Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Po demisii Krajniaka prehovoril premiér: VIDEO Matovič prelomil mlčanie! Emotívna rozlúčka

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Milan Krajniak dnes oficiálne podá demisiu v prezidentskom paláci do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej. Minister práce odstúpil tento týždeň zo zatiaľ nepochopiteľných dôvodov. On aj hnutie Sme rodina tvrdia, že nemajú žiadne personálne požiadavky. Chceli ukázať, že sú ochotní sa niečoho vzdať preto, aby táto kríza konečne skončila.

Vyhlásenie Milana Krajniaka po podaní demisie (Zdroj: Vlado Anjel)

Premiéra Igora Matoviča mrzí, že odchádza jeden z najkvalitnejších ministrov jeho vlády, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. "Či tu ja budem, alebo nebudem, pevne verím, že nasledujúce obdobie je len prestávka a do exekutívny sa vrátiš. Mrzí ma, že odchádza jeden za najlepších ministrov našej vlády," prehovoril po demisii Krajniaka Matovič, ktorý tak prerušil mlčanie po takmer dvoch týždňoch krízy. 

AKTUÁLNE Po demisii Krajniaka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rezort práce dočasne povedie minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Krajniak zopakoval, že v tejto dobe nie je čas "rozpletať gordický uzol", ale treba ho rozťať.

Svojim kolegom z ministerstva, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny či z úradov práce sa poďakoval za spoluprácu a vyzdvihol niektoré svoje úspechy za ročné pôsobenie na stoličke šéfa rezortu práce. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kolár (Sme rodina) vyzdvihol, že situácia ho veľmi mrzí. Krajniakovi sa poďakoval a jeho dočasnému náhradníkovi Doležalovi bude držať palce, kým ho nenahradí trvalý Krajniakov nástupca. Doležal sa prezidentke poďakoval za prejavenú dôveru a zdôraznil, že jeho menovanie na post ministra práce je iba dočasné.

Kraniak odmieta, že by sa stal šéfom SIS

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu popoludní prijala demisiu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka. Vedením rezortu dočasne poverí iného člena vlády. Krajniak oznámil, že odchádza tento týždeň v pondelok. O uvoľnenie z funkcie požiadal prezidentku v čo najkratšom čase. Z ministerského postu má namierené do parlamentu. Odmieta špekulácie, žeby sa mal stať šéfom SIS. 

Galéria: Milan Krajniak podal demisiu


VLÁDNA KRÍZA Politológovia o demisii Krajniaka: Je to nelogické! Politické hry, taktický ťah či špekulácie o SIS


VIDEO Vyhlásenie Krajniaka po podaní demisie

VIDEO Milan Krajniak podal demisiu

Milan Krajniak podal demisiu, prezidentka jeho nečakané rozhodnutie rešpektuje (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prezidentka Krajniakove dôvody nechápe, ale rešpektuje to

"Hoci sú mi nie celkom zrejmé dôvody vášho kroku, vaše rozhodnutie rešpektujem a želám vám veľa úspechov v ďalšom pôsobení vo funkcii poslanca Národnej rady SR," adresovala prezidentka Krajniakovi. Poďakovala sa mu za jeho prácu na ministerstve. Osobitne ocenila Krajniakove kroky v záujme udržania pracovných miest.

AKTUÁLNE Po demisii Krajniaka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vážim si, že ste sa snažili viesť ministerstvo a jemu podriadené inštitúcie a organizácie tak, aby ekonomické straty spôsobené pandémiou boli čo najnižšie a aby boli ľudsky a občiansky znesiteľné," vyhlásila. Vyzdvihla aj to, že sa našla zhoda na podobe nového systému na udržanie pracovných miest. Prezidentka verí, že dohodnutý kurzarbeit sa stane trvalou súčasťou, ako bude Slovensko v budúcnosti postupovať v prípade podobnej krízy. Rezort bude dočasne viesť minister dopravy Andrej Doležal.

AKTUÁLNE Po demisii Krajniaka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krajniak sa vráti do parlamentu, šéfom SIS sa vraj nestane

Milan Krajniak sa po odchode z postu ministra práce vráti do parlamentu ako poslanec. Hnutie zároveň podľa jej slov odmieta špekulácie, že by plánovalo Krajniaka nominovať za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS). "Pán Krajniak sa vracia na post poslanca, ktorého mandát získal vo voľbách 2020. Hnutie Sme rodina neplánuje pána Krajniaka nominovať za šéfa SIS, je to absurdné a odmietame akékoľvek špekulácie takéhoto ducha," uviedlo hnutie v stanovisku.

Hnutie Sme rodina šokuje: Po tlačovkách Sulíka a Remišovej nakoniec odstupuje Krajniak! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Demisiu podal nečakane v pondelok

Milan Krajniak podal demisiu nečakane v pondelok na mimoriadnom brífíngu hnutia Sme rodina. "Svoju demisiu chápem ako krok k čo najskoršiemu ukončeniu koaličnej krízy. Myslím si, že každá koaličná strana by mala urobiť isté politické gesto a ukázať, že je ochotná sa niečoho aj vzdať," povedal. Fungovanie ministerstva je podľa neho zabezpečené a je na prezidentke, koho poverí jeho vedením. Kollár vylúčil špekulácie o menšinovej vláde. "Chceme dovládnuť v štvorkoalícii, vieme si predstaviť aj trojkoalíciu, ale v menšinovej vláde by sme nevedeli otvoriť ani schôdzu," uviedl Kollár. 

AKTUÁLNE Po demisii Krajniaka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Chceme, aby táto koaličná kríza konečne skončila a aby sme neboli v podozrení, že my z toho chceme niečo vytĺkať, keď sa tu žiadajú nejaké politické obete... Keďže predseda našej strany nie je vo vláde a ja som predsedom ministerského klubu našej strany vo vláde, tak podávam demisiu, aby sme ukázali, že nemáme personálne požiadavky, ale že sme ochotní sa niečoho vzdať preto, aby táto kríza konečne skončila," dodal Krajniak. Jeho rozhodnutie však zatiaľ vyvolalo momentálne viac otázok ako odpovedí.

Viac o téme: DemisiaVládna krízaMilan KrajniakSme rodinaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu