Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bývalý minister Mihál sa sťažuje: Úrady práce vraj nevedia počítať percentá, ide pritom o koronovú prvú pomoc!

Mihál tvrdí, že úrady práce nevedia počítať! Zobraziť galériu (3)
Mihál tvrdí, že úrady práce nevedia počítať! (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Bývalý minister práce a tiež bývalý štátny tajomník na ministerstve práce Jozef Mihál má opäť plnú hlavu starostí. Expertovi na daňové vychytávky totiž do správ píšu ľudia, ktorí majú problémy s vyplácaním prvej pomoci v rámci koronavírusu. Mihál si tvrdenia preveroval a úrady práce podľa jeho záverov vraj nevedia počítať percentá! Ministerstvo však reaguje.

"Na úradoch práce nevedia počítať percentá? Ďalšia hanba pre rezort práce..." len smutne konštatuje Mihál. "Viacerí sa mi sťažujete, že pri zadávaní výkazov na čerpanie príspevkov "Prvá pomoc" za júl 2021 z opatrenia č. 3A, na strane úradov práce, resp. v systéme na slovensko.sk, systém zle počíta výšku príspevkov. A sťažujete sa oprávnene," potvrdzuje slová ľudí daňový expert Mihál.

Bývalý minister Mihál sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako by to malo byť

Systém totiž počíta podľa neho výšku príspevku ako 80% z 80% priemerného zárobku za uvedený počet hodín, ktoré bol zamestnanec na prekážkach v práci na strane zamestnávateľa. "Správne sa však má pri tzv. Fáze 1, príspevok pri opatrení č. 3A počítať presne rovnako, ako to bolo pri štarte projektu "Prvá pomoc" na jar 2020," argumentuje Mihál, ktorého celý status s výpočtami nájdete pod týmto odsekom.

"Nie je to prvý krát, čo si niekto neurobil dobre svoju robotu, spomeňte si napríklad, koľko trvalo, kým na úradoch práce pochopili, že od januára 2021 sa zvýšila minimálna mzda," pripomína ministerstvu jeho minulosť Mihál.

Ministerstvo oponuje, že má správny algoritmus

Ministerstvo práce na Mihálove tvrdenia reaguje. "Za mesiac júl 2021 je uplatňovaná Prvá pomoc, okrem opatrenia č.3 B. V prípade opatrenia č.3 A predkladajú zamestnávatelia výkazy výlučne elektronicky prostredníctvom Ústredného portálu verejnej správy www.slovensko.sk. Výšku oprávneného príspevku počíta správne nastavený algoritmus," bráni sa rezort.

Bývalý minister Mihál sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V rámci opatrenia č. 3 A projektu Prvá pomoc je podľa rezortu za júl 2021 preplácaných 80 % hrubej mzdy, čiže 80 % reálne vyplatenej náhrady (hrubej) mzdy. "V prípade, ak nemá zamestnávateľ podpísanú kolektívnu zmluvu, automaticky má zamestnanec (v zmysle Zákonníka práce) nárok na 80 % jeho priemerného zárobku, najmenej však v sume minimálnej mzdy z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa, ak je to v dôsledku vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu. Z tejto sumy je v zmysle schválených podmienok projektu Prvá pomoc preplácaných 80 %," pokračujú.

Algoritmus vzorca vo výkaze na www.slovensko.sk je podľa nich v poriadku a počíta správne (zamestnanci úradov práce neprepočítavajú žiadne percentá, nakoľko systém ich počíta automaticky): 80 % (alebo % určené Kolektívnou zmluvou) x priemerný hodinový zárobok x počet hodín prekážky x 80 % = požadovaná výška príspevku.

Archívne video

Liberáli odpovedajú na Matovičov plán daňovo-odvodovej reformy, Mihál ukázal svoju verziu (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: Prvá pomocMinisterstvo prácePočtyPercentáJozef MihálKoronavírusMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu