Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prečo súd prepustil Haščáka z väzby? VIDEO Novinári si ma mohli pohodlne fotiť, sťažoval sa podnikateľ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Začiatkom januára prepustil Najvyšší súd z väzby spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka. Ten v nej strávil aj Vianoce potom, ako ho zadržala NAKA a v budove, kde sídli Penta spravili aj prehliadku. Haščák sa sťažoval aj na to, že ho do budovy viedli tak, aby si ho novinári mohli pohodlne odfotiť.

Haščáka za prítomnosti viacerých policajných zložiek zadržali a eskortovali v areáli Digital Parku, ktorý patrí Pente začiatkom decembra. Policajný vyšetrovateľ Haščáka obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmietal a mieni sa brániť. Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám. V bratislavskom Digital Parku, kde sídli Penta, zasahovali ozbrojení policajti 1. decembra.

Haščák chcel dať stotisícový dar ilavskej väznici: Riaditeľ ho nahlásil NAKA!

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu potom rozhodla, že Jaroslav Haščák poputuje do väzby. Voči tomuto rozhodnutiu podali sťažnosť. Rozhodoval tak senát Najvyššieho súdu 4T, ktorí tvoria sudcovia Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková. Ten rozhodol, že dôvody pre väzbu podnikateľa nie sú dostatočné. 

"Je nutné konštatovať, že orgány činné v trestnom konaní svoje podozrenie zo spáchania trestnej činnosti obvinených nepodložili dôkazmi a z nich plynúcimi skutočnosťami v takom objeme a kvalite, ktoré by toto podozrenie v určitej vyššej miere podporovali," skonštatoval senát Najvyššieho súdu. 

Jaroslav Haščák svedčil v prípade vraždy Jána Kuciaka

Vyjadrenie Jaroslava Haščáka a Romana Kvasnicu na dnešnom pojednávaní v Pezinku

Prehliadka v Digital Parku

Obvinený Jaroslav Haščák sa sťažoval aj na to, že policajti ho na prehliadku priestorov v Digital Parku brali tak, aby si ho novinári mohli pohodlne odfotiť. "Novinári sa začali zhromažďovať v čase, keď mi len bolo vznášané obvinenie a teda informácia o plánovanej prehliadke Digital Parku musela z policajného prostredia uniknúť," sťažoval sa Haščák. Podľa neho v rozpore s podmienkami bola aj osobná prehliadka, ktorej sa podrobil, pretože nebola vykonaná so súhlasom alebo príkazom prokurátora. 

Jaroslav Haščák
Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Haščák  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Navyše, zadržaný som bol v priestoroch policajnej stanice, neexistovala tak obava, že by som mohol mať pri sebe napríklad zbraň, pretože som sa podrobil kontrole pri vstupe do budovy," tvrdil podnikateľ. Podľa Haščáka bola samotná prehliadka priestorov Digital Parku realizovaná "vojenským spôsobom", kedy policajti mierili na administratívnych pracovníkov a obmedzili ich na hodinu na osobnej slobode. 

Kauza Gorila

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú.

Expremiér Robert Fico ku kauze Gorila

Tlačová konferencia Roberta Fica ku kauze Gorila

Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera Podľa špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zatiaľ nie je isté, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávkou kauzy Gorila. Podľa jeho slov to môže potvrdiť len Slovenská informačná služba. Denník N tiež získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s Marianom Kočnerom.

Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Haščák sa dištancoval od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmietol ich.

Viac o téme: VäzbaJaroslav HaščákPentaNAKADigital Park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu