Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Na Matoviča sa to po tlačovke sype z každej strany: PRVÉ REAKCIE Nie sme banánová republika!

Igor Matovič po svojej tlačovke inkasuje buchnáty z každej strany. Zobraziť galériu (7)
Igor Matovič po svojej tlačovke inkasuje buchnáty z každej strany. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar, Maarty)

BRATISLAVA - Po tom, ako sa dnes expremiér Igor Matovič (OĽaNO) v postavení ministra financií prezentoval ohľadom cesty do Ruska na svojom brífingu, spustila sa vlna reakcii politických činiteľov. Kvôli Sputniku na ňom nenechali jednu nitku suchú a podržal ho prakticky len premiér Eduard Heger. Kritika sa mu však ušla z opozičných aj mimoparlamentných strán. Svoje však povedal aj podpredseda parlamentu a člen koalície Juraj Šeliga (Za ľudí).

VIDEO Tlačová konferencia Jany Bittó Cigánikovej a šéfky ŠÚKL Zuzany Baťovej:

Jana Bittó Cigániková a šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová reagujú na aktuálne dianie okolo Sputnika (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 15:10

Na základe žiadosti Slovenskej republiky pomôže Maďarsko testovať ruskú vakcínu Sputnik V v záujme toho, aby bolo možné zachrániť životy čo najviac občanov SR. Povedal to podľa komerčnej televízie Hír TV v piatok v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke s podpredsedom vlády SR a ministrom financií Igorom Matovičom.

Aktualizované 14:43

Predseda SNS Andrej Danko reaguje na aktuálne dianie ohľadom Sputnika V. Slovensko by podľa neho malo dať vakcíny Sputnik V do Maďarska, aby ju mohli používať tam. "Sme povinní túto látku odovzdať do Maďarska. Sme povinní počkať na vyčíslenie sankcií, ktoré nebudú malé. Čaká nás penále a možná náhrada škody," uviedol Danko s tým, že je ochotný s aktuálnymi problémami okolo vakcíny Sputnik V vláde pomôcť.

Matovič mal podľa Danka podpísať kontrakt na jeden milión vakcín, nie na dva milióny. Hovorí tiež, že na Slovensku bola vakcíny skontrolovať ruská strana. Tvrdí, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nemal žiaden nárok a kompetenciu na to, aby skúšal testovanie Sputnika V. Na adresu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) povedal, že urobil medzinárodnú hanbu a Rusov uviedol do omylu.

Predseda SNS Andrej Danko reaguje na aktuálne dianie okolo Sputnika V (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Aktualizované 14:19

Ešte stále úradník ministerstva financií (ktorému Matovič teraz de facto šéfuje) Radoslav Baťo na sociálnej sieti po Matovičovej tlačovke zverejnil správu, ktorá mala pravdepodobne prísť jeho manželke a šéfke ŠÚKLu Zuzane Baťovej. "Toto je pre mňa konečná. Zodpovednosť za toto osobne má nula zvaná Igor Matovič, ktorá ponižuje a šikanuje vlastnú krajinu pred celým svetom. A chceš ma vyhodiť z práce? Nech sa páči, skús to," píše bývalý poradca exprezidenta Andreja Kisku Baťo, ktorý zverejnil celý vulgárny odkaz, ktorý sa dokonca danej osobe vyhráža smrťou.

Pozor, príspevok obsahuje vulgarizmy!

KORONAVÍRUS Na Matoviča sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Rado Baťo)

Prvý sa ozval premiér Heger cez tlačové vyhlásenie. Matovič totiž aj s novým ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským ušiel z tlačovky bez možnosti odpovedania na otázky novinárov a mieri do Maďarska. "Premiér Eduard Heger v záujme ochrany života a zdravia občanov má eminentný záujem na masívnej vakcinácii občanov, ktorá je podmienkou získania kolektívnej imunity. Rovnako vníma záujem občanov o očkovanie vakcínou Sputnik V. Je preto povinnosťou štátu túto vakcínu zabezpečiť v požadovanom množstve a kvalite," píše Hegerov tlačový odbor.

Matovič potvrdil, že bol v Rusku bojovať za Sputnik, dnes smeruje za Orbánom do Maďarska (Zdroj: Topky/Maarty)


VIDEO Tlačovka Matoviča ku Sputniku sa zmenila na ŠKANDÁL: Nechutné divadlo a úder novinárom!


Škandál po tlačovke ministra Igora Matoviča k Sputniku V (Zdroj: Topky/Maarty)

Vakcíny budú až po pretestovaní, ubezpečuje Heger

Premiér Eduard Heger podľa slov z Úradu vlády poveril vicepremiéra Matoviča a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, aby preverili aktuálnu dostupnosť vakcín na trhu vrátane vakcíny Sputnik V. "Súčasne poveril vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča, aby dnes v Budapešti s maďarskými partnermi prerokoval možnosť posúdenia vakcíny Sputnik tak, aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti o transparentnosti, odbornosti testovania vakcíny, a čím skôr sme spoločne zastavili pandémiu a jej negatívny dopad na verejné financie Slovenskej republiky," konštatuje Hegerov úrad.

KORONAVÍRUS Na Matoviča sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Heger navyše ubezpečil občanov, že na Slovensku sa budú povoľovať iba tie vakcíny, ktoré prejdú štandardným procesom schvaľovania v certifikovanom laboratóriu, prípadne budú mať povolenie Európskej liekovej agentúry. Toto na brífingu povedal aj Lengvarský.

Šeliga hovorí o neštandardných krokoch, ale žijeme neštandardnú dobu

Tlačovka neušla ani podpredsedovi Za ľudí a parlamentu Jurajovi Šeligovi. "Matovič s vedomím premiéra Hegera cestuje a rokuje o vakcínach, ktorých dovoz začal riešiť on. Je to mimoriadne neštandardné, ale žijeme neštandardnú dobu pandémie a vakcína je liek. Jediný liek," uznáva Šeliga.

Tlačová konferencia strany Za
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Očakávali sme niečo iné, keď sa Matovič vráti

Šeliga neskrýva sklamanie po tom, ako sa Matovič vrátil z Ruska bez toľko spomínaných dokumentoch o Sputniku. "Očakávali sme, že Igor Matovič prinesie z Ruska dokumenty pre definitívne posúdenie Sputnik V, tak aby bolo jasné o akú vakcínu ide a najmä mohla dostať všetky potrebné potvrdenia od ŠÚKL, prípadne EMA. Lebo my sme stále štát, ktorý má povinnosť chrániť zdravie svojich občanov a túto povinnosť realizuje aj cez činnosť ŠÚKL. Nie sme banánová republika, ktorá len tak dovolí pichať do tiel svojich občanov niečo, čo nie je otestované!" napísal rázne v statuse Šeliga.

"Chcem však nám všetkým a rovnako aj pánovi ministrovi pripomenúť, že sú momenty, kedy sa musíme rozhodnúť medzi rýchlymi riešeniami a zodpovednosťou, ktorá presahuje horizont jedného či dvoch dní, horizont jedného či dvoch mesiacov. Zodpovednosťou, ku ktorej sme sa zaviazali my ako občania a najmä my ako politici pri svojom sľube vernosti Slovenskej republiky," dodal na adresu Matoviča Šeliga.

Hlasisti hovoria o konšpirátorovi Matovičovi

Po tlačovom vyhlásení Matoviča sa ozval aj subjekt Hlas-SD na čele s Petrom Pellegrinim. "Igor Matovič je dnes najväčším slovenským konšpirátorom. Už niekoľko dní šíri bludy, v ktorých akísi záhadní "oni" na najvyšších miestach štátu vyvolali jeho odchod z kresla a zároveň spôsobili zásadné komplikácie vakcíne Sputnik. Expremiér je zároveň zbabelý odpovedať na opravené otázky médií a občanov, kto mu dáva mandát na kroky, ktoré absolútne svojvoľne podniká," vyhlásila Pellegriniho strana.

Tlačová konferencia strany Hlas
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hlasisti navyše vyzývajú Hegera, aby zastavil toto konanie Matoviča a aby si od neho vyžiadal všetky informácie o ceste do Moskvy i Budapešti. "Vyzývame aj ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka na jasné stanovisko k skutočnosti, že zahraničná politika Slovenskej republiky sa proti všetkým pravidlám, zákonom a zvyklostiam ocitla v rukách človeka, ktorý musel po roku opustiť úrad predsedu vlády pre svoje totálne zlyhanie a ktorému nedôveruje 82 percent ľudí na Slovensku. Je absolútne neprijateľné, aby Igor Matovič pokračoval vo svojich svojvoľných krokoch v zahraničnej politike a odmietal o nich informovať tak najvyšších ústavných činiteľov, ako aj slovenskú verejnosť," dodáva Hlas.

Progresívci to vnímajú aj ako Korčokovu diskreditáciu

Politici z Progresívneho Slovenska s Irenou Bihariovou tvrdia, že bývalý premiér Matovič dehonestoval ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). Matovič sa už podľa PS raz postavil proti záujmu Slovenska, a to v spore medzi maďarským a slovenským ministrom zahraničných vecí. PS sa preto pýta, na koho strane stojí bývalý premiér v spore okolo Sputnika V.

Tlačová beseda predsedníčky PS Ireny Bihariovej a poslanca NR SR Tomáša Valáška (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nejde o prvý prípad, keď sa expremiér Igor Matovič takto zachoval. V spore medzi slovenskou a maďarskou diplomaciou pred mesiacom, medzi dvoma ministrami, sa nepochopiteľne postavil proti slovenskej, proti záujmom Slovenska," povedal podpredseda strany Michal Šimečka. K Sputniku uviedol, že Ruský investičný fond vo štvrtok (8. 4.) začal hybridný útok voči slovenskej inštitúcii – Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v momente, keď v Moskve bol člen slovenskej vlády, ktorý sa inštitúcie nezastal.

Tlačová konferencia strany PS
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Matovič podľa predsedníčky PS Ireny Bihariovej veľmi hrubým spôsobom prekročil kompetenčné rámce. "Týmto netaktným, hrubým a urážlivým spôsobom až dehonestoval ministra zahraničných vecí," povedala.

Nezaradený poslanec a nový člen strany Tomáš Valášek zdôraznil, že od vlády očakávajú, že sa bude k svojim inštitúciám, zákonom a procesom tejto krajiny správať s rešpektom a úctou. Cestu Matoviča do Ruska považuje "za chybu". Potvrdil, že má informácie o tom, že sa na návšteve Maďarska s Matovičom nezúčastní zástupca slovenskej diplomacie. Reagoval tak na otázku, ako vníma, že tam s ním má ísť koaličný poslanec György Gyimesi (OĽANO).

Druckerovci sa chcú obrátiť na Generálnu prokuratúru

Mimoparlamentná strana Dobrá voľba vyzýva Generálnu prokuratúru (GP) SR a orgány činné v trestnom konaní, aby bezodkladne zaistili vzorky vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko. "Strana chce totiž podať podnet na preskúmanie hmotnej aj trestnoprávnej zodpovednosti súčasného ministra financií Matoviča. Zároveň strana vyzýva premiéra Hegera, aby odvolal Matoviča z funkcie," píše sa vo vyhlásení strany Tomáša Druckera.

KORONAVÍRUS Na Matoviča sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Dobrá voľba vyzýva Generálnu prokuratúru a orgány činné v trestnom konaní, aby bezodkladne zaistili vzorky vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko, aby tieto mohli byť použité ako dôkazový materiál a podrobené detailnému preskúmaniu. Dobrá voľba podá podnet orgánom činným v trestnom konaní na preskúmanie hmotnej ako aj trestnoprávnej zodpovednosti Igora Matoviča, a preto je dôležité, aby vzorky vakcíny ostali na Slovensku," uviedla strana.

Viac o téme: Igor MatovičŠÚKLSputnikJuraj ŠeligaZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu