Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šokujúce ODVOLANIE štátnej tajomníčky: Kolíková reaguje! Je to nešťastné rozhodnutie Remišovej

Rokovanie vlády Zobraziť galériu (6)
Rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – V súvislosti s výmenou na poste štátneho tajomníka ministerstva kultúry ide o politickú nomináciu strany Za ľudí, ktorá vyplýva z koaličnej zmluvy. Pred stredajším rokovaním vlády to zdôraznila šéfka rezortu Natália Milanová (OĽaNO) a odbila zároveň ďalšie otázky týkajúce sa témy. Koaliční predstavitelia nebudú komentovať veci, ktoré vyplývajú z koaličnej zmluvy.

Milanová potvrdila, že návrh na odvolanie Zuzany Kumanovej, doterajšej nominantky Za ľudí vo funkcii, a nomináciu podpredsedníčky Za ľudí Viery Leščákovej na rokovanie predloží. V programe rokovania vlády sa tento bod objavil až neskôr. 

Odvolávanie Kumanovej je nešťastné, ide o osobné rozhodnutie Remišovej, uviedla Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Remišová oznámila štátnej tajomníčke, že končí: Kolíkovej frakcia reaguje! Politické čistky pokračujú


Aktualizované 16:00 Kumanová nevie o dôvode odvolania, nedostala ani výhrady k svojej práci

Predsedníčka Za ľudí Remišová nepovedala Zuzane Kumanovej dôvod jej odvolania z postu štátnej tajomníčky. Kumanová sa ani nestretla s výhradami k svojej práci či k svojim odborným názorom. Vyhlásila to Kumanová v reakcii na svoje stredajšie odvolanie. Vo vnútrostraníckych diskusiách zastávala podľa svojich slov neutrálny postoj, no niektoré diskusie boli podľa nej za čiarou.

"Dôvod nebol pomenovaný ani nikdy neboli výhrady k mojej práci alebo k tomu, aké odborné názory by som tu zastávala. Aj interpretácia, že pani Leščáková príde realizovať témy, ktoré sa viac týkajú vzdelávania, tak s tým, že toto by sa malo posilniť na ministerstve kultúry, som sa predtým nestretla," povedala Kumanová novinárom. O svojom odchode sa dozvedela na stretnutí s Remišovou.

Niektoré skutky sú naozaj za čiarou

Kumanová sa necíti kompetentná vyjadrovať sa k vnútrostraníckym problémom. Z pozície štátnej tajomníčky bola členkou predsedníctva bez hlasovacieho práva, niektoré predsedníctva boli podľa nej veľmi búrlivé. Nemyslí si, že bola odvolaná pre svoje konkrétne názory. "Zostávala som veľmi neutrálna v rozhodnutiach,  ktoré sa diali na predsedníctve. Nemala som hlasovacie právo, ale niektoré skutky a formulácie, a diskusie sú naozaj za čiarou," dodala.

Mrzí ju, že pri politických rozhodnutiach nie je odbornosť na prvom mieste. "Je to výsledok dohody a koaličného rozhodnutia, a rozhodnutia Veroniky Remišovej," zdôraznila Kumanová. Teší ju podpora a list, ktorým sa rómske osobnosti obrátili na premiéra Hegera. "Za deväť mesiacov sa nám podarilo jednak ukončiť výzvu a začať implementáciu projektov na kultúrno-kreatívne centrá, jednak rozbehnúť výzvu na regionálnu kultúru," spresnila s tým, že mala na starosti aj štátny jazyk a národnostné menšiny. Podieľala sa tiež na príprave strategických dokumentov. Kumanová ešte nevie, kde bude profesijne ďalej pôsobiť, má podľa svojich slov niekoľko pracovných ponúk, ponúkajú jej participáciu na rôznych projektoch.

Aktualizované 15:57 Odvolanie Kumanovej mrzí aj Ledeckého 

Stotožnil sa s tým, že Remišová Kumanovú odvolala bez akejkoľvek debaty. "Autoritársky spôsob, akým predsedníčka vedie stranu sa na míle vzďaľuje od myšlienky, na ktorej bol vznik strany Za ľudí postavený. Stranu opúšťajú odborníci a ľudia, ktorí nemajú rovnaký názor s predsedníčkou sú odvolávaní z funkcií. Cítim obrovské sklamanie. Veronika Remišová dnešným krokom prekročila všetky červené čiary," uviedol na sociálnej sieti. 

Aktualizované 15:35 Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková na sociálnej sieti uviedla, že Kumanová bola doteraz najvyššie postavenou Rómkou v štátnej správe a jedinou Rómkou, ktorá sa zúčastňovala na rokovaniach vlády, keď zastupovala ministerku kultúry.

"Je mi ľúto, že tento post dnes opúšťa. Hlboko si vážim a som vďačná za jej spoluprácu najmä pri príprave Stratégie pre rovnosť, inklúziu a participáciu Rómov do roku 2030. Vďaka jej zainteresovanosti a osobnému nasadeniu sa do uznesenia vlády dostala aj úloha pre ministerstvo kultúry vypracovať do konca roka 2021 Víziu rozvoja rómskej kultúry, jazyka a podpory identity a akčný plán," spresnila Bučková.

Aktualizované 15:17 Jednu šikovnú štátnu tajomníčku MK strieda druhá

Jednu šikovnú ženu strieda na poste štátnej tajomníčky ministerstva kultúry druhá. O personálnej výmene vo vedení rezortu kultúry, ktorú v stredu schválila vláda, to po rokovaní kabinetu povedal minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič.

Šokujúce ODVOLANIE štátnej tajomníčky:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Pani Kumanovú mám rád, myslím si, že je to veľmi šikovný človek, ale rovnako musím povedať, že mám rád Vierku Leščákovú, takže si myslím, že veľmi dobrú štátnu tajomníčku strieda veľmi dobrá štátna tajomníčka," povedal Matovič. Zdôraznil, že nebude vstupovať do nominácie strany Za ľudí a rozhodnutia jej predsedníčky Veroniky Remišovej, ktorá výmenu iniciovala. "Koaličná dohoda hovorí jasne o tom, že si nekádrujeme navzájom nominácie," upozornil Matovič. Dodal, že personálnu zmenu odsúhlasili všetci prítomní ministri na vláde.

O politických nomináciách, ktoré sú v právomoci strany Za ľudí, hovorila v súvislosti so zmenou svojej štátnej tajomníčky pred i po rokovaní vlády aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Odmietla súčasne špekulovať o kontexte personálnej výmeny. "Nebudem sa miešať do vnútrostraníckej témy strany Za ľudí," zdôraznila.

Aktualizované 14:47 Odvolávanie Kumanovej je nešťastné, ide o osobné rozhodnutie Remišovej

Odvolávanie Zuzany Kumanovej z funkcie štátnej tajomníčky rezortu kultúry je nešťastné. Vníma to tak ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Dôvodom je podľa nej to, že Kumanová vyslovila opačný názor na fungovanie strany, ako má jej líderka Veronika Remišová. Kolíková sa nezúčastnila tej časti rokovania vlády, ktorá sa mala návrhu na odvolanie Kumanovej venovať. Zatiaľ nepovedala, ako bude ďalej jej frakcia v rámci strany postupovať.

"Som presvedčená o tom, že naozajstným dôvodom na odvolanie Zuzany Kumanovej ako štátnej tajomníčky Ministerstva kultúry (MK) SR je to, že mala iný názor ako pani predsedníčka na otázky, ktoré súvisia so samotnou stranou Za ľudí," skonštatovala Kolíková. Podobne to podľa nej bolo aj pri výmene Tomáša Lehotského ako vedúceho kancelárie strany a Romana Krpelana ako generálneho manažéra strany.

Rokovanie vlády
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kolíková odvolávanie Kumanovej vníma ako osobné rozhodnutie Remišovej. Poznamenala však, že ako štatutárka strany má Remišová na podanie takéhoto návrhu priestor aj v zmysle koaličnej zmluvy. Kumanovú však Kolíková považuje za odborníčku a myslí si, že by bolo dobré mať ju vo vláde.

Kolíková priznala, že posledné udalosti s odvolávaniami štátnych tajomníkov z jej strany a následne zo strany Remišovej sú istou šachovou partiou. Naďalej je presvedčená o potrebe mimoriadneho snemu, ktorý by zaujal stanovisko aj k vedeniu strany.

Aktualizované 13:36 Vláda odvolala štátnu tajomníčku Kumanovú, na post vymenovala Leščákovú

Štátna tajomníčka ministerstva kultúry Zuzana Kumanová v stredu končí vo svojej funkcii. Návrh na jej odvolanie a zároveň menovanie jej nástupkyne Viery Leščákovej schválila v stredu vláda. Kumanová bude mať o 14:30 tlačovú konferenciu. 

Rozhodne vláda

"O schválení rozhoduje vláda," povedala Milanová. Odmietla pred začiatkom zasadnutia ministrov hovoriť o tom, či je stotožnená s výmenou, vyjadriť sa chce až po vláde. Na dohodu vo vnútri koalície o menovaní a odvolávaní nominantov sa odvolal pri svojom vyjadrení k téme aj predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO).

VIDEO Predsedníctvo Za ľudí nezvolá mimoriadny snem, povedala Remišová

Predsedníctvo Za ľudí nezvolá mimoriadny snem, povedala Remišová (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák)

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) rozvinul, že koaličné strany majú dohodu nespochybňovať navzájom nominantov iných strán. "Ak túto zmenu navrhla predsedníčka strany Za ľudí, môžem mať na to nejaký subjektívny názor, ale v koaličnej dohode sú tieto veci jasné dané," dodal Naď.

Zástupcovia Rómov vyzývajú Hegera

Zástupcovia rómskej občianskej spoločnosti vyzvali premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby spolu s ministrami zvážili na stredajšom rokovaní vlády SR odvolanie štátnej tajomníčky Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzany Kumanovej. Žiadajú ho o to v otvorenom liste, pod ktorý sa podpísalo viac ako 40 rómskych osobností.

Šokujúce ODVOLANIE štátnej tajomníčky:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Sme presvedčení, že nominácia pani Kumanovej bola výborným krokom a jej pôsobenie na poste štátnej tajomníčky dodalo Rómom nádej, že sú v tejto krajine akceptovaní aj na tej najvyššej úrovni," uviedli v liste vysokoškolskí pedagógovia, žurnalisti, aktivisti, starostovia, ale aj rómski umelci.

O odvolanie Kumanovej požiadala Remišová

O odvolanie Kumanovej, ktorá sa v rámci rezortu venovala prioritne menšinovej a regionálnej kultúre, požiadala ministerku kultúry Milanovú vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Svoj krok komentovala tým, že rozhodnutie o výmene na pozícii štátnej tajomníčky rezortu kultúry patrí v zmysle koaličnej dohody do kompetencie strany Za ľudí. "Rozhodnutie o výmene na pozícií štátnej tajomníčky ministerstva kultúry patrí v zmysle koaličnej dohody do výlučnej kompetencie strany Za ľudí. Zmenou na poste štátnej tajomníčky chceme podporiť vzdelávací rozmer kultúry, pretože pre stranu Za ľudí je vzdelávanie kľúčovou témou," uviedla v stanovisku Remišová. 

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Na post štátneho tajomníka rezortu má nastúpiť bývalá poslankyňa parlamentu a podpredsedníčka Za ľudí Leščáková. "Skúsenosťami z oblasti vzdelávania zároveň nadviaže na prácu pôvodného nominanta na tomto poste Vladimíra Dolinaya, ktorý taktiež prišiel z pedagogického prostredia. Viera Leščáková vystrieda na tomto poste Zuzanu Kumanovú, ktorá sa dlhodobo venuje rómskej problematike a veríme, že v odbornom angažovaní v tejto oblasti bude aj pokračovať," dodala. 

Politické čistky pokračujú

Frakcia okolo Márie Kolíkovej v tom má jasno. Podľa nich má Leščáková nulové skúsenosti v oblasti kultúry. "Zuzana Kumanová neurobila žiadnu chybu, má len iný názor na vnútrostranícku diskusiu v strane. Je to ďalšie odvolávanie za iný názor," uviedli v stanoviku poslanci okolo Kolíkovej. Kumanová je najvyššie postavenou Rómkou v štátnej správe a jedinou Rómkou, ktorá sa zúčastňuje rokovaní vlády. Ako štátna tajomníčka ministerstva kultúry sa venovala podpore menšinovej kultúry, regionálnej kultúry aj kultúrnej diplomacii v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí. 

VIDEO Remišová je vytočená po tom, ako bol odvolaný Michal Luciak z postu štátneho tajomníka a vytlačí Leščákovú z parlamentu

Remišová je vytočená po tom, ako bol odvolaný Michal Luciak z postu štátneho tajomníka a vytlačí Leščákovú z parlamentu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"My, členovia frakcie strany Za ľudí považujeme toto odvolanie za pokračovanie politických čistiek v našej strane, ktorá opúšťa hodnoty na ktorých ju založil Andrej Kiska," uviedla frakcia a pripomenula odvolanie ďalších, dnes už bývalých členov strany, ktorí boli odvolaní zo svojich funkcií za to, že podporili zvolanie mimoriadneho snemu. Išlo o Vladimíra Ledeckého, Mareka Antala, Tomáša Lehotského a Romana Krpelana. Zo strany odišli ešte traja členovia Miroslav Kollár (Spolu), Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) a Andrea Letanovská (Spolu).

Viac o téme: Veronika RemišováNatália Milanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu