Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Penta predáva známe mäsokombináty Mecom: Americká firma má získať aj závody na Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Finančná skupina Penta predá spoločnosť Mecom Group, ktorá združuje mäsokombináty v Maďarsku a na Slovensku, vrátane najväčšieho slovenského spracovateľa mäsa v Humennom. Kúpi ich americká spoločnosť Smithfield Food. Firmy podpísali zmluvu dnes, transakcia podlieha schváleniu regulačnými úradmi a jej hodnotu nezverejnili. Tržby Mecom Group dosiahli vlani 138 miliónov eur.

Transakcia medzi holdingom Carnibona zo skupiny Penta a Smithfield nadväzuje na ukončený tender, v ktorom sa o Mecom uchádzalo niekoľko investorov. "Počas 13 rokov sme dokázali zo skupiny Mecom vytvoriť životaschopný holding pre spracovanie mäsa, ktorého silnú pozíciu na slovenskom a maďarskom trhu podčiarkujú vynikajúce hospodárske výsledky," uviedol partner Penty Marián Slivovič.

Mecom Group má na Slovensku dva závody na spracovanie mäsa, v Lučenci a Humennom, ktoré dohromady dokážu spracovať 5000 ton mäsa mesačne. Dva menšie závody má aj v Maďarsku, závod v Szolnoku, špecializujúci sa na výrobu salám s ušľachtilou plesňou, dokáže spracovať 220 ton mäsa za mesiac. Výrobný závod v meste Békéscsaba produkuje mesačne 350 ton salám pod tradičnou značkou Csabai.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Mecom až 54 percent svojej produkcie vyváža. Najväčšími exportnými trhmi sú Maďarsko, Česká republika a Nemecko. V celej skupine pracuje viac ako 1400 zamestnancov.

Američania dopĺňajú svoje portfólio v Európe

"Akvizíciou skupiny Mecom posilňujeme naše portfólio značiek a pokračujeme v investíciách do európskych prevádzok. Mecom je spoločnosť s vysoko kvalitnými produktmi a skutočne skvelými zamestnancami, ktorá zapadne do nášho plánu rastu v Európe a doplní naše existujúce portfólio značiek," povedal Luis Cerdan, výkonný viceprezident európskej divízie spoločnosti Smithfield Foods.

Potravinárska firma Smithfield Foods vznikla v roku 1936 vo Virgínii. V súčasnosti zamestnáva 40-tisíc ľudí v USA a 14-tisíc pracovníkov v Európe.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Penta Investments je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí v zdravotníctve, finančných službách, priemysle, maloobchode a realitách. Firmy zamestnávajú 46-tisíc ľudí a hodnota ich aktív sa v roku 2019 pohybovala okolo 11,2 miliardy eur. Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave a Varšave.

Viac o téme: MäsokombinátPentaMecom Group
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu