Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Milan Lučanský (†51) zomrel: Tragickú správu oznámila bývalá šéfka rezortu vnútra

Milan Lučanský Zobraziť galériu (3)
Milan Lučanský (Zdroj: glob.zoznam.sk)

BRATISLAVA – Bývalá ministerka vnútra Denisa Saková krátko po štvrtej popoludní oznámila mimoriadne smutnú správu. Milan Lučanský, ktorý sa pokúsil v utorok (29. 12.) o samovraždu vo väzbe, zomrel. Správu neskôr potvrdili aj Lučanského rodina a rezort spravodlivosti.

„Generál Lučanský zomrel. Úprimnú sústrasť celej rodine,“ napísala na sociálnej sieti Saková. „Ďakujem za všetko, čo pre Slovensko spravil. Česť jeho pamiatke,“ dodala.

MIMORIADNE Milan Lučanský (†51)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková)

„Žiaľ, môžeme potvrdiť, že dnes (30. 12.) o 15.55 hod. ošetrujúci lekár konštatoval smrť pána Milana Lučanského hospitalizovaného vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana Prešov. Je nám to nesmierne ľúto, rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť,“ stojí v oficiálnom stanovisku ministerstva spravodlivosti.

Smrť Lučanského potvrdila aj jeho rodina. „S hlbokým žiaľom vám oznamujeme, že dnes nás navždy opustil náš milujúci manžel, otec a syn generál Milan Lučanský. Žiadne slová nedokážu vyjadriť smútok, ktorý prežívame za tak veľkým človekom, akým bol,“ uviedla prostredníctvom sociálnej siete rodina pozostalého.

MIMORIADNE Milan Lučanský (†51)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Milan Lučanský )

Lučanský, ktorý bol v Ústave na výkon trestu v Prešove, sa pokúsil v utorok (29. 12.) obesiť. O 16:39 hod. ho našli zraneného v cele. Jeho zdravotný stav bol po prevoze do nemocnice kritický. Podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku bol v kóme.

„Manželke bol umožnený kontakt v nemocnici od nočných hodín včerajšieho dňa, pričom podľa informácií dozorujúceho prokurátora pri jeho lôžku zotrvala aj počas dnešného dňa,“ poznamenala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan po udalosti odstúpil zo svojej funkcie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková oznámila, že zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu. Potvrdila, že zvažovala aj vyvodenie politickej zodpovednosti.

Profil bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského

Milan Lučanský sa narodil 10. februára 1969 v Poprade. Vysokoškolské štúdium absolvoval v rokoch 1998 - 2003 na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

V radoch Policajného zboru začínal v Liptovskom Hrádku, neskôr počas 90. rokov pôsobil v Martine ako starší inšpektor, inštruktor skupiny obrany a telesnej prípravy či starší referent. V roku 1997 sa jeho pôsobiskom stalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline, kde pracoval do roku 2004, keď sa stal vedúcim oddelenia odhaľovania odboru boja proti organizovanej kriminalite STRED Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) Prezídia Policajného zboru (PPZ). V roku 2008 sa stal riaditeľom odboru STRED Úradu boja proti organizovanej kriminalite PPZ.

V rokoch 2010 - 2012 bol bezpečnostným pracovníkom v súkromnej spoločnosti. Od 1. augusta 2012 zastával post 1. viceprezidenta Policajného zboru. Dňa 26. novembra 2015 prezident SR Andrej Kiska vymenoval Milana Lučanského do hodnosti generála. Od 15. júna 2016 bol Lučanský povýšený na generálneho riaditeľa sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

Ministerka vnútra Denisa Saková (vtedy Smer-SD) Lučanského vymenovala 30. mája 2018 do funkcie prezidenta Policajného zboru. Na svoj post nastúpil 1. júna 2018. Nahradil v ňom Tibora Gašpara.

V apríli 2019 sa Milan Lučanský úspešne zúčastnil na výberovom konaní a voľbách podľa nových pravidiel. Kandidátov posúdila odborná komisia, brannobezpečnostný parlamentný výbor potom vybral dvoch, ktorých odporučil ministerke. Ministerka Saková si vybrala Lučanského a opätovne ho vymenovala do funkcie 15. apríla 2019.

Ako kriminalista sa Lučanský podieľal na vyšetrovaní viacerých závažných prípadov – vrážd a prepadnutí (v Martine), činnosti zločineckých skupín (počas pôsobenia v Žiline), vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka a ďalších káuz súvisiacich s organizovanou trestnou činnosťou.

Milan Lučanský ohlásil 30. júna 2020, že odstupuje z funkcie policajného prezidenta. Požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 31. augustu 2020. Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) jeho žiadosť prijal.

Národná kriminálna agentúra ho zadržala 3. decembra 2020. Lučanského obvinili v rámci akcie Judáš a vzali ho do väzby. Vzhľadom na informácie o poškodení zdravia, ktoré mal obvinený bývalý policajný prezident utrpieť vo väzbe, 12. decembra generálny prokurátor Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Prešove, aby preskúmal okolnosti tohto prípadu.

Viac o téme: SmrťSamovraždaMilan LučanskýVäzbaPokus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu