Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mimoparlamentný Most-Híd nesúhlasí so zákonom o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín

László Sólymos
László Sólymos (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoparlamentný Most-Híd nesúhlasí so snahou predkladateľov zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín ani s jeho znením. Považuje ho za oklieštenie kultúrnej samosprávy. Predseda strany Most-Híd László Sólymos sa preto obrátil na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Informovala o tom za stranu Klára Magdeme.

Sólymos od hlavy štátu žiada vrátenie zákona do Národnej rady (NR) SR na opätovné prerokovanie, aby sa mohol vytvoriť dodatočný priestor na širšiu spoločenskú diskusiu o tejto právnej norme.

Navrhované zmeny podľa Mosta-Híd vytvárajú nerovnaké podmienky pre subjekty pôsobiace v oblasti kultúrno-kreatívneho priemyslu. Podľa názoru mimoparlamentnej strany sa celoplošným vylúčením obchodných spoločnosti vysiela odkaz, že na kultúru národnostných menšín sa na Slovensku pozerá ako na oblasť, ktorá nie je schopná a vhodná vytvárať ekonomické hodnoty, a má sa obmedziť na úzko definovanú reprezentatívnu funkciu.

Výhrady má aj voči legislatívnemu procesu, ktorý bol podľa Mosta-Híd bol neštandardný. "Nie je výsledkom ani odbornej, ani spoločenskej diskusie," dodal s tým, že do tvorby zákona neboli zapojené organizácie v oblasti kultúry národnostných menšín, nebol oslovený ani poradný orgán vlády, výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny ani splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny, a Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny pri prerokovaní v NR SR nebol uznášaniaschopný.

Viac o téme: KultúraZákonNesúhlasMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu