Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Politici reagujú na správu o tragickej smrti Milana Lučanského (†51)

Milan Lučanský Zobraziť galériu (10)
Milan Lučanský (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel po tom, čo sa vo väzbe v utorok (29. 12.) pokúsil o samovraždu. Na sociálnej sieti o tom informovala jeho rodina. Na tragickú správu reagujú aj politici, ktorých stanoviská priebežne dopĺňame.

MIMORIADNE Milan Lučanský (†51) zomrel

Obvinenie a väzba Lučanského bola pre Matoviča prekvapením

Obvinenie a následná väzba policajného exprezidenta Milana Lučanského bola pre premiéra SR Igora Matoviča (OĽANO) prekvapením. Uviedol to v reakcii na úmrtie Lučanského na sociálnej sieti s tým, že plne dôveruje elitným vyšetrovateľom, dozorujúcej prokuratúre a súdu.

Zároveň vyjadril ľútosť a úprimnú sústrasť rodine bývalého policajného prezidenta. „Bol výraznou zmenou k lepšiemu voči policajnému prezidentovi Gašparovi,“ doplnil. Šéf slovenského vládneho kabinetu považuje za správne, že sa v stredu vzdal funkcie riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan.

Milan Lučanský zomrel. Je mi to veľmi ľúto a vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine. Neviem posúdiť skutky, z ktorých...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Streda 30. decembra 2020

Fico si myslí, že smrť Lučanského bude mať dopad na vývoj slovenskej politiky

„Aj v mene mojich kolegov v SMERE-SD vyslovujem rodine generála Milana Lučanského úprimnú sústrasť,“ napísal Robert Fico. „Obeť generála Lučanského otvorí verejnosti oči a bude mať ďalekosiahly dopad na vývoj slovenskej politiky,“ doložil.

Politici reagujú na správu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Robert Fico)

Saková vyjadruje úprimnú sústrasť celej rodine

Po tom, ako exministerka vnútra Denisa Saková oznámila tragickú správu o Lučanského úmrtí, na sociálnej sieti si uctila jeho pamiatku symbolickým zapálením sviečky.  

Politici reagujú na správu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková)

Politici reagujú na správu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková)

SNS žiada vyvodenie politickej zodpovednosti

Slovenská národná strana vyjadruje úprimnú sústrasť rodine gen. Milana Lučanského. „Súčasne vyzývame koalíciu zloženú z politických strán OĽaNO, SaS, Sme rodina a Za ľudí, aby vyvodili politickú zodpovednosť minimálne voči ministerke Kolíkovej,“ stojí v stanovisku mimoparlamentnej SNS.

OĽANO podporuje dôsledné vyšetrenie okolností smrti Lučanského

Koaličné hnutie OĽANO plne podporuje dôsledné vyšetrenie okolností smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského. Tiež vyjadrilo úprimnú sústrasť jeho rodine. Informoval o tom Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO. Hnutie "zároveň odmieta bezohľadné zneužívanie tejto osobnej tragédie predstaviteľmi starého a nového Smeru na svoj politický boj".

Nech odpočíva v pokoji, píše Drucker

Úprimnú sústrasť rodine Milana Lučanského prostredníctvom sociálnej siete vyjadril Tomáš Drucker z mimoparlamentnej strany Dobrá voľba. „Verím, že okolnosti jeho smrti budú veľmi dôsledne vyšetrené. Nech odpočíva v pokoji.“

Politici reagujú na správu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Tomáš Drucker)

Je mi to úprimne ľúto, uviedol Mikulec

„Vyjadrujem úprimnú sústrasť najbližším generála Milana Lučanského. Cítim s vami v týchto ťažkých chvíľach. Je mi to úprimne ľúto,“ napísal minister vnútra Roman Mikulec.

Politici reagujú na správu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Roman Mikulec - minister vnútra SR)

Krajniak zdôraznil, že okolnosti Lučanského smrti musia byť vyšetrené

Minister práce Milan Krajniak podľa vlastných slov spoznal Lučanského ako opozičný poslanec. „Stretol som sa s ním celkovo asi desaťkrát, v tomto roku už aj ako minister. Je mi ľúto, že zomrel. Okolnosti jeho smrti musia byť dôsledne vyšetrené, aby boli vylúčené všetky pochybnosti, že jeho smrť mohol spôsobiť niekto iný. Jeho blízkym vyjadrujem úprimnú sústrasť,“ uviedol minister.

Politici reagujú na správu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Milan Krajniak)

Ľútosť nad Lučanského smrťou vyjadrila aj Remišová 

„Je mi ľúto každého strateného ľudského života, či je to v dôsledku choroby, alebo z vlastného rozhodnutia. A takéto vážne udalosti si nezaslúžia, aby sa zneužívali politikmi,“ uviedla vicepremiérka Veronika Remišová. 

Politici reagujú na správu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Veronika Remišová)

Je potrebné prísne vyvodiť dôsledky z prípadu úmrtia Lučanského, myslí si Hlas-SD

Ľútosť nad úmrtím Milana Lučanského a úprimnú sústrasť jeho rodine vyjadrila strana Hlas-sociálna demokracia. "Profesionálny život generála Lučanského sa niesol v znamení služby spoločnosti pri odhaľovaní závažnej trestnej činnosti a usvedčovaní najťažších zločincov. Je nešťastné, že už nestihol vyvrátiť všetky pochybnosti, ktoré sa okolo jeho osoby vyskytli a boli spojené s porušovaním prezumpcie neviny a zásad právneho štátu,“ uviedla strana. Trvá na prísnom vyvodení dôsledkov z tejto situácie. „Tým najprirodzenejším je odchod ministerky spravodlivosti z funkcie,“ dodáva Hlas.

Politici reagujú na správu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/HLAS - sociálna demokracia)

Lučanský, ktorý bol väzobne stíhaný, sa pokúsil v utorok (29. 12.) o samovraždu. Hospitalizovali ho v prešovskej nemocnici, mal byť v kóme. Úmrtie v stredu popoludní potvrdila na sociálnej sieti Lučanského rodina. Generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan po udalosti odstupuje zo svojej funkcie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) tiež oznámila, že zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu pokusu o samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Potvrdila, že zvažovala aj vyvodenie politickej zodpovednosti.

Viac o téme: úmrtieDôsledkyMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu