Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Opozičný Hlas vyzýva Lengvarského: Zastavte reformu nemocníc! Rezort sa bráni, je to paradox

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzýva ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského a vládu, aby zastavili plánovanú reformu zdravotníctva. Reforma sa má podľa šéfa strany Petra Pellegriniho vrátiť na prepracovanie.

Pellegrini to dnes povedal na tlačovej konferencii v Liptovskom Mikuláši. Šéf strany vysvetlil, že potrebu reformy chápu, ministrovi ale vyčíta, "že začína odvrchu". Rezort v reakcii poprosil opozíciu, aby prestala vytĺkať politický kapitál z tém, ktorých zámerom je ochrana zdravia a životov ľudí. Paradoxné podľa rezortu je, že v minulosti podporovali podobnú reformu exministerky Kalavskej.

VIDEO Hlas-SD sa vyjadril ku Kovaříkovi aj reforme nemocníc

Hlas-SD kritizuje šéfa polície Petra Kovaříka a chystanú reformu nemocníc rezortu zdravotníctva (Zdroj: FB/Hlas-SD, Peter Pellegrini)

Vyzývam vládu, aby počúvala regióny

"Jasne vyzývam vládu, aby v tejto otázke počúvala regióny, aby mapovala situáciu, aby sa odborne rozhodovala, pretože narobí toľko chaosu v prípade nemocníc a zdravia ľudí, že tie škody budú flagrantné a nenapraviteľné," povedal Pellegrini. Členovia strany poukázali na to, že v Liptovskom Mikuláši funguje nemocnica 160 rokov a po novom má byť jednou z 22 nemocníc, v ktorých chce rezort zdravotníctva zrušiť akútnu zdravotnú starostlivosť.

Tlačová konferencia strany Hlas-SD
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podpredseda Hlasu-SD a člen zdravotníckeho výboru NR SR Richard Raši uviedol, že v liptovskej nemocnici sa ročne vykoná 1100 chirurgických operácií, vyše 600 úrazovo-chirurgických zákrokov, viac než 1000 gynekologických operačných zákrokov vrátane cisárskych rezov a ročne sa v nej narodí viac ako 650 detí. Zdôraznil, že v blízkosti je aj najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku. Upozornil, že mnohé z nemocníc, ktoré chce ministerstvo zrušiť, dostávajú veľké investície z eurofondov, ktoré bude musieť Slovensko vracať.  

Podľa slov podpredsedníčky strany Zuzany Dolinkovej reforma nerieši kľúčové problémy slovenského zdravotníctva. Za jeden z najväčších považuje stabilizáciu zdravotníckeho personálu. "Viac ako 110.000 zdravotníkov potrebujeme podporiť tak, aby sme udržali tých, ktorých tu dnes máme a motivovali nových, aby do systému prišli. To nepôjde bez zvýšenia platov," dodala s dôvetkom, že financie na tento účel by sa dali získať zo zrušenia očkovacej lotérie.

Prestaňte vytĺkať politický kapitál

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii uviedlo, že prosí kolegov z opozície, aby "prestali vytĺkať politický kapitál z tém, ktorých zámerom je ochrana zdravia a životov ľudí". Požiadavka mimoparlamentého Hlasu-SD stiahnuť a prepracovať reformu zdravotníctva je paradoxná, keďže pred dvomi rokmi podporovali podobnú reformu bývalej ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej.

Opozičný Hlas vyzýva Lengvarského:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Prosíme kolegov z opozície, aby prestali vytĺkať politický kapitál z tém, ktorých zámerom je ochrana zdravia a životov ľudí. Slovenské zdravotníctvo bolo dlhé roky aj práve pod vedením zástupcov predmetnej politickej strany za predchádzajúcich vlád zle riadené, výdavky nemocníc presahovali príjmy a objavovala sa nespokojnosť zdravotníkov," zdôraznilo ministerstvo.

Cieľom je reštart zdravotníctva

Ako ďalej uviedlo, pravidlá boli nastavené tak, že namiesto zvyšovania kvality zdravotnej starostlivosti a efektívnosti bolo na prvom mieste uspokojovanie niekoľkých hráčov, ktorí na zdravotníctve bezohľadne profitovali. MZ SR tvrdí, že jeho ambíciou je reštart zdravotníctva, čo si vyžiada zmeny a investície. Hovorí, že chce kvalitné a ekonomicky udržateľné zdravotníctvo. Reforma je tiež naviazaná na financie z plánu obnovy. Krajina sa podľa rezortu bude musieť vyrovnať so starnutím populácie a jej vplyvom na potreby pacientov, dopyt po dlhodobých či geriatrických lôžkach bude rokmi narastať.

Archívne VIDEO Ministerstvo zdravotníctva SR podáva trestné oznámenie pre tendre NCZI

Ministerstvo zdravotníctva SR podáva trestné oznámenie pre tendre NCZI (Zdroj: Topky, MZ SR)

Reforma má priniesť lepší manažment pacienta, efektívnejšie využívanie nemocničných lôžok a peňazí, ktoré budú zamerané na efektívnu a kvalitnú liečbu pre pacienta a adekvátne pracovné podmienky pre zdravotníkov. Čo sa týka konkrétnych nemocníc, rokovania k pripravovanej reforme optimalizácie siete nemocníc sa podľa rezortu ešte stále realizujú, a teda finálna podoba siete konkrétnych nemocníc nie je ešte záväzne prijatá.

"Zástupcovia ministerstva zdravotníctva aktívne navštevujú regióny, rovnako tak rokovali a diskutovali aj so zástupcami Žilinského kraja. Konkrétne prípady, ktoré sú uvádzané, pravdepodobne vychádzajú z niekoľko mesiacov starého medializovaného materiálu, ktorý bol pracovnou verziou a nie je vôbec v tomto štádiu relevantný," uviedli. Ministerstvo uistilo, že diskusia k návrhu je aj naďalej otvorená pre všetky zainteresované strany a rovnako aj MZ je naďalej otvorené všetkým vstupom a pripomienkam k rozpracovanému materiálu.

Verejnosť zavádzajú

Šéfka Žilinského kraja Erika Jurinová v reakcii na tlačovku opozičného Hlasu uviedla, že verejnosť zavádzali informáciami, že sa bude rušiť Liptovská nemocnica v Liptovskom Mikuláši. "Jej predstavitelia pritom používajú neaktuálne a zavádzajúce informácie. Od prvotných informácií medializovaných predstaviteľmi HLASu, ktoré v regiónoch nášho kraja spôsobujú iba chaos, paniku a napr. odriekanie nástupu nových lekárov do našich nemocníc," napísala na sociálnej sieti Jurinová. 

"Zároveň vďaka ich zavádzajúcim vyhláseniam dochádza v týchto nemocniciach k výpovediam lekárov, ktorí odchádzajú radšej do Českej republiky. Toto ich vyjadrenie preto vnímame ako nebezpečné strašenie verejnosti, ktorým vytvárajú dojem, že bojujú za Liptovskú nemocnicu, v skutočnosti však robia presný opak," uviedla. 

SNS kritizuje Hlas-SD

Mimoparlamentná SNS v reakcii na tvrdenia Hlasu povedala, že práve zámer Pellegriniho a bývalej ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej k tzv. stratifikácii nemocníc by sa dotkol práve nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Pýta sa, prečo Hlas opätovne zavádza verejnosť klamstvami. Poukázal tiež na to, že pre túto tému v minulosti takmer padla vláda. "Keby sme my v SNS a niektorí členovia strany Smer-SD nepovstali, tak by nemocnica v Liptovskom Mikuláši nebola v dnešnej podobe. Je to až smiešne, ako sa hlásite ku všetkému dobrému, čo bolo, a zlo hádžete na svoju materskú stranu Smer-SD alebo Roberta Fica," uzavrela SNS.
 

Viac o téme: Peter PellegriniReforma nemocnícVLadimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu