Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maturanti nemajú na skúšky dostatok vedomostí, sťažuje sa Aliancia stredoškolákov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Maturanti nemajú dostatok vedomostí na to, aby sa vedeli posadiť pred komisiu a podať dostatočný výkon. Uviedol to prezident Aliancie stredoškolákov Kristián Krivda. K tejto téme sa v piatok (22. 1.) uskutočnila aj online diskusia aliancie stredoškolákov a nezávislej skupiny maturantov s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS).

Rozhodnutie o tom, že sa v tomto školskom roku ruší len externá časť maturitnej skúšky považuje aliancia za nie veľmi šťastné. "Vieme preukázateľne dokázať na základe dotazníka s viac ako 6000 odpoveďami maturantov, že dištančné vzdelávanie nebolo vôbec náhradou za to prezenčné, a preto si stále myslíme, že by maturitné skúšky mali byť prispôsobené tomuto všeobecne známemu problému," uviedol Krivda.  

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Rezort školstva vyzval školy, aby v obsahu maturitných otázok zohľadnili dištančné vzdelávanie a mieru, v akej prebrali v tomto čase jednotlivé učivo. "V zmysle vyhlášky môžu toto učivo začleniť do maturitnej skúšky aj v zúženom rozsahu," zdôraznil ešte začiatkom januára Gröhling. Čo sa týka odporúčania k redukcii obsahu učiva na maturitnej skúške, Aliancia stredoškolákov si myslí, že by toto odporúčanie malo byť zmenené na určitú formu nariadenia.

Maturanti nemajú na skúšky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"Aby sa nemohlo stať to, že učitelia na niektorých školách budú až príliš benevolentní, no na inej škole až príliš prísni a rázni. V takom prípade by maturitná skúška nebola férová," poznamenal prezident aliancie.  

Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky sa uskutoční v riadnom skúšobnom období v apríli až júni. S časťou o organizácii praktickej časti maturitnej skúšky nie je aliancia vôbec spokojná. "Keďže študenti stredných odborných škôl, ale i konzervatórií nemali možnosť sa počas ôsmich mesiacov dištančného vzdelávania adekvátne pripraviť na praktickú časť maturity," vysvetlil Krivda.

Maturanti nemajú na skúšky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Alessandra Tarantino)

Aliancia tvrdí, že cieľom diskusie s ministrom nebolo vytvoriť riešenie na aktuálnu krízu a formu maturitnej skúšky. "Dôležitým faktorom je totiž dynamickosť situácie, ktorá sa mení každý týždeň, a teda opatrenia a riešenia sú jej pravidelne prispôsobované a upravované. S ministrom sme sa dohodli na pokračovaní spolupráce pri riešení podoby maturitnej skúšky o mesiac. Budú prezentované návrhy a pokúsime sa prísť ku konsenzu dvoch strán," uviedol vedúci sekcie PR Aliancie stredoškolákov Adam Jajcay.

V školskom roku 2020/2021 sa ruší externá časť maturitnej skúšky. Písomná forma internej časti maturitnej skúšky, teda sloh, sa uskutoční v termíne od 12. apríla. Presný termín určí rezort školstva do 31. marca. Ústna forma internej časti maturitnej skúšky sa uskutoční v termínoch od 17. mája. V prípade potreby sa môže realizovať dva týždne.

Viac o téme: MaturitaPandémiaSlovenskoKoronavírusAliancia stredoškolákov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu