Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sprístupňovanie zdravotnej dokumentácie pacienta by sa mohlo upraviť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zdravotná dokumentácia pacientov, ktorí sú napríklad v kóme, by sa mohla sprístupniť ich najbližšej rodine aj bez ich predchádzajúceho súhlasu. Má to byť len krajnou možnosťou pre prípady, keď neexistuje písomné splnomocnenie alebo súhlas. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania. Zaviesť by sa mohla i možnosť zákazu prístupu k zdravotnej dokumentácii určitej osobe.

"Hlavným cieľom návrhu zákona je umožniť sprístupňovanie zdravotnej dokumentácie žijúceho pacienta s úplnou spôsobilosťou na právne úkony jeho najbližšej rodine, ak pacient nie je vzhľadom na svoj zdravotný stav (napríklad kóma) schopný splnomocniť na sprístupňovanie údajov zo svojej písomnej zdravotnej dokumentácie ním vybranú osobu ani zvolenej osobe udeliť súhlas na prístup k údajom zo svojej elektronickej zdravotnej knižky," píše sa v dôvodovej správe.

Predkladatelia vysvetlili, že pacient môže v súčasnosti písomne splnomocniť inú osobu na sprístupňovanie údajov z jeho zdravotnej dokumentácie vedenej v písomnej forme a udeliť inej osobe súhlas na prístup k údajom z jeho elektronickej zdravotnej knižky. Je to však preventívna možnosť. Právna úprava podľa nich nerieši prípady, keď takýto súhlas neexistuje a dôjde k náhlej hospitalizácii či zhoršeniu zdravotného stavu pacienta.

Novelou by sa zároveň mohol zaviesť nový právny inštitút zákazu poskytovania a sprístupňovania údajov zo zdravotnej dokumentácie dotknutej osoby, respektíve z jej elektronickej zdravotnej knižky. Rovnako ako písomné splnomocnenie či elektronický súhlas, aj zákaz by malo byť možné kedykoľvek odvolať a mal by byť súčasťou zdravotnej dokumentácie.

Viac o téme: PacientSprístupnenieDokumentácia zdravotná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu