Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS SNS vyzýva prezidentku, aby sa venovala skladovaniu odpadu z plošného testovania

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany porušuje niekoľko zákonov pri skladovaní kontaminovaného biologického odpadu z celoplošného testovania na COVID-19. Uviedla to mimoparlamentná SNS. Zároveň vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa "vojenskej skládke nebezpečného odpadu bezodkladne venovala".

Ozbrojené sily SR uskladnili biologický odpad z testovania v priestoroch vojenského objektu Mokraď (okres Liptovský Mikuláš). "Odpad sa ale má skladovať podľa predpisov, a nie voľne uložený niekde v hangári, aj keď je to v zabezpečenom objekte," uvádza SNS.

Pokračuje, že ak sa problém s odpadom podcení, o niekoľko týždňov na to môže Slovensko doplatiť. "Samozrejme, nikto takúto situáciu nepredpokladal. Ale keď už vláda riešila masívne testovanie, nemyslieť na likvidáciu odpadu a s ním súvisiacu logistiku, je amatérska chyba a všeobecné ohrozenie," konštatuje strana.

MO SR deklarovalo, že pri skladovaní biologického odpadu z celoplošného testovania postupuje zodpovedne, bezpečne a v súlade s požiadavkami na zhromažďovanie nebezpečného odpadu. Odpad môže byť takto zhromažďovaný po dobu jedného roka, uviedlo MO SR.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nezaradený poslanec parlamentu Richard Raši však povedal, že nebezpečný odpad pochádzajúci z celoplošného testovania nie je možné uskladňovať ako bežný. Tvrdí, že ide o infekčný zdravotnícky odpad, na ktorého likvidáciu sa vzťahuje vyhláška ministerstva zdravotníctva. To isté si myslí aj SNS.

Odpad nepochádza zo zdravotníckych zariadení, ale z účelovo zriadených odberových miest, ktoré neboli kvalifikované ako zdravotnícke zariadenia, priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Podotkol, že preto sa na nich vzťahuje zákon o odpadoch a súvisiaca vyhláška. Envirorezort avizoval, že preverí postup ministerstva obrany a armády pri nakladaní s biologickým odpadom.

Naď priblížil, že odpad ukladajú na jeho ďalšie nakladanie. Potom si ho môže prevziať zariadenie, ktoré je oprávnené na jeho zneškodnenie a nakladanie s ním, akým je napríklad spaľovňa, alebo môže byť prevzatý zberovou spoločnosťou. V SNS prenášanie materiálu z terajšieho zberného miesta do spaľovne vyvoláva obavy. Nikto podľa strany nedokáže zaručiť, či sa odpad napríklad nevysype a nedostane do kontaktu s ľuďmi.

Raši v utorok (1. 12.) požiadal o sprístupnenie informácií o skladovaní biologického odpadu po testovaní. Obáva sa, že dlhodobejším skladovaním nebezpečného biologického materiálu vo vojenskom areáli Mokraď môže prísť ku kontaminácii prostredia vysoko infekčnými látkami.

Viac o téme: OdpadTestovanieVýzvaSNSKoronavírusZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu