Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Matovič prelomil mlčanie: Veľký útok na novinárov a na Baťovú, 13 mesiacov ste nás dusili!

Igor Matovič na tlačovke kritizoval novinárov a Zuzanu Baťovú zo ŠÚKL-u. Zobraziť galériu (11)
Igor Matovič na tlačovke kritizoval novinárov a Zuzanu Baťovú zo ŠÚKL-u. (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zmluva o nákupe vakcíny Sputnik V by mala byť povinne zverejnená. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to vyhlásila vo štvrtok po preštudovaní zmluvy a listu, v ktorom ruská strana požiadalo o vrátenie vakcín. Doplnila, že dôvodom požiadavky na vrátenie nebolo, že dal Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) testovať vakcínu necertifikovanému laboratóriu. Na tieto a ďalšie informácie o Sputniku po dlhom tichu dnes reaguje expremiér a minister financií Igor Matovič.

VIDEO Tlačová konferencia Igora Matoviča:

Aktualizácia 19:53 - Reakcia ŠÚKL-u

Celé znenie:

Štátny ústav pre kontrolu liečiv odsudzuje emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra financií voči Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, jeho riaditeľke a jej rodine. Hodnotiaca správa k vakcíne Sputnik V bola vypracovaná na základe informácií dodaných výrobcom vakcíny, ktorého povinnosťou je dokázať jej kvalitu, bezpečnosť a účinnosť a tiež dokázať rovnocennosť vakcíny používanej v jednotlivých krajinách a štúdiách. Posúdenie vakcíny bolo od ŠÚKL-u vyžiadané Ministerstvom zdravotníctva. Pre používanie vakcíny sa nevyžaduje. Bez ohľadu na stanovisko ŠÚKL-u sa vakcína môže používať na základe povolenia MZ SR na terapeutické použitie neregistrovaného lieku.

KORONAVÍRUS Matovič prelomil mlčanie:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Štátny ústav nemôže zmeniť odborný názor na vakcínu na základe verejných prieskumov, nátlaku ministra financií či vyhrážok, ktoré jeho vyjadrenia v médiách zo strany určitej časti spoločnosti podnecujú. Štátny ústav vydáva stanoviská na základe odborných dôkazov. O procese posudzovania vakcíny bolo priebežne informované Ministerstvo zdravotníctva a ŠÚKL si nie je zo svojej strany vedomý žiadnych chybných krokov v tomto procese. Naopak, zo strany ministra financií opakovane zaznievajú nepravdivé tvrdenia. K laboratórnej kontrole znovu opakujeme, že OMCL laboratóriá prepúšťajú vakcíny registrované v EÚ, pričom vakcína Sputnik V medzi ne nepatrí.

Vyjadrenia ministra financií spochybňujú našu prácu ako regulačného orgánu v oblasti kontroly liekov, spochybňujú našu nestrannosť a vyvolávajú útoky voči predstaviteľom ŠÚKL-u z určitej strany verejnosti. Odmietame, že stanovisko ŠÚKL-u bolo vydané s politickým motívom. Dnešnú tlačovú konferenciu ministra financií považujeme za mediálny lynč namierený proti osobe riaditeľky štátneho ústavu ako aj voči inštitúcii samotnej.

Šéfka ŠÚKL to schytala opäť hneď v úvode

"Dnes je veľmi radostný deň pre ľudí, ktorí boli za to, aby sa Sputnikom V bojovalo proti pandémii. Totiž aj 14 test zo 14 dopadol na jednotku, vakcína teda prešla zo všetkých testov, ktoré v SAV dostali na starosti," začal Matovič.

KORONAVÍRUS Matovič prelomil mlčanie:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Pani Baťová (šéfka ŠÚKL, pozn. red.) verejne tvrdila, že vakcína Sputnik V sa používa v 40 krajinách sveta, ale tieto vakcíny vraj spája len názov, ak by takýmto spôsobom nenarušila dôveru voči tejto vakcíne a voči ľuďom aj v ostatných krajinách, tak sme zajtrajším dňom mohli naplno spustiť očkovanie," kritizuje expremiér Matovič. "Musíme preto tieto výsledky ešte potvrdiť v maďarskom OMCL laboratóriu, aby sme navrátili dôveru ľudí v túto vakcínu a aby sme zachránili mnoho životov. Tento blud, ktorý pani Baťová vypustila do sveta túto dôveru narušil," zopakoval vicepremiér Matovič.

KORONAVÍRUS Matovič prelomil mlčanie:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)


MIMORIADNE VIDEO Matovič klamal! Čaputová tvrdí, že vrátenie Sputnikov vôbec nesúvisí s testami v laboratóriách


"Tou tlačovkou na košickom letisku sa spustil jeden hysterický lynč na ľudí, či už na vtedajšieho predsedu vlády, čo som bol ja, alebo exministra zdravotníctva. Tento lynč mal dehumanizovať človeka, ktorému bol určený, či som to bol ja, alebo Marek Krajčí. Bol som ticho, aby si ľudia, ktorý tento lynč praktizovali, aby si uvedomili, či to má niečo spoločné s pravdou, a či nemerajú rozdielnym metrom alebo rozdielnym kilometrom," pokračuje minister.

KORONAVÍRUS Matovič prelomil mlčanie:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Matovič následne prešiel na niektorých novinárov útokom

"Mnohí si myslíte, že keď máte klávesnicu a pero a máte patent na pravdu. Ale keď to nemá nič spoločné s hľadaním pravdy, tak sa spýtate, že čím som ublížil ľuďom a Slovenskej republike. Máte pocit krivdy, ale už som si na to zvykol," pokračuje Matovič útokom na niektorých novinárov. "Nedali ste nám vydýchnuť ani jednu, jedinú chvíľku. V tomto útoku od vás sme žili rok. Áno, na konci to dopadlo tak, že aj naši koaliční partneri využili Sputnik ako rozbušku. Dopadlo to ako dopadlo, ale chcel by som vás poprosiť, aby sme po 13 mesiacoch skúsili odložiť politikárčenie bokom. Skúsme sa orientovať na ochrany životov," pokračoval Matovič.

KORONAVÍRUS Matovič prelomil mlčanie:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Ak by pani Baťová nepolitikárčila, s radosťou by zajtra ľudia stáli v radoch," nedal si Matovič pokoj a vrátil sa k šéfke ŠÚKL-u. "Musíme budovať opätovne renomé tejto vakcíny a zlepšiť renomé samotného Slovenska. Nikoho v zahraničí nezaujíma pani Baťová, ale zaujíma ich, že niečo také povedalo Slovensko," rozvinul Igor Matovič.

"Mrzí ma, že pani prezidentka dáva pani Baťovej kytice a robí jej alibi. Začiatkom marca som dal nevinný status o tom, že manžel pani Baťovej vulgárnym spôsobom komunikuje s pani Ježíkovou. Namiesto toho napísal, že som s prepáčením "psychopatické hovno". Manžel pani Baťovej, ktorá mala objektívne posudzovať vakcínu, bez problémov zverejní moje telefónne číslo! Mnohí z vás ste mu za to gratulovali, že takto sa s tým blbcom treba baviť. Čím som sa previnil? Že som zverejnil vulgárne nadávky na Facebooku?!" pýtal sa verejne na tlačovke bývalý predseda vlády a líder OĽaNO.

KORONAVÍRUS Matovič prelomil mlčanie:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Momentálne je to môj podriadený, ale verím, že nie dlho," povedal s úsmevom Matovič o Radovi Baťovi. "Ak od vás nevidím ani trošku záujem o objektívnosť a ani jeden článok o tom, čo robí Baťo, ani náznak kritiky, že pani prezidentka je zaujatá, nemám mám veľakrát chuť odpovedať vám na otázky, no dnes som tu pripravený na nich odpovedať a neodídem, kým neodpoviem na každú jednu," dodal Matovič.

Strana Za ľudí je roztrasená v základoch

Podľa Matoviča sa celý kolotoč rozbehol, keď začala vládna kríza. "Strana Za ľudí, roztrasená v základoch sa postavila na barikády, nechce sa mi o tom hovoriť, vybavené. Niektorí poslanci ako pán Valášek sa rozhodli, že chcú ísť do Progresívneho Slovenska. Predošlý minister zdravotníctva chcel, aby sa očkovalo čím viac. Aj vy ste však písali o tom, ze aby sme neočkovali bez toho, aby tam nebolo overenie buď od EMA alebo od ŠÚKL-u. Marek Krajčí teda požiadal o výnimku," povedal Matovič a vrátil sa opäť k Zuzane Baťovej.

KORONAVÍRUS Matovič prelomil mlčanie:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Matovič odcitoval správu z Ruska, platbu sme vraj ešte ani nezrealizovali

"Následne plynul čas a počas toho týždňa som bol v Rusku a v Budapešti, aby sme o tieto vakcíny neprišli. Následne si pani prezidentka vyžiadala list aj zmluvu. Ja som bol od začiatku za to, aby sa zverejnili. Nie som však právnik. Chcel by som vám priblížiť, prečo som považoval za nevyhnutné ísť do Moskvy. Vychádzalo to z toho, že skoro denno-denne som komunikoval s pánom Kirillom. V utorok 6. apríla mi písal správu, či majú očakávať nejaké provokácie a prekvapenia zo strany rezortu zdravotníctva v súvislosti s očakávaným hodnotením vakcíny. Následne mi preposielal link na článok z Denníka N, kde sa písalo o tom, že Sputnik u nás nie je ten istý, ako inde. Následne prišla správa: "Ak nie ste Sputnik ochotní okamžite používať, my ho potrebujeme do ostatných krajín. My ho nechceme u vás nechať preto, aby sa robili nejaké provokácie a aby sa povedalo nakoniec, že vakcína je zlá. Dovoľte nám ho zobrať ASAP (čím skôr), ak ste zaplatili, peniaze vrátime späť. Potrebujeme si len byť istí, že nikto nebude s vakcínou robiť neférové kroky". Po tejto správe som kontaktoval priamo šéfa fondu investícií, aby som sa s ním o tom porozprával," citoval správu Matovič.

KORONAVÍRUS Matovič prelomil mlčanie:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Podľa Matoviča sme vraj ešte nezaplatili, čiže vakcíny by sa mohli teoreticky zobrať len do Maďarska bez platby. "Pán mal taký tón, že som už doslova cítil, že je zle. Mal som pocit, že musím to vybaviť osobne, a preto som vo štvrtok do Moskvy išiel a išiel som s poverením predsedu vlády," vysvetľoval Matovič. "Obávam sa, že gesto, že nám Rusi vrátili platbu znamená, že o Sputnik definitívne prídeme," prejavil svoje obavy Matovič.

Dôvodom vrátenia mohla byť aj oneskorená platba

Matovič nepoprel, že dôvod návratu vakcín Rusom je aj to, že sme za Sputniky stále nezaplatili. "Tam nešlo o peniaze, tam išlo o česť a dobré meno," vysvetľuje Matovič. 

Prezidentka tvrdí, že dôvodom, prečo chcú Rusi Sputnik V naspäť nie je ten, že bol testovaný v necertifikovanom laboratóriu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nesprávne informácie pre verejnosť

"Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vzniesla takúto požiadavku, malo byť to, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv dal testovať vakcínu Sputnik V v laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť," vyhlásila prezidentka.

Viac svetla do tejto záležitosti podľa Čaputovej vnesie zverejnenie zmluvy. Očakáva, že kým príslušné ministerstvo o tom rozhodne, nebude verejnosť ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií, z koho viny došlo k porušeniu zmluvy o dodávke vakcíny.

KORONAVÍRUS Matovič prelomil mlčanie:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) informoval po minulotýždňovom rokovaní v Moskve, že ruská strana vypovedala so Slovenskom zmluvu a požiadala o vrátenie 200.000 dávok už dodaných vakcín Sputnik V. Rusi sa podľa neho cítili byť mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu očkovacej látky po celom svete.

KORONAVÍRUS Matovič prelomil mlčanie:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: RuskoIgor MatovičKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu