Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čaputová oznámila dobré správy: Do ambulancií sa dostane viac ako 3-tisíc pulzných oxymetrov

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Do viac ako 600 ambulancií všeobecných lekárov v Trenčianskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji sa dostane 3100 certifikovaných pulzných oxymetrov. Slúžiť budú na kontrolu pacientov s ochorením COVID-19 v domácej liečbe. Darujú ich internetoví predajcovia. V pondelok o tom informovala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Je to malé zariadenie, ktoré ale môže zachrániť život, pretože je veľmi jednoducho použiteľné a pacient sám môže zistiť, akú má saturáciu kyslíka v krvi, čo môže byť pre neho jednoznačná a jasná správa, či je potrebné zavolať si sanitku a byť hospitalizovaný. Môže teda predstavovať hranicu medzi životom a smrťou," povedala hlava štátu.

Ako ďalej uviedla, opätovne sa stretla so solidaritou a veľkorysosťou podnikateľského sektora. Pulzné oxymetre sa rozdistribuujú do ambulancií za pomoci Združenia samosprávnych krajov SK8. Pomoc by mala smerovať najmä do najviac zasiahnutých a sociálne znevýhodnených regiónov. Čaputová vyzdvihla prácu samospráv v boji s ochorením COVID-19.

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková ocenila, že prezidentka iniciovala takéto stretnutie. Pulzné oxymetre podľa jej slov pomôžu pacientom v tom, aby sa dostali do nemocnice v pravý čas. "Lekár môže odsledovať zdravotný stav pacienta. Môže urobiť liečbu šitú na mieru pacientovi, a to len na základe merania množstva kyslíka v krvi," povedala s tým, že takýto krok môže pacientovi pomôcť aj po psychickej stránke.

Predsedníčka sekcie zdravotníctva Združenia samosprávnych krajov SK8 Silvia Pekárčíková doplnila, že vytypovali ambulancie podľa počtu pacientov s ochorením COVID-19 s cieľom, aby sa čoraz menej pacientov dostávalo do zdravotníckych zariadení.

Viac o téme: AmbulancieZuzana ČaputováPulzné oxymetre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu