy. "Nech si prídu vyskúšať organizáciu, a potom nech si 'vyhvizdujú', koľko uznajú za vhodné," dodal riaditeľ múzea.

Oslavy SNP: Ťažkému obdobiu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR / Ján Krošlák)

Oficiálny program tohtoročných osláv SNP bol pre situáciu so šírením ochorenia COVID-19 určený len pre pozvaných hostí. Podľa Mičeva musel byť počet účastníkov osláv SNP limitovaný, inak by bolo potrebné evidovať údaje od každého návštevníka, na čo Múzeum SNP, ako organizátor podujatia, nemá kapacity. "Slovenský zväz protifašistických bojovníkov dostal možnosť priviesť sem okolo 700 svojich členov. To, že to nevyužili, ja za to nemôžem," poznamenal Mičev.

Galéria: Oslavy SNP

Povstanie bránilo naše hodnoty

"Na stranu humanity, demokracie a ľudskej dôstojnosti. Za svoj odvážny postoj ste mohli zaplatiť najvyššiu cenu nielen vy, ale aj vaši najbližší. Napriek tomu ste našli v sebe silu a odhodlanie a zapojili sa do ozbrojeného boja proti nacizmu a fašizmu," odkázala prezidentka.

Oslavy SNP: Ťažkému obdobiu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR / Ján Krošlák)

Hlava štátu podotkla, že rozhodujúca časť národa sa v auguste 1944 postavila proti nacizmu a fašizmu na obranu ľudskosti a civilizácie. "Povstanie bránilo hodnoty, na ktorých stál a stojí demokratický a humánny svet, oslavujeme ho ako jeden z našich najvýznamnejších štátnych sviatkov, lebo ním nielen sami sebe, ale aj svetu hovoríme, čím sme a čím chceme byť, k čomu sa bytostne hlásime," doplnila.

VIDEO Na oslavách SNP v Banskej Bystrici prehovoril aj priamy účastník povstania Vladimír Strmeň, jeho prejav rušili demonštranti

Na oslavách SNP v Banskej Bystrici prehovoril aj priamy účastník povstania Vladimír Strmeň, jeho prejav rušili demonštranti (Zdroj: Instagram/Zuzana Čaputová)

Aj dnes čelíme ťažkému obdobiu

Skonštatovala, že aj v súčasnosti čelíme ťažkého obdobiu. "Posledný rok priniesol veľa obetí, veľa smútku, ale aj hnevu a sklamania. Všetky tieto emócie sú ľudské, a teda sú aj prirodzené. To, čo ale považujem za nebezpečné a čo nemá mať medzi týmito emóciami miesto, je nenávisť a podnecovanie k nej," dodala s tým, že nenávisť nikdy nič nevyriešila a napokon viedla k hrôzam vojny.

Oslavy SNP: Ťažkému obdobiu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR / Ján Krošlák)

"Nedopusťme, aby nenávisť ovládla našu krajinu, aby nám diktovala, čo si máme myslieť o našich blížnych, nenechajme sa ako spoločnosť rozdeľovať. Vezmime si príklad od našich povstaleckých hrdinov, ktorí bok po boku bojovali za spoločné vyššie ciele," vyhlásila. Ako ďalej uviedla, v súčasnosti máme všetky možnosti, aby sme dejinám nedovolili ich opakovanie.

"Máme aj všetky predpoklady, aby naše snaženie nevyšlo nazmar a malo zmysel. Tak ako muži a ženy Povstania, aj my máme povinnosť, aby sme zodpovednosť za Slovensko niesli rovnako statočne, odhodlane a obetavo, ako to dokázala povstalecká generácia," zdôraznila prezidentka. V tejto súvislosti vyzvala na vzájomný rešpekt, úctu, spoluprácu a pamäť.

Máme byť na čo hrdí, tvrdí šéf parlamentu Kollár

Slovenské národné povstanie (SNP) nebolo porazené vojensky ani politicky. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) pri príležitosti osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

VIDEO Príhovor šéfa parlamentu Borisa Kollára

Máme byť na čo hrdí, SNP nikdy nebolo porazené vojensky ani politicky, povedal Kollár (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Upozornil, že neznalosť vlastných dejín môže prispievať k podliehaniu falošným interpretáciám významu povstania. Vyzdvihol hrdinstvo jeho účastníkov a hovorí o príklade hodnom nasledovania aj pre mladú generáciu. Poučenie z vývoja situácie po SNP by si podľa neho mohla vziať aj politická scéna. 

Oslavy SNP: Ťažkému obdobiu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR / Ján Krošlák)

"Hrdinstvo vojakov povstaleckej armády nás dodnes napĺňa pozitívnou energiou a malo by byť príkladom hodným nasledovania aj pre dnešnú našu mladú generáciu. Mala by si byť vedomá, že aj jej dnešný pokojný a mierový život bol v minulosti vykúpený krvou a utrpením tých, ktorí sa odhodlali brániť vlasť a jej slobodu," uviedol Kollár.

SNP je unikát

SNP označil za unikát medzi odbojovými hnutiami v okupovanej Európe. "Máme byť na čo hrdí, máme sa čím pýšiť pred vlastným obyvateľstvom i pred Európou. Len si to akosi nevážime," poznamenal. Občania podľa neho o svojich národných dejinách a SNP veľa nevedia, čo prispieva k podliehaniu falošným interpretáciám jeho významu.

Oslavy SNP: Ťažkému obdobiu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR / Ján Krošlák)

Poukázal na to, že jedni SNP vnímajú ako povstanie proti vlastnému štátu, iní ako komunistický puč, či boj za obnovenie "československého" štátu bez spojovníka. Tieto interpretácie odmieta. Vyhlásil, že SNP bolo najmä slovenské a národné, a od roku 1945 sa pravidelne oslavovalo.

Musíme si vziať ponaučenie

Dodal, že koncepcia porážky SNP obsahuje snahu demotivovať Slovákov v zápase za slobodu a národnú rovnoprávnosť. "Aj posledné udalosti v Afganistane svedčia o tom, že zánik politického vedenia a rozprášenie organizovanej armády, neznamená porážku. Pokiaľ sa nezlomí vôľa odporovať, pokiaľ posledný bojovník nezloží zbraň, nemožno hovoriť o porážke! A nič také sa na Slovensku na konci roku 1944 a začiatkom roku 1945 nestalo!" zdôraznil s tým, že politické ani vojenské vedenie kapituláciu nepodpísalo a po oslobodení sa začali plniť jeho ciele.

To, že sa tieto ciele nenaplnili počas existencie obnovenej republiky, nie je podľa Kollára vinou účastníkov povstania, ale daň za večne rozbitú slovenskú politickú scénu, ktorá v opozícii nevidí oponenta, ale nepriateľa. "Aj z tohto by sme si dnes mali vziať poučenie. Nič pozitívne nedosiahneme, ak sa budeme večne hádať, a nepotiahneme našu spoločnú káru osudov jedným smerom," apeloval.

Predseda NR SR zároveň vyjadril úctu účastníkom protifašistického odboja a SNP. Ocenil, že neváhali vziať zbraň a bojovať za slobodu, suverenitu a demokraciu v našej krajine. "Rovnako chcem vyjadriť úctu a poďakovanie dnešného dňa sa doživších veteránov Slovenského národného povstania. Ďakujem vám. Zaslúžite si náš rešpekt a vďaku," uzavrel.

Boj za slobodu má vždy zmysel, tvrdí premiér

Boj za slobodu má vždy zmysel, i keď to neznamená, že je aj posledný. Mier, sloboda a demokracia nie sú samozrejmosťou. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) na oslavách 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Pripomenul hrôzy vojny. Vyzdvihol úlohu účastníkov SNP a poďakoval sa im. Verí, že sme na Slovensku raz a navždy povedali nie fašizmu a nacizmu.

VIDEO Príhovor predsedu vlády Eduarda Hegera

Príhovor predsedu vlády Eduarda Hegera k 77. výročiu Slovenského národného povstania (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Oslavy SNP: Ťažkému obdobiu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR / Ján Krošlák)

Poznamenal, že v súčasnosti sa pozeráme na obdobie vojny s vedomím výsledku. "Hrdinovia SNP ten výsledok v lete 1944 nepoznali, ale spojili sily a verili. Verili, že ich boj za slobodu sa vydarí. Na týchto ľudí môžeme byť právom hrdí," uviedol Heger. Vďaku vojnovým veteránom podľa neho nemožno vzdávať len počas štátnych sviatkov a pamätných dní. "Verím, že ak je táto vďaka úprimná, má presah aj na náš každodenný život," zdôraznil.

Oslavy SNP: Ťažkému obdobiu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR / Ján Krošlák)

Podotkol, že väčšina z nás nezažila vojnu na vlastnej koži. "Nezažili sme na vlastnej koži krutosť a bezcitnosť, ktorá spôsobila, že mnohí ľudia boli zotročovaní, boli posielaní do koncentračných táborov, mučení a nakoniec masovo vyvražďovaní," povedal. Aj v tejto súvislosti si spomenul na padlých, ale i žijúcich hrdinov SNP.

"Navždy ovplyvnili našu históriu a postavili náš národ na správnu stranu. Ukázali, že si na Slovensku ctíme hodnotu slobody, spravodlivosti, ľudskej dôstojnosti a demokracie. Raz, a verím, že navždy, sme sa postavili proti fašizmu a nacizmu a jasne sme povedali, že ho na Slovensku nechceme," zdôraznil Heger.

Viac o téme: OslavySNPBoris KollárZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu