Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenská nemocnica spúšťa liečbu postcovidových pacientov: FOTO Lekárka opísala, ako bude vyzerať v praxi

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca spúšťajú postcovidovú rehabilitáciu Zobraziť galériu (6)
V Nemocnici AGEL Košice-Šaca spúšťajú postcovidovú rehabilitáciu (Zdroj: AGEL SK a.s.)

KOŠICE-ŠACA – Rok od vypuknutia epidémie koronavírusu na Slovensku sa upriamuje pozornosť na liečbu pacientov s postcovidovým syndrómom. Zmierniť následky ochorenia pomôže aj rehabilitačný program Nemocnice Košice-Šaca. Primárka tamojšej Kliniky liečebnej rehabilitácie Mária Katuščáková priblížila, ako bude rehabilitácia týchto pacientov vyzerať v praxi.  

VIDEO Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom

Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom (Zdroj: FB/MZ SR)

Najmä po ťažkom priebehu covidu-19 ostávajú následky – vyliečených pacientov trápia rôzne zdravotné komplikácie. „Pacienti po prekonaní koronavírusu vykazujú široké spektrum klinických ťažkostí, predovšetkým poškodenie pľúc, srdca, ciev a nervového aparátu. Mnohí trpia dlhodobými príznakmi a symptómami ako kašeľ, ťažkosti s dýchaním, únava a slabosť, strata kondície, vyčerpanosť, bolesti svalov, kĺbov a hlavy,“ konkretizovala primárka Katuščáková. Nemocnica AGEL Košice-Šaca preto spúšťa liečbu pacientov s postcovidovým syndrómom. Jej cieľom je pomôcť zotaviť sa ľuďom, ktorí prekonali koronavírus, ale nie sú zdraví.

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AGEL SK a.s.)

Čítajte aj: Ak by sa pred mesiacom zaočkovala, žila by! FOTO Primár Kulkovský opísal smutnú realitu dneška

Postcovidoví pacienti najprv budú musieť prejsť ambulanciami obvodných lekárov, aby mali doplnené vyšetrenia podľa toho, aký majú dominantný klinický príznak. Primárka zdôraznila, že po pľúcnej forme covidu je dôležité pľúcne vyšetrenie v ambulancii, kde budú pacienti pravidelne sledovaní. „Musia mať urobený kontrolný RTG snímok a spirometriu. Ťažké formy poškodenia pľúc aj kontrolné CT vyšetrenie, pretože od toho sa odvíja aplikácia laserovej terapie. Pacienti s pretrvávajúcimi kardinálnymi príznakmi, teda dušnosťou, arytmiami a po pľúcnej embólii musia mať kardiologický nález ECHO vyšetrenia, aby sme vedeli, ako môžeme pacienta zaťažiť a ako stupňovať záťaž. Pacienti s neurologickými príznakmi by mali prejsť neurologickým vyšetrením a už byť liečení medikamentózne, najmä myopathie eventuálne hemiparézy po prekonaní embolickej cievnej mozgovej príhody, ako dôsledku covidu-19,“ priblížila Katuščáková.

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AGEL SK a.s.)

„V prípade našich ambulantných pacientov s príznakmi, ktoré dovoľujú ambulantnú formu rehabilitácie, sme určili stratégiu dochádzania, kedy lekári môžu pacientov odosielať na rehabilitáciu po troch týždňoch od posledného negatívneho výsledku PCR testu po prekonaní koronavírusu,“ dodala.

Kto má nárok na rehabilitáciu?

Nárok na rehabilitáciu podľa Katuščákovej neexistuje, ale jestvuje potreba liečby. „Pacienti majú ťažkosti a to je vecou, ktorú treba dohodnúť s odborníkmi z Ministerstva zdravotníctva SR, špecialistami a zdravotnými poisťovňami. Klinika liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Košice-Šaca v spolupráci s našimi ambulantnými obvodnými lekármi začala s terapiou pacientov z nášho rajónu,“ uviedla.

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AGEL SK a.s.)

Ako dlho by mala rehabilitácia trvať a ako bude prebiehať?

Podľa primárky sa nedá presne povedať, koľko procedúr postcovidoví pacienti potrebujú. „Čas, ktorý sme už týmto pacientom venovali, ukazuje, že tí s ľahkými symptómami regenerujú po 7 - 10 návštevách u nás výborne, ale pacienti, u ktorých je skóre poškodenia pľúc fibróznymi zmenami závažné, nás budú potrebovať určite dlhšie. Samotné štúdie predpokladajú až ročnú regeneráciu pľúcneho parenchýmu.“

Pri terapii v Nemocnici Košice-Šaca využívajú polohovanie pacientov, cvičenia napomáhajúce drenáži dýchacích ciest, obnove stereotypu dýchania, cvičenia na zlepšenie výkonnosti, kondície a zvýšenia svalovej sily, ktoré prispievajú k zvládnutiu bežných denných aktivít.

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AGEL SK a.s.)

Významným doplnením liečby u pacientov po covidovej pneumónii je podľa lekárky aplikácia MLS laserovej terapie, ktorá priaznivo podporuje liečbu pozápalových zmien, zvyšuje prekrvenie a okysličenie pľúcneho tkaniva. „Vďaka finančnému príspevku, ktorý nám venovalo HC Košice, bude pre naše pracovisko zakúpená sonda vyššej triedy, ktorá nám výrazne pomôže v kvalitnej terapii. Nemocnica AGEL Košice-Šaca disponuje aj hyperbarickou kyslíkovou komorou, ktorá pomáha pri poškodení pľúcneho tkaniva. Vdychovanie kyslíka pod tlakom “prebudí dýchanie“ a proces regenerácie pľúc. Pre dosiahnutie detoxikácie a posilnenia imunity aplikujeme aerosolový celotelový a inhalačný kúpeľ v intenzívnom aerosole, ktorý posilňuje imunitný systém, detoxikuje a uvoľňuje dýchacie cesty. Ďalšou možnosťou je využitie hydroterapie, nakoľko vodné prostredie pomáha pri cvičeniach, šetrí pacienta pri energetickom výdaji v odľahčených polohách a zároveň  zvyšuje jeho svalovú silu. V rámci dychovej rehabilitácie využívame individuálne pomôcky na výdychový odpor Acapella a Flutter,“ konkretizovala Katuščáková.

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AGEL SK a.s.)

Rehabilitáciu budú môcť absolvovať samoplatcovia i pacienti, ktorým lekár liečbu nepredpísal. „Avšak iba v prípade, že budú mať výsledky z potrebných vyšetrení,“ upozornila primárka.

Viac o téme: NemocnicaPacientiRehabilitáciaKošiceSlovenskoKoronavírusŠacaCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu