Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Remišová oznámila štátnej tajomníčke, že končí: Kolíkovej frakcia reaguje! Politické čistky pokračujú

Veronika Remišová Zobraziť galériu (2)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vnútrostranícke boje v strane Za ľudí stále pokračujú. Nič sa nevyriešilo ani po poslednom predsedníctve. Mimoriadny snem nebude a podľa frakcie Márie Kolíkovej si líderka strany Veronika Remišová porušila stanovy, no to však líderka strany Za ľudí odmieta. Najnovšie príde o svoj post štátna tajomníčka rezortu kultúry Zuzana Kumanová.

Remišová chce na zajtrajšej vláde odvolať Zuzanu Kumanovú z postu štátnej tajomníčky ministerstva kultúry. Oznámiť jej to mala začiatkom tohto týždňa. Ako prvý o tom informoval Denník N. Remišová neskôr informáciu potvrdila. Kým líderka Za ľudí chce týmto rozhodnutím podporiť vzdelávací rozmer kultúry, frakcia okolo Márie Kolíkovej uviedla, že Kumanovú chce vymeniť pre odlišný názor.


Cirkus Humberto v Za ľudí? Marcinková hovorí o druhých Fekišovciach, za všetko môže Remišovej predsedníctvo!


Ďalšie rošády v strane Za ľudí?

Remišová mala požiadať ministerku kultúry Natáliu Milanovú z OĽaNO, aby Kumanovú odvolala z funkcie. Tak sa zrejme zajtra aj stane. Nahradiť by ju mala Viera Leščáková, ktorá patrí k skupine okolo Remišovej. Leščáková prišla o post poslankyne v parlamente potom, čo ministerka spravodlivosti Kolíková v lete odvolala šátneho tajomníka Michala Luciaka z postu štátneho tajomník. Luciak si potom uplatnil mandát miesto Leščákovej.

VIDEO Predsedníctvo Za ľudí nezvolá mimoriadny snem, povedala Remišová

Predsedníctvo Za ľudí nezvolá mimoriadny snem, povedala Remišová (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák)

Kumanovú nahradí Leščáková

Remišovej najnovší ťah má byť súčasťou rošád v rámci boja medzi dvoma krídlami v najmenšej koaličnej strane. V čase, keď Kolíková odvolala Luciaka, práve Remišová hovorila o tom, že ministerka spravodlivosti robí z ľudí panákov na šachovnici. Podľa frakcie okolo Márie Kolíkovej nemá Leščáková s kultúrou nič spoločné. 

"Rozhodnutie o výmene na pozícií štátnej tajomníčky ministerstva kultúry patrí v zmysle koaličnej dohody do výlučnej kompetencie strany Za ľudí. Zmenou na poste štátnej tajomníčky chceme podporiť vzdelávací rozmer kultúry, pretože pre stranu Za ľudí je vzdelávanie kľúčovou témou," uviedla v stanovisku Remišová. 


Remišovej krídlo sa obulo do Kolíkovej: Drsné slová! Za nedôstojnú atmosféru si môžete sami


S ministerskou kultúry sa zhodli na tom, že priority chcú spoločne intenzívnejšie presadzovať. "Zastreší ich podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková," potvrdila Remišová. "Skúsenosťami z oblasti vzdelávania zároveň nadviaže na prácu pôvodného nominanta na tomto poste Vladimíra Dolinaya, ktorý taktiež prišiel z pedagogického prostredia. Viera Leščáková vystrieda na tomto poste Zuzanu Kumanovú, ktorá sa dlhodobo venuje rómskej problematike a veríme, že v odbornom angažovaní v tejto oblasti bude aj pokračovať," dodala. 

Politické čistky pokračujú

Frakcia okolo Márie Kolíkovej v tom má jasno. "Zuzana Kumanová neurobila žiadnu chybu, má len iný názor na vnútrostranícku diskusiu v strane. Je to ďalšie odvolávanie za iný názor," uviedli v stanoviku poslanci okolo Kolíkovej. Kumanová je najvyššie postavenou Rómkou v štátnej správe a jedinou Rómkou, ktorá sa zúčastňuje rokovaní vlády. Ako štátna tajomníčka ministerstva kultúry sa venovala podpore menšinovej kultúry, regionálnej kultúry aj kultúrnej diplomacii v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí. 

"My, členovia frakcie strany Za ľudí považujeme toto odvolanie za pokračovanie politických čistiek v našej strane, ktorá opúšťa hodnoty na ktorých ju založil Andrej Kiska," uviedla frakcia a pripomenula odvolanie ďalších, dnes už bývalých členov strany, ktorí boli odvolaní zo svojich funkcií za to, že podporili zvolanie mimoriadneho snemu. Išlo o Vladimíra Ledeckého, Mareka Antala, Tomáša Lehotského a Romana Krpelana. Zo strany odišli ešte traja členovia Miroslav Kollár (Spolu), Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) a Andrea Letanovská (Spolu)

Kumanová podporovala mimoriadny snem

Mimoriadny snem podporovala aj Zuzana Kumanová. "Predpokladáme, že ďalšie odvolávania, vylučovania zo strany má predsedníčka strany Veronika Remišová v pláne," uviedla frakcie okolo Kolíkovej. "Predsedníčka strany Veronika Remišová sa dlhodobo tvári, že sa nič nedeje a že jej odchody ľudí neprekážajú. Naopak ďalej odstraňuje z funkcií ľudí, ktorí nemajú rovnaký názor ako ona," píšu členovia frakcie ďalej. 

Remišová oznámila štátnej tajomníčke,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Strana Za ľudí bojuje dlhodobo s nízkymi preferenciami. V parlamentných voľbách mali ledva nad päť percent, dnes majú v prieskumoch zvyčajne okolo štyroch percent. "Zjavne je pre ňu dôležitejšie jej funkcia a osobné ambície, ako strana," dodali. Pod toto vyhlásenie sa podpísala Mária Kolíková, Vladimír Ledecký, Michal Luciak, Tomáš Lehotský, Vladimíra Marcinková, Marek Hattas a František Majerský.

Celé stanovisko Veroniky Remišovej:

Rozhodnutie o výmene na pozícií štátnej tajomníčky ministerstva kultúry patrí v zmysle koaličnej dohody do výlučnej kompetencie strany Za ľudí. Zmenou na poste štátnej tajomníčky chceme podporiť vzdelávací rozmer kultúry, pretože pre stranu Za ľudí je vzdelávanie kľúčovou témou. Iba cez zlepšenie vzdelávania sa nám podarí spoločenská a ekonomická obnova krajiny po pandémii koronavírusu. Lepšie pochopenie významu kultúry pre spoločnosť a vzťah ku kultúre podporíme u mladých ľudí práve cez vzdelávanie. Najbližšie roky chceme do obnovy kultúrnych pamiatok investovať viac ako 200 miliónov eur a je dôležité, aby každá obnovená pamiatka mala aj edukatívny rozmer pre deti a mládež. S ministerskou kultúry sme sa zhodli na tom, že tieto priority chceme spoločne intenzívnejšie presadzovať a zastreší ich podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková. 

Viera Leščáková sa dlhodobo angažovala na regionálnej úrovni ako župná poslankyňa v oblasti kultúry, v práci s národnostnými menšinami a prepájaní kultúrnych inštitúcii, čo je súčasťou práce štátneho tajomníka. Jej prínosom sú aj skúsenosti v oblasti vzdelávania, pretože pri výchove detí a mládeže k pochopeniu umenia, hudby a kultúry vo všeobecnosti je aspekt vzdelávania veľmi dôležitý. Skúsenosťami z oblasti vzdelávania zároveň nadviaže na prácu pôvodného nominanta na tomto poste Vladimíra Dolinaya, ktorý taktiež prišiel z pedagogického prostredia. Viera Leščáková vystrieda na tomto poste Zuzanu Kumanovú, ktorá sa dlhodobo venuje rómskej problematike a veríme, že v odbornom angažovaní v tejto oblasti bude aj pokračovať.

Viac o téme: Veronika RemišováMária KolíkováZuzana Kumanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu