Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poslancom koalície došla trpezlivosť: Útoky na novinárov a vedcov od Matoviča musia prestať!

Igor Matovič by mal podľa Dostála a Kazdu prestať s útokmi. Zobraziť galériu (5)
Igor Matovič by mal podľa Dostála a Kazdu prestať s útokmi. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽANO) by mal prestať s útokmi na novinárov, vedcov a oponentov. Svojím konaním by nemal ďalej znižovať dôveru ľudí vo vládu a v nezávislé inštitúcie našej krajiny. Vyzvali ho na to poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu SaS a mimoparlamentnej strany OKS Ondrej Dostál a Radovan Kazda.

VIDEO Včerajšia tlačová konferencia Igora Matoviča:

Matovič včera zaútočil na novinárov a šéfku ŠÚKL-u: Jej vyjadrenie vraj bolo politikárčenie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Expremiéra Dostál zároveň vyzval, aby nekomunikoval naďalej spôsobom, ktorý vyvoláva vášne a nenávistné prejavy na sociálnych sieťach. OKS je podľa slov jej predstaviteľov presvedčená, že občania v minuloročných voľbách volili strany súčasnej vládnej koalície s dôverou, že prinesú do vládnutia zmenu.

Poslanec Ondrej Dostál pri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pripomenuli, že ľudia demonštrujúci na námestiach za slušné Slovensko si želali, aby sa dodržiavali písané i nepísané pravidlá a aby základným štandardom bolo hovoriť pravdu a dodržiavať zákony.

Cesta k étosu z námestí nevedie cez osobné útoky, tvrdí Kazda

"Je našou spoločnou úlohou, aby sme étos z námestí a očakávania voličov pretavili do dobrej správy vecí verejných a skutočne slušnej politiky. Cesta k tomuto cieľu však nevedie cez neustále osobné útoky na slobodné médiá a nezávislé inštitúcie. Dosť bolo útokov," uzavrel Kazda.

Poslancom koalície došla trpezlivosť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Matovič zavádzal a klamal, vyhlásil odídenec zo Za ľudí Kollár

Voči Matovičovým slovám sa ohradil aj nezaradený poslanec Miroslav Kollár. Hovorí, že minister zavádzal a klamal, pričom jeho tvrdenia nesedia obsahovo ani časovo. Ohradil sa voči tomu, že Matovič spojil jeho odchod z koalície s kauzou Sputnik, pričom Kollár z nej a strany Za ľudí odišiel ešte pred nákupom vakcíny. Rovnako sa ohradil voči tvrdeniam o jeho politickej budúcnosti.

Poslancom koalície došla trpezlivosť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

"Odišiel som z vládnej koalície práve pre ten štýl chaotického vládnutia a komunikácie, ktorý dlhodobo predvádza expremiér Matovič. Jeho včerajšie útoky voči prezidentke, šéfke Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), slovenským vedcom a novinárom ukazujú, že som urobil dobre, pretože Igor Matovič sa nezmenil," dodal Kollár.

Za ľudí je jedno, odkiaľ je vakcína, hlavne nech je overená

"Názor strany Za ľudí k vakcíne Sputnik V je dlhodobo známy. Pre všetky vakcíny, či sú z Ruska, Ameriky, Veľkej Británie alebo zo Švédska musia platiť rovnaké pravidlá, tak postupuje aj Nemecko, Rakúsko, Česká republika ďalšie krajiny. Všetky sú pripravené očkovať aj Sputnikom hneď potom, ako ho schváli Európska lieková agentúra a ako bude isté, že vakcína je bezpečná. Všetci čakáme na to, že ruská strana dodá potrebné dokumenty, aby sa vakcína mohla rýchlo schváliť," zareagovala na brífing predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.

Poslancom koalície došla trpezlivosť:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Strana Za ľudí plne dôveruje Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv a slovenským vedcom o odmietame akékoľvek útoky na ich adresu. O mimoriadnom dočasnom použití vakcíny Sputnik rozhodol podľa zákona bývalý minister zdravotníctva pred viac ako mesiacom. Z viacerých dôvodov sa však vakcína stále nepoužíva. Nový minister zdravotníctva má našu dôveru a čakáme na jeho návrh na riešenie situácie s vakcínou Sputnik. Riešenie tejto situácie je odbornou a technickou záležitosťou v kompetencii ministra zdravotníctva a nie je potrebné mať k tomu desiatky tlačových konferencií bez prezentácie reálneho riešenia," dodala vicepremiérka.

SaS stojí za vedcami

Strana SaS stojí za vedeckými autoritami na Slovensku, konkrétne aj za Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a jeho riaditeľkou Zuzanou Baťovou. Strana to vyhlásila v reakcii na štvrtkovú tlačovú konferenciu Matoviča v súvislosti s vakcínou Sputnik V.

"Je nevyhnutné, aby tento úrad (ŠÚKL, pozn. red.) pracoval nestranne. Aj preto odsudzujeme akýkoľvek politický nátlak voči ŠÚKL a nemôžeme súhlasiť ani s osobnými útokmi na pani riaditeľku, ktoré sa dotýkajú jej rodiny," uviedla strana SaS.

VIDEO Novinárske otázky na vicepremiéra Matoviča:

Vicepremiér Igor Matovič sa po novinárskych otázkach priznal, že zmluvu na nákup Sputnika V ani nevidel (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Poslanci reagovali na Matovičovu štvrtkovú (16. 4.) tlačovú konferenciu, na ktorej informoval, že vakcína Sputnik V prešla všetkými testami Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. O stanovisku ŠÚKL v tejto súvislosti hovoril ako o politickom blude a opakovane kritizoval šéfku ŠÚKL. Kritizoval novinárov aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorú označil za zaujatú. Priznal, že zmluvu k nákupu vakcíny nečítal. Pripustil, že ruská strana žiada vrátiť vakcínu, pretože sme za ňu nezaplatili včas.

Viac o téme: útokyIgor MatovičOndrej DostálRadovan Kazda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu