Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Minister obrany Jaroslav Naď povýšil vojnového veterána Štefloviča

Jaroslav Naď Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Naď (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) povýšil vojnového veterána Štefana Štefloviča do vojenskej hodnosti kapitán vo výslužbe. Hviezdy na jeho výložkách podľa slov ministra "odrážajú tvár a činy skutočného hrdinu". Šéf rezortu obrany deň pred oslavami výročia Slovenského národného povstania (SNP) ocenil aj viacerých účastníkov národného boja za oslobodenie z okolia Trenčína. Informovala o tom hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Každý jeden účastník SNP, či už bojoval za nesmrteľné hodnoty so zbraňou v ruke, alebo bez nej, si zaslúži obrovskú úctu, rešpekt a poďakovanie. Chvíle s týmito hrdinami sú pre mňa nesmierne vzácne, pretože počuť ich príbehy ešte umocňuje vďačnosť za život v demokracii, slobode a mieri, za ktoré mnohí ich priatelia a spolubojovníci položili život," uviedol minister.

V Slovenskom národnom povstaní bojoval aj vtedy 17-ročný Pavel Liška (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Vojnový veterán Šteflovič je podľa slov ministerstva rodák z Kochanoviec a okrem iného sa ako príslušník 1. československého armádneho zboru v ZSSR zúčastnil bojovej cesty od Kamenca Podolského až po Dukliansky priesmyk. "Kde sa vo funkcii veliteľa roty automatčíkov zapojil do Karpatsko-duklianskej operácie, v ktorej utrpel ťažké zranenia," priblížil rezort s tým, že naposledy bol v roku 2019 povýšený do hodnosti poručíka vo výslužbe.

Minister obrany Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Radovan Stoklasa)

Minister v rámci sobotňajšieho programu venovanému vojnovým veteránom ocenil viacerých účastníkov národného boja za oslobodenie z okolia Trenčína. "Venoval im Pamätné medaily k 75. výročiu SNP a skončeniu 2. svetovej vojny," uviedla Kovaľ Kakaščíková. Ocenenie si podľa jej slov prevzali Nora Guttmannová, Július Kusý, Mária Mištinová, Pavol Múčka, a tiež členovia oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Trenčín Miroslav Malay, Miroslav Ondráš a Vieroslav Pelech.

Viac o téme: Vojnový veteránJaroslav NaďŠtefan Šteflovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu