Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matovičovi to nevyšlo... Dojímavé gesto ľudí! VIDEO Záplava kvetov pre Baťovú, pridali sa aj politici

Baťovu podporili stovkami kvetov Zobraziť galériu (6)
Baťovu podporili stovkami kvetov (Zdroj: Instagram/ŠÚKL)

BRATISLAVA - Šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová sa stala terčom kritiky ministra financií Igora Matoviča. Už niekoľkokrát sa na jej adresu vyjadril naozaj nevhodne. Kým Igor Matovič si stojí za svojím, Slovensko vyjadrilo Baťovej obrovskú podporu. Na sociálnej sieti sa podelili s fotkami stoviek kvetov, ktoré jej prišli.

Expremiér si na včerajšej tlačovke opäť neodpustil štipľave slová na adresu ŠÚKL a jej šéfky. Podľa neho klamala a obvinil ju aj z politikárčenia. Baťová v oficiálnom stanovisku uviedla, že takýto emocionálny a politický nátlak zo strany ministra odsudzuje a správa bola vypracovaná riadne tak, ako má byť. 

Šéfku ŠÚKL-u Zuzanu Baťovu ľudia podporili stovkami kvetov (Zdroj: Instagram/ŠÚKL)


Poslancom koalície došla trpezlivosť: Útoky na novinárov a vedcov od Matoviča musia prestať!


Záplava kvetov

Okrem toho v relácii Silná zostava prehovorila aj o svojom súkromí. Síce to priznávať nechcela, no v rámci témy, ktorá sa rozoberá takmer každý deň, to považovla za dôležité. V relácii uviedla, že s jej manželom Radoslavom Baťom už dlhé mesiace nežije. "Obviniť nás z nejakej konšpirácie alebo komplotu, že my sa hádam doma dohadujeme, je úplne irelevantné," povedala Baťová.

Matovičovi to nevyšlo... Dojímavé
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/ŠÚKL)

Matovič napriek tomu pokračuje vo svojej rétorike. Podľa neho sa sputil na Slovensku voči jeho osobe lynč. Jeho obvinenia sa zrejme nepáčia ani Slovákom. Baťovej totiž ľudia priniesli stovky kvetov, ktorými sa pochválila aj na sociálnej sieti Instagram. Ústav aj Baťová sa všetkým poďakovali za ich priazeň.

Matovičovi to nevyšlo... Dojímavé
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/ŠÚKL)

Šéfka ŠÚKL má dôveru ministra zdravotníctva

RBaťová má aj dôveru ministra zdravotníctva. "Zatiaľ má moju dôveru," povedal v piatok v Rádiu Expres minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Nemyslí si, že situáciu s vakcínou Sputnik V, ktorej dodávky žiada ruská strana vrátiť, pokazil ŠÚKL. Lengvarský avizoval, že o ďalšom osude vakcíny plánuje rozhodnúť na budúci týždeň.

Matovičovi to nevyšlo... Dojímavé
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/ŠÚKL)

Byť ženou v politike je ťažké

K podpore Baťovej sa pridali aj politici. Podpredsedníčka strany Za ľudí Jana Žitňanská v statuse uviedla, že byť ženou v politike nie je jednoduché. "Sme vystavené podceňovaniu, nemiestnym poznámkam, či znevažujúcim komentárom. A to nielen zo strany niektorých kolegov mužov, ale aj časti verejnosti. Len preto, že sme ženy, si myslia, že si to k nám môžu dovoliť," napísala Žitňanská.

"Preto som aj dnes osobne prišla za pani Baťovou a chcem sa jej opakovane verejne poďakovať za odbornú prácu, ktorú ona a jej kolegovia na ústave odvádzajú v súvislosti s preverovaním bezpečnosti liekov. Robili tak v minulosti a robia tak aj dnes. Nie preto, že by chceli hrať hry či vstupovať do verejného života, ale aby chránili zdravie a životy Slovákov, a to bez ohľadu na to, odkiaľ liek pochádza," dodala. 

Matovičovi to nevyšlo... Dojímavé
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/ŠÚKL)

Matovičovi to nevyšlo... Dojímavé
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Instagram/ŠÚKL)

Ďakujeme za jej odvahu

Kyticou podporil Baťovú aj šéf mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš. "Igor Matovič si spravil terč z riaditeľky Štátneho úradu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzany Baťovej. Nie preto, že by svoju prácu robila zle alebo že by bola podozrivá z korupcie. Minister financií si z nej spravil terč, lebo v rámci ochrany zdravia nás všetkých si poctivo a odborne odviedla svoju prácu," napísal na sociálnej sieti. "Posielam riaditeľke Baťovej kvety a aj takýmto spôsobom jej vyjadrujem podporu a ďakujeme za jej odvahu," dodal. 

Kritika Matoviča

Matovič včera Baťovú skritizoval hneď v úvode. "Dnes je veľmi radostný deň pre ľudí, ktorí boli za to, aby sa Sputnikom V bojovalo proti pandémii. Totiž aj 14 test zo 14 dopadol na jednotku, vakcína teda prešla zo všetkých testov, ktoré v SAV dostali na starosti," začal Matovič.

Matovič včera zaútočil na novinárov a šéfku ŠÚKL-u: Jej vyjadrenie vraj bolo politikárčenie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Pani Baťová (šéfka ŠÚKL, pozn. red.) verejne tvrdila, že vakcína Sputnik V sa používa v 40 krajinách sveta, ale tieto vakcíny vraj spája len názov, ak by takýmto spôsobom nenarušila dôveru voči tejto vakcíne a voči ľuďom aj v ostatných krajinách, tak sme zajtrajším dňom mohli naplno spustiť očkovanie," kritizuje expremiér Matovič. "Musíme preto tieto výsledky ešte potvrdiť v maďarskom OMCL laboratóriu, aby sme navrátili dôveru ľudí v túto vakcínu a aby sme zachránili mnoho životov. Tento blud, ktorý pani Baťová vypustila do sveta túto dôveru narušil," zopakoval vicepremiér Matovič.

ŠÚKL jeho vyjadrenia odsúdil

Štátny ústav pre kontrolu liečiv reagoval v oficiálnom stanovisko po tlačovke ministra financií a ostro odsúdil emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra voči ústavu, jeho riaditeľke a jej rodine. "Hodnotiaca správa k vakcíne Sputnik V bola vypracovaná na základe informácií dodaných výrobcom vakcíny, ktorého povinnosťou je dokázať jej kvalitu, bezpečnosť a účinnosť a tiež dokázať rovnocennosť vakcíny používanej v jednotlivých krajinách a štúdiách," uviedol ústav. 

Prečítajte si celé stanovisku ústavu >>

Vyjadrenia ministra financií spochybňujú prácu ústavu ako regulačného orgánu v oblasti kontroly liekov. "Spochybňujú našu nestrannosť a vyvolávajú útoky voči predstaviteľom ŠÚKL-u z určitej strany verejnosti. Odmietame, že stanovisko ŠÚKL-u bolo vydané s politickým motívom. Dnešnú tlačovú konferenciu ministra financií považujeme za mediálny lynč namierený proti osobe riaditeľky štátneho ústavu ako aj voči inštitúcii samotnej," dodal ŠÚKL. 

Viac o téme: PodporaKvetyIgor MatovičŠÚKLZuzana Baťová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu