Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Drsná reakcia OĽaNO: My hráme fér! Veríme, že sa Sulík zachová ako chlap, zatiaľ hľadá Bugárovu tretiu vetu

(Zdroj: TASR/Dano Veselský, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Reakcia na reakciu na reakciu. V tomto duchu sa už niekoľko dní nesie vládna kríza. Po včerajšom vyhlásení premiéra Igora Matovič nasledovala reakcie strany SaS a lídra Richarda Sulíka. A dnes na jeho slová reaguje OĽaNO. Podľa nich hrajú fér a veria, že sa šéf liberálov zachová ako chlap. Zatiaľ podľa nich hľadá povestnú Bugárovu tretiu vetu.

Hnutie OĽaNO v dnešnom stanovisku uviedlo, že hrajú fér a od koaličných partnerov očakávajú to isté, teda naplnenie sľubov, ktoré sami deklarovali. "Uvedomujúc si veľmi vážnu situáciu ako v krajine, tak v koalícii, hnutie OĽANO splnilo všetky požiadavky svojich koaličných partnerov - odvolalo Mareka Krajčiho z pozície ministra zdravotníctva a je pripravené vymeniť aj predsedu vlády," uviedlo hnutie. 


Vládna KRÍZA sa presunula aj na internet: Pán Sulík, vaše slovo stojí za...! OĽaNO horlivo bráni Matoviča


Veríme, že Sulík sa zachová ako chlap

To podľa nich jasne preukazuje, že oveľa viac ako o pozície vo vláde nám ide o udržanie súčasnej koalície, ktorú považujú za jedinú alternatívu pre demokraciu a spravodlivosť na Slovensku a tiež za obranný val proti návratu mafie. "Od koaličných partnerov nepožadujeme nič iné len to, čo sami sľúbili pri kladení si vlastných požiadaviek," napísali. 

VIDEO Sulík avizoval svoju demisiu koncom minulého týždňa

Richard Sulík oznámil, že bol na vláde poslednýkrát a budúci týždeň podá demisiu (Zdroj: Topky/Maarty)

Veria, že Richard Sulík sa zachová ako chlap a z postu ministra odíde tak, ako deklaroval minulý týždeň. "Jeho prvá reakcia na vyhlásenie OĽaNO tomu, žiaľ, nenasvedčuje a skôr pripomína hľadanie povestnej Bugárovej tretej vety. Žiadna ministerská stolička by však nemala prevyšovať záujem o budúcnosť Slovenska. V tom idú členovia vlády za hnutie OĽaNO príkladom ale koaličné vládnutie musí byť férové a rovnako by sa mali správať všetci," konštatuje hnutie. 

OĽaNO chce, aby sa SaS vzdala ministerstva

Férová dohoda zároveň podľa hnutia OĽaNO znamená spravodlivé pomery, ktoré odzrkadľujú výsledky parlamentných volieb z minulého roka. Apelujú tak na požiadavku, ktorou by sa SaS malo vzdať jedného ministerstv, to však Sulík odmieta. "Práve na ne sa strana SaS pri rekonštrukcii vlády odvoláva. Pri zostavovaní vlády sa však hnutie OĽaNO vzdalo jedného miesta vo vláde v prospech SaS. Bolo to gesto priateľstva a veľkorysosti. Faktom však je, že toto gesto išlo nad rámec výsledkov volieb a nebolo nikdy opätované. Preto je úplne na mieste napraviť pomery, aby to bolo fér," uvádza hnutie v najnovšom stanovisku. 

"Ak ani splnenie všetkých požiadaviek kladených na hnutie OĽANO nie je dostatočným dôvodom pre stranu SaS na zotrvanie v koalícii, je zrejmé, že jej cieľom je povalenie už druhej demokratickej vlády. To by však nebolo fér nielen ku koaličným partnerom, ale ani k občanom, ktorí si neželajú návrat mafie," dodalo OĽaNO. 

Prezidentka čakala informácie o dohode, nie nové podmienky

Prezidentka SR Zuzana Čaputová očakávala dohodu v rámci koalície, nie ďalšie podmienky. Uviedla to v pondelok v reakcii na nedeľňajšie (21. 3.) vyjadrenie premiéra Igora Matoviča (OĽANO) v súvislosti s koaličnou krízou. "Predovšetkým som očakávala, že budú nasledovať informácie, ktoré budú znamenať dohodu, nie nové podmienky," povedala hlava štátu. Počkať chce na stanoviská ďalších koaličných strán počas dňa, následne bude podľa vlastných slov reagovať.

Premiérove podmienky

Premiér v nedeľu oznámil ochotu odísť z postu premiéra a pôsobiť ako člen vlády. Podmienkou je odchod vicepremiéra Richarda Sulíka z vlády, odstúpenie Márie Kolíkovej i Juraja Šeligu z funkcií, ako aj odchod šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej. OĽANO zároveň chce, aby sa SaS vzdala jedného ministerstva, ktoré jej OĽANO prepustilo.

SaS ocenila ochotu premiéra odísť z funkcie, na vzdanie sa ministerstva dôvod nevidí. Trvá na tom, že Matovič nemá byť vo vláde, inak SaS opustí kabinet. Za premiérovými personálnymi návrhmi vidí SaS osobnú pomstu. Koaličná kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo. SaS a Za ľudí volajú po rekonštrukcii vlády, žiadajú demisiu premiéra Igora Matoviča. Zo súčasného kabinetu už odišli Marek Krajčí a Milan Krajniak. Všetci členovia koalície hovoria, že by radi zachovali jej súčasné zloženie, predčasné voľby odmietajú.

Viac o téme: Vládna krízaIgor MatovičRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu