Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Exministra hospodárstva a poslanca Petra Žigu obvinila NAKA

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Petra Žigu, ktorý bol exministrom hospodárstva za bývalej vlády a súčasného poslanca strany Hlas, obvinila NAKA. Proti Žigovi vypovedali viacerí obvinení, rozsiahlu výpoveď poskytla aj Monika Jankovská.

12:42 Podľa našich informácií mala k obvineniu Žigu prispieť aj Monika Jankovská svojou výpoveďou. Jej advokát Peter Erdös sa k tomuto tvrdeniu vyjadriť nechcel, no potvrdil, že Jankovská plne spolupracuje pri objasňovaní trestnej činnosti aj iných osôb. Ku konkrétnym osobám sa však nevyjadril.

"Vzhľadom k tomu, že sme v neverejnom prípravnom konaní, môžem povedať len určité informácie, na ktoré mám oprávnenie. Moja klientka prijala zodpovednosť za svoje konanie a v rámci výsluchu obvinenej priznala svoj podiel na trestnej činnosti a na tých skutkoch, ktoré sú jej kladené za vinu. V rámci tohto výsluchu aj jasne deklarovala svoj záujem spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a tým pádom jednoznačne potvrdila svoj záujem spolupracovať. Zároveň je pre mňa zarážajúce, že nejaká výpoveď koluje v médiách, resp. k tejto údajnej výpovedi mojej klientky sa vyjadrujú rôzni ľudia. Ja tak robiť nemôžem a nemôžem verifikovať niečo, čo sa objavilo niekde v nejakej časti výpovede. Avšak môžem povedať, že moja klientka aktívne spolupracuje s OČTK a podieľa sa na objasňovaní aj inej trestnej činnosti. K jednotlivým osobám, ktorým moja klientka vypovedá, ja nemôžem uviesť konkrétnosti. Ani ku ktorým osobám vypovedá," povedal Erdös pre Topky. 

11:15  "Poslanec NR SR Peter Žiga sa nebude vyjadrovať a je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní," uviedol pre TASR jeho asistent Maroš Stano.

11:13 „Obvinenie bývalého ministra Petra Žigu potvrdzuje, že ľudia okolo Petra Pellegriniho sa nikdy nezbavia svojej korupčnej minulosti. Bez ohľadu na to, či si dajú nové šaty, názov strany alebo nasadia okuliare ako Erik Tomáš. Strana Hlas-SD sa tvári, ako keby prišla na politickú scénu len teraz, avšak už len podľa jej tlačových besied vidíme, že vždy, keď začne nová policajná akcia, tak na jej tlačovkách postupne ubúdajú ľudia. Už dlhšie sme nevideli na obraze Petra Žigu. Peter Pellegrini sa pomaly tváril, že on k nim nepatrí, ale patrí k Smeru. Niet sa čo diviť, keď niekedy ani sám Pellegrini nevie, za akú stranu vystupuje. Úprimne som zvedavý, po koho všetkého zo Smeru a Hlasu si ešte NAKA príde,“ reagoval predseda SaS Richard Sulík.

10:46 „Národná rada musí rozhodnúť o tom, či obmedzí poslanca na slobode a môžu ho vziať do väzby. Pokiaľ mám správne informácie, tak takáto požiadavka vyšetrovateľom nebola vznesená,“ povedal pre topky.sk poslanec a člen Mandátového a imunitného výboru NR SR Alojz Baránik (SaS). Podľa neho je teda možné, že Petra Žigu budú vyšetrovať na slobode.

10:30 Petra Žigu podľa ústavy nemôžu vziať do väzby ako iných ľudí, pretože je poslancom. Musela by to schváliť Národná rada.

10:25 Richard Raši nekomentoval obvinenie Petra Žigu. Všetky informácie, ktoré majú, pochádzajú len z médií. Podľa jeho slov Žiga všetky podozrenia poprel a nemajú dôvod mu neveriť.

10:20 K obvineniu Petra Žigu sa zatiaľ poslanci nevyjadrili, komentujú premiéra Igora Matoviča. 

10:15 K súčasnému stavu má tlačovú konferenciu aj strana Hlas. Jej predseda Peter Pellegrini sa jej nezúčastnil, stále je v karanéne pre pozitívny test na koronavírus.

O obvinení Petra Žigu ako prvé informovali Aktuality.sk. Obvinenie poslanca potvrdila aj polícia. "Dnešného dňa vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie za prečin podplácania podľa § 333 odsek 1, odsek 2 písm. b) Trestného zákona poslancovi NR SR, Ing. P.Ž.," informoval Michal Slivka, hovorca policajného prezídia. 

Na Petra Žigu vypovedal Ľudovít Makó aj Monika Jankovská. Obvienie má súvisieť s výpoveďou bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Toho zadržali počas akcie BOŽIE MLYNY v septembri tohto roku. Makó začal okamžite po zadržaní spolupracovať s políciou a pre jeho svedectvo urobila NAKA akciu OČISTEC, pri ktorej skončil v putách bývalý policajný prezident, generál Tibor Gašpar a takmer celé bývalé vedenie polície.

Monika Jankovská prelomila mlčanie! Spoza mreží vypovedala proti exministrovi

 

Ľudovít Makó sa pre spoluprácu s políciou dostal pred vyše týždňom z väzby na slobodu. Proti Petrovi Žigovi však podľa informácií Topky.sk už vypovedala aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Svoju výpoveď proti exministrovi podala vo forme trestného oznámenia. Exminister Žiga na otázku, či tuší k čomu mohla Monika Jankovská vypovedať a či už bol predvolaný na políciu reagoval takto: „Nie nebol... Ale počkám, keď ma predvolajú, dám výpoveď. Ja k tomu zaujmem stanovisko. K čomu ona mohla vypovedať ja naozaj neviem. Ja nemám žiadnu vedomosť o tom, že by ona mala dôvod na mňa podávať trestné oznámenie,“ povedal vtedy pre Topky.sk Peter Žiga.

Viac o téme: Obvinenie Peter ŽigaNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu