Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zväz výrobcov cementu a envirorezort budú rokovať o likvidácii nebezpečného odpadu z testovania

Testovanie na koronavírus
Testovanie na koronavírus (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Zväz výrobcov cementu SR a ministerstvo životného prostredia budú spoločne rokovať o spracovaní nebezpečného biologického odpadu z testovania na ochorenie COVID-19. Stretnutie sa uskutoční v najbližších dňoch. Potvrdil to výkonný riaditeľ ZVC SR Rudolf Mackovič.

Envirorezort má spoločne so zväzom posúdiť možnosti cementární pri spaľovaní nebezpečného odpadu. "Všetky slovenské závody vyrábajúce cement disponujú najlepšími dostupnými technológiami, čo bola jedna z podmienok na bezpečné spracovanie takéhoto odpadu," povedal Mackovič. Približuje, že každá cementáreň si interne urobí analýzu možnosti bezpečnej likvidácie alternatívneho paliva vyrobeného z nebezpečného odpadu po testovaní. "A až po týchto krokoch ministerstvo rozhodne, kde sa tento odpad spracuje," poznamenal Mackovič.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR minulý týždeň potvrdilo, že biologický odpad by sa mohol spaľovať nielen v cementárňach, ale i v nemocničných spaľovniach či bratislavskej a košickej komunálnej spaľovni odpadov. Na likvidáciu vírusov je potrebná teplota vyššia ako 750 stupňov Celzia. Novelu zákona o tom, že nebezpečný odpad z testovania sa odovzdá priamo poverenému zariadeniu na nakladanie s odpadmi, podpísala prezidentka SR. MŽP má zverejniť zoznam subjektov, ktoré budú oprávnené na likvidáciu.

Viac o téme: OdpadTestovanieLikvidáciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu