Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel do Ruska: PRVÉ REAKCIE Valášek hovorí o novej kríze, SaSkári prekvapili

Heger reaguje na Matovičovu cestu do Ruska. Zobraziť galériu (16)
Heger reaguje na Matovičovu cestu do Ruska. (Zdroj: SITA/Úrad vlády SR)

BRATISLAVA - Dnešné politické vody rozprúdila nečakaná správa o tom, že minister financií a expremiér Igor Matovič si naďalej ide s ruským Sputnikom V svoje a nechce, aby sa jeho distribúcia na Slovensko nejako zmarila. Odcestoval preto pracovne do Moskvy, o čom možno ani niektorí členovia vlády nevedeli a cestu nemuseli schváliť. Prichádzajú prvé reakcie na túto nečakanú cestu!

VIDEO Tlačová konferencia Eduarda Hegera:

Premiér Eduard Heger vyhlásil, že o lete Igora Matoviča do Ruska už informoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú (Zdroj: Facebook/Úrad vlády SR)


ŠÚKL nemôže prijať závery k Sputniku V: Na Slovensku máme iný typ vakcíny! Chýbajú informácie


Aktualizácia 13:25

"Máme na Slovensku dosť občanov, ktorí by sa touto vakcínou dali zaočkovať," podotkol Heger s tým, že treba otázku Sputnika V doriešiť a dať verejnosti jasnú odpoveď. Matovič podľa premiéra do Moskvy vycestoval, pretože rokovania o ruskej vakcíne začal, ešte keď bol predsedom vlády. "Spolieham sa, že vie, čo tam ide urobiť. Povedal mi základné črty, nemám s tým problém," deklaroval Heger. Verí, že o záveroch debát bude Matovič informovať, premiér tvrdí, že je sám zvedavý. Na Sputnik V sa však nepozerá očami geopolitiky, ale ochrany zdravia a životov. "Matovič nevedie v Moskve politické rokovania," poznamenal predseda vlády.


VIDEO Heger sa zastal Matoviča: V Moskve vraj vedie technické rokovania, nejde o geopolitiku


KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Úrad vlády SR)

Aktualizácia 13:11

Po niekoľkých hodinách na vlastnom brífingu reagoval na dnešné udalosti okolo Matoviča aj premiér Eduard Heger. Ten o zahraničnej ceste Matoviča informoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. "Bol som o tejto ceste informovaný, rovnako aj koaliční partneri aj minister zahraničných vecí a ja som informoval aj pani prezidentku. Závery bude predkladať minister financií tak, ako uviedol," skonštatoval Heger. Ten nevie, z akého dôvodu sa chystá Matovič zajtra do Maďarska.

KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Úrad vlády SR)

Aktualizácia 12:45

Podľa predstaviteľov strany Hlas-SD má Slovensko opäť vládu Igora Matoviča. "Svojvoľná cesta Igora Matoviča do Moskvy a Budapešti potvrdzuje, že Slovensko dnes nemá vládu Eduarda Hegera, ale druhú vládu Igora Matoviča. Minister financií priamo zasiahol do kompetencií ministra zahraničných vecí, ministra zdravotníctva a úplne poprel akúkoľvek autoritu nového predsedu vlády. Je úplne neprijateľné, aby sa dotknutí ministri, ale aj koaliční partneri tvárili, že takýto prístup je v poriadku. Igor Matovič chce naďalej vládnuť Slovensku ako sultán bez akýchkoľvek pravidiel a ďalej generovať konflikty vo vláde i v celej krajine," informovala redakcie hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 12:41

Pre ministerku investícií a líderku Za ľudí Veroniku Remišovú je dôležitá dôvera v rámci koalície. Nemyslí si, že každý minister by mal informovať partnerov o pláne zahraničných ciest. Uviedla to vo štvrtok v súvislosti s cestou Matoviča do Ruska. O tejto zahraničnej ceste ju vo štvrtok ráno telefonicky informoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Pre mňa je veľmi dôležitá dôvera v rámci koalície, dôvera medzi koaličnými partnermi a ja skutočne nemám ambíciu, ani si nemyslím, že by to tak malo byť, aby som si teraz pýtala od každého jedného ministra plán jeho ciest do zahraničia," poznamenala Remišová. Pripustila však, že ide o citlivú tému, preto je dôležitá väčšia otvorenosť a väčšia informovanosť aj koaličných partnerov. Očakáva informácie o výsledkoch rokovaní.

Aktualizácia 12:39

Sloboda a Solidarita (SaS) vníma cestu ministra financií Igora Matoviča ako snahu dopomôcť overovaniu, aby mohli byť občania Slovenska očkovaní vakcínou Sputnik V. "Záleží nám na tom, aby Sputnik ďalej nerozdeľoval koalíciu a spoločnosť. Faktom je, že dovoz Sputnika bol neštandardný a boli vynechané pravidlá pre garanciu bezpečnosti liečiva. Dnes máme v sklade vakcínu, ktorej dochádza čas, o ktorú má časť spoločnosti záujem, ale nemáme a nebudeme mať kladné stanovisko ŠÚKL. Musíme sa s touto situáciou vysporiadať v prospech občanov a bez toho, aby sme odborníkov tlačili do politických rozhodnutí a utajovania dôležitých faktov. Potrebujeme riešenie,“ uviedla predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková.

Jana Bittó Cigániková
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Aktualizácia 11:58

Matovič sa hlási z Moskvy. "Na Slovensku vraj opäť nejaký “strašne nebezpečný” ratlík začal svoj nenávistný brechot kvôli Sputniku. Ja tu urobím to, čo je mojou psou povinnosťu a on nech si zatiaľ teda opäť užije svoju chvíľku pocitu nadľudskej dôležitosti," reaguje na dnešnú kritiku Matovič.

KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Aktualizácia 11:54

Reaguje aj mimoparlamentná SNS, ktorá hovorí o tom, že Matovič v rozpore s podmienkami verejného obstarávania nakúpil očkovaciu látku Sputnik. Táto ho podľa SNS stála post premiéra, pretože nejasne svojich koaličných partnerov a vládu informoval o nákupoch Sputnika. "Súčasným problémom Igora Matoviča je to, že Slovensko malo už odobrať ďalšie objemy a je v omeškaní a hrozia mu finančné a iné sankcie. Hrozí mu aj to, že viac Sputnika nemusí prísť. Ak Slovensko neodoberie v dohodnutých množstvách Sputnik, vzniknú finančné škody, za ktoré bude priamo zodpovedať Igor Matovič. Nečudujeme sa preto, že Igor Matovič cestuje do Moskvy, aby vybavil dodatok k zmluve pre slovenskú stranu, jednak odklad odberu Sputnika ako aj zmiernenie finančných sankcií," píšu národniari.

Aktualizácia 11:26

K Šimečkovi sa pridáva aj jeho spolustraník a bývalý predseda PS Michal Truban, ktorý si myslí, že Matovič touto cestou rozbíja ďalšiu vládu. "Namiesto toho, aby sa ako minister financií Igor Matovič sústredil na hľadanie riešení na rýchle odškodnenie krachujúcich malých podnikateľov, ide si ďalej iba svoje. Znemožňuje pri tom predsedu vlády, našu zahraničnú politiku a hlavne celú koalíciu," hovorí Truban.

KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

Aktualizácia 11:23

Kritiku Matovičovi uštedril aj europoslanec Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, ktorý to vníma tak, že expremiér je znovu "vo forme". "Opäť hovorí o "špinavej hre" a "exemplárnej poprave" Mareka Krajčího. Pridáva biblické príbehy a tajuplne sľubuje, že raz prehovorí o napáchaných "svinstvách". Presne kvôli tomuto nemal Matovič vo vláde pokračovať ani ako minister financií," dodal Šimečka.

KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka - Progresívne Slovensko)

Aktualizácia 11:15

Boris Kollár bol o ceste Matoviča vraj plne vedel a rešpektuje ju. "Je veľký výpadok vakcín a Sputnik nám vie teraz ten výpadok nahradiť,“ odôvodňuje Kollár schválenie cesty pre Denník N. Podľa toho istého zdroja ide Matovič zajtra do Maďarska tiež kvôli Sputniku. Korčok pritom povedal, že účel cesty nepozná.

VIDEO Tlačový brífing Ivana Korčoka:

Šéf diplomacie Korčok sa o nečakanom lete Matoviča do Ruska dozvedel ešte včera, vláda cestu vraj neschválila (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 11:10

Minister zahraničných vecí a nominant SaS Ivan Korčok sa hneď na úvod svojej tlačovej konferencii vyjadril na zahraničnú cestu Igora Matoviča do Moskvy. "Dozvedel som sa o tejto ceste včera aj od nášho ruského veľvyslanca. Predmet rokovania je Sputnik a na základe tohto bolo požiadané o prelet vládneho špeciálu. Následne som bol informovaný predsedom vlády Eduardom Hegerom o tejto ceste a následne som telefonoval aj s ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Takto si to predstavujem a takto by to malo fungovať. Vážim si to ako dobrý začiatok s predsedom vlády Hegerom," tvrdí Korčok hneď na úvod.

KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sputnik vníma Korčok ako vakcínu a k vakcínam by sa mal kompetentne vyjadriť minsiter zdravotníctva. Matovič sa však podľa všetkého nechystá len do Ruska. "Tesne pred tlačovkou som bol opäť, tak ako je diplomatickou praxou správne stanovené, že zajtra bude v Budapešti rokovať Igor Matovič, účel nepoznáme, ale chcel som sa podeliť o túto informáciu," nečakane vyhlásil Korčok. "Neviem, či to je tak, ale budem sa o tom informovať po tejto tlačovej konferencii," odpovedal Korčok, či s Matovičom do Ruska letí nejaký reprezentant vo forme našich veľvyslancov. Cesta do Ruska pritom podľa Korčoka nebola schválená vládou.

KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 10:46

Dnešné dianie komentuje aj bývalý politik a novinár František Šebej, ktorý označuje Matovičov nákup Sputnika za utajený. "Matovič je opäť v Mosvke a rokuje s "Kirillom" o ďalšom Sputniku. Tesne po tom, ako nám z EÚ prisľúbili dodať ďalších 600-tisíc vakcín Pfizer, ktoré Matovičova vláda zabudla objednať," píše Šebej. 

KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/František Šebej)

Aktualizácia 10:46

Minister hospodárstva Richard Sulík už na svojom brífingu zareagoval na tému Sputnika. "Za posledný rok som nereagoval na statusy Igora Matoviča a myslím, že tento postup sa celkom osvedčil, čiže v tom budem pokračovať. Návštevu Moskvy vnímam ako snahu Igora  Matoviča zachrániť Sputnik a sprístupniť ho ľuďom. Sputnik má tuším expiráciu v júli a preto treba konať. Igor Matovič má túto snahu o to, aby ho malí tí, ktorí ho chcú. My sme neboli proti jeho dovozu, len sme chceli, aby to malo kladné hodnotenie zo strany ŠÚKL. Tam to síce hapruje, ale dúfam, že k schváleniu prispeje aj dnešná cesta Igora Matoviča do Moskvy," hovorí Sulík.

"Ja som sa o nej dozvedel dnes, no skôr, ako to bolo v médiách," odpovedal na otázku, kedy sa Sulík dozvedel o dnešnej ceste Matoviča do Moskvy. "Ak dospel k takému rozhodnutiu, že sa musí osobne stretnúť, tak nevidím dôvod to nafukovať na takúto veľkú, medzinárodnú aféru," skonštatoval Sulík s tým, že sám plánuje v máji cestu do Dubaja.

KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ešte doobeda reagoval na túto cestu ako prvý aj bývalý predseda výboru pre európske záležitosti v parlamente Tomáš Valášek, ktorý počas vládnej krízy odišiel z klubu a strany Za ľudí. Ten sarkasticky označil po tejto správe Matoviča za "ministra pre všetko". "Let Igora Matoviča do Moskvy bude mať trojaký dopad na slovenskú domácu a zahraničnú politiku," začína Valášek. 

 

KORONAVÍRUS Matovič nečakane odletel
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Valášek)


KORONAVÍRUS Dlho to netrvalo a Matovič už znova soptí: Kvôli Sputniku náhle odlieta do Moskvy!


Mýtus o odstúpení

Podľa Valášeka sa búrajú mýty o „odstúpení“ ex-premiéra. Navyše hrozí vysoké riziko ďalšej vládnej krízy, pričom nová vláda funguje len necelý týždeň. "Stavia (táto cesta, pozn. red.) Za ľudí a SaS do nemožnej situácie a zvyšuje pravdepodobnosť ďalšej krízy či kolapsu vlády. Od cesty budú chcieť dať ruky preč, ale to celkom nejde. O zahraničných cestách ministrov rozhoduje vláda (včera to na programe nebolo, tak zrejme príde dodatočná žiadosť o schválenie cesty). Tam síce môžu Ivan Korčok, Mária Kolíková a Veronika Remišová zahlasovať proti, ale budú prehlasovaní," tvrdí Valášek.

Matovič prvýkrát v pozícii ministra financií prichádza na rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Schválili cestu?

Valášek navyše priznal, že počul síce nepotvrdené, no znepokojujúce správy o tejto ceste. "Počúvam chýry, že vláda cestu neschválila, čo hodnotenie mení, ale iba čiastočne. Vláda má teda vo svojich radoch ministra, ktorý sa necíti byť viazaný rozhodnutiami vlády? A v koho mene presne teda rokuje? Tie Sputniky plánuje kúpiť ako súkromná osoba? Čím viac sa dozvedáme, tým zvláštnejšie tá cesta vyzerá," uzavrel Valášek.

Viac o téme: VakcínaReakciePracovná cestaIgor MatovičMoskvaTomáš ValášekSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu