Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensku prepadli milióny vakcín: Krajčí sa odvoláva na radu odborníkov, konzílium sa bráni!

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí. Zobraziť galériu (3)
Exminister zdravotníctva Marek Krajčí. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Slovensku prepadla dodávka troch miliónov vakcín Pfizer/BioNTech. Exminister Krajčí sa však vyhovára, že objednal taký počet, aký mu poradilo Konzílium odborníkov. Tí na to hneď zareagovali.

Slovensko sa mohlo dostať k trom miliónom vakcín od Pfizer/BioNTech, ale nikto o ne nepožiadal. Informovali o tom včera HN. Nárok na dávky nám zanikol tým, že sme požiadali len o 600-tisíc kusov. Pritom sme mali možnosť požiadať o 2,4 milióna vakcín. To však nie je všetko: Prišli sme aj o ďalších 1,2 milióna dávok. Na ne sme si zas neuplatnili nijaký podiel z opcie. Aby toho nebolo málo, tak o tieto dávky sme prišli v čase, keď sa nakupovala Európskou liekovou agentúrou nepreverená ruská vakcína Sputnik V. 

Slovensku prepadli milióny vakcín:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

Ministerstvo na obvinenia zareagovalo slovami svojej hovorkyne Zuzany Eliášovej. „Ministerstvo zdravotníctva ubezpečuje, že v rámci druhého kontraktu má Slovensko potvrdených dodatočných 3,4 milióna vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, ktoré majú prísť od apríla do decembra tohto roka. Tieto vakcíny sú nad rámec pôvodného kontraktu 2,4 milióna očkovacích dávok,“ uviedla. Spoločnosť Pfizer Slovensko však o žiadnych 3,4 milióna dodatočných vakcín nevie.

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí na otázku, prečo sme si uplatnili nárok len na 600-tisíc vakcín pre HN odpovedal, že "toto množstvo mu odporučilo Konzílium odborníkov". K navýšeniu by však predsalen malo prísť. "Množstvo vakcín od Pfizer/BioNTech na druhý kvartál však bolo vďaka ústretovosti navýšené na maximálne možný odber," dodal.

Vakcína proti koronavírusu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

Odborníci hovoria ale, že o možnej opcii na 1,2 milióna vakcín nevedeli. „Ako členovia Konzília odborníkov sme o možnosti uplatnenia opcie na ďalšie dávky očkovacej látky od firmy Pfizer BioNTech v marci 2021 nevedeli. Z tohto dôvodu sme sa nemohli k predmetnému množstvu vakcín vyjadriť," uviedli experti.

Ku konaniu rezortu sa vyjadril aj bývalý minister zdravotníctva a momentálne opozičný poslanec (Hlas-SD) Richard Raši. Obviňuje súčasnú vládu z toho, že odoprela možnosť zaočkovať sa 1,4 miliónom Slovákov vakcínou, ktorá prešla klasickou registráciou v rámci Európskej únie a namiesto toho doviezla neregistrovaný Sputnik V.  „Tento akt považujeme za sabotáž na občanoch Slovenska zo strany ministra zdravotníctva a predsedu vlády,“ dodal Raši. Upozornil, že pri očkovaní neregistrovanou vakcínou môžu prísť občania napríklad o výhody v súvislosti s cestovaním.

Viac o téme: DávkyVakcínyOdborníciKoronavírusPfizerMarek KrajčíSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu