Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Skončilo sa zasadnutie štábu: Plošné testovanie padá, veľká úloha pre Gröhlinga ohľadom škôl

Igor Matovič a Jaroslav Naď po rokovaní štábu. Zobraziť galériu (9)
Igor Matovič a Jaroslav Naď po rokovaní štábu. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Dnes počas popoludňajších hodín na hoteli Bôrik opäť prebehlo zasadnutie Ústredného krízového štábu. Rokovalo sa o otváraní škôl a celoplošnom testovaní. Na večernej tlačovej konferencii už začalo byť evidentné, že ministra školstva Branislava Gröhlinga čaká mimoriadne zložitá úloha, a to zaistiť testovanie žiakov, učiteľov alebo aj rodičov detí. Po dnešku je tiež jasné, že celoplošné testovanie na Mikuláša sa zrejme nebude konať, keďže ministerstvo hospodárstva včas nedokáže zabezpečiť testy a materiál.

Gröhling musí nájsť riešenie, ako vrátiť deti do škôl do Vianoc

"Minister školstva bol poverený, aby prišiel s konkrétnym riešením, ako môžeme deti od 7. decembra dostať do škôl," začal premiér. Škola by musela podľa premiéra zabezpečiť pravidelné testovanie svojich žiakov, no to už bude podľa slov premiéra na pleciach samospráv a ZMOS-u. "Idea je taká, aby to bolo od siedmeho decembra a aby takýto systém mohol fungovať aj v januári, februári bez ohľadu na pandemickú situáciu," dodáva Matovič.

VIDEO Vyjadrenie predsedu vlády Igora Matoviča po rokovaní:

Matovič dal ministrovi Gröhlingovi úlohu na návrat deti do škôl, celoplošné testovanie sa zatiaľ nekoná (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister obrany Jaroslav Naď zase po zasadnutí štábu informoval o rozšírení MOM (mobilných odberových miest) stanovíšť v jednotlivých mestách. "Už o pár dní uvidíte veľké zmeny," sľubuje Naď. "Zabezpečíme, aby miesta, kde by vzniklo ohnisko, aby sme v tých miestach dokázali zásadne pretestovať obyvateľstvo," povedal Naď s tým, že na tejto alternatíve sa dohodol s ministrom zdravotníctva Krajčím.

KORONAVÍRUS Skončilo sa zasadnutie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Ak by sa nám podarilo pretestovať všetkých spomínaných ľudí v školstve, hovoríme o 1,4 miliónoch ľudí. Pri tomto to nielen že bolo jednohlasné, ale nikto sa ani nezdržal hlasovania," povedal Naď.

KORONAVÍRUS Skončilo sa zasadnutie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Matovič sa celoplošného testovania len tak nepustí, no zatiaľ to nie je možné zrealizovať

Podľa Matoviča začína pomaly počet prípadov narastať. "Napriek tomu sa pokúsime v najbližšej dobe spustiť projekt celoplošného testovania, no potrebujeme na to prostriedky," povedal Matovič s tým, že cieľ toto testovanie vykonať do konca roka stále platí. Predseda vlády hovorí, že prikláňanie sa k inej forme testovania ako celoplošného je vlastne "prikláňanie sa k lockdownu".

KORONAVÍRUS Skončilo sa zasadnutie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa slov Matoviča minister hospodárstva Richard Sulík zatiaľ nevie zabezpečiť dostatok testov, aby sa mohlo pristúpiť k celoplošnému testovaniu. Do obdobia Vianoc by tak išlo asi o osem miliónov testov. Testovanie sa môže uskutočniť, až keď Sulík zaručí, že je schopný zabezpečiť dostatok testov.

Nový typ testovania detí

Matovič priznáva, že vláda má už aj plán, že by testovanie detí mohlo prebehnút iným spôsobom ako výterom nosa. "išlo by o takzvané kloktadlá, ktoré by sa využívali na zaznamenanie vzoriek, čo je rozhodne pohodlnejšie ako paličky v nose," povedal premiér o testovaní školákov.

KORONAVÍRUS Skončilo sa zasadnutie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

VIDEO Minister zdravotníctva Marek Krajčí:

Krajčí si myslí, že ak preočkujú celú populáciu do leta, bude to skutočný úspech (Zdroj: Topky/Maarty)

Gröhling na brífingu po krízovom štábe nadviazal na svoje slová o dodaní vakcín počas druhej polovice decembra. Podľa neho bude zásadným úspechom, ak sa podarí preočkovať obyvateľov do leta.

Aktualizované 17:50

Štátny tajomník Martin Klus informuje o možných preukazoch v prípade Covid pasov či možných očkovacích preukazov.

Martin Klus sa na krízovom štábe vyjadril ku Covid pasom (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:20

Epidemiologická situácia sa v súčasnosti otáča. Ak sa niečo nestane, krivka začne znova rásť. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na to upozornil pred stredajším rokovaním ústredného krízového štábu. Prvá dodávka vakcín by podľa neho mohla prísť na Slovensko už v polovici decembra. V prvej fáze by chceli zaočkovať 150.000 ľudí.

KORONAVÍRUS Skončilo sa zasadnutie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Plošné testovanie má podľa ministra vždy zmysel. "Záleží, ako sa bude realizovať. Ak sa nebude, nastupujú už len reštrikčné epidemiologické opatrenia," skonštatoval. Ako zopakoval, návrh protipandemického semafora od strany SaS prerokuje konzílium odborníkov na štvrtkovom (26. 11.) zasadnutí. Následne sa rozhodne, aký semafor bude predstavený a kedy.

Aktualizované 15:12

Na krízovom štábe je už prítomný aj minister vnútra Roman Mikulec, ktorý bol v karanténe kvôli kontaktu s pozitívnou osobou. Po negatívnom pretestovaní testom PCR sa mohol teda rokovania zúčastniť aj on. 

Ten to skonštatoval rovno pri príchode na krízový štáb. "Pokiaľ viem, máme zákaz návštev s výnimkou vážnych stavov, keď je na návšteve kňaz alebo blízka rodina za dodržania prísnych epidemiologických pravidiel," uviedol Mikas s tým, že nevie o žiadnej výnimke vo vyhláške, ktorá by dovoľovala koaličným partnerom návštevu Kollára. Pri dnešnej epidemiologickej situácii je rizikom ísť do nemocnice. "Ohrozený môže byť zdravotnícky personál, pacient a taktiež sa môžu infikovať aj návštevníci," podotkol Mikas.

Matovič sa obhajoval slovami, že podľa "informácii, ktoré mu boli poskytnuté" bol predmetný pavilón oddelený od nemocničného priestoru a neplatili tam pravidlá o zákaze návštev.

Dnes má krízový štáb na stole jednu z najväčších otázok posledných týždňov - opätovné otvorenie zvyšných škôl. Práve o tomto má dnes popoludní rokovať ústredný krízový štáb.

Zodpovednosť by mala prebrať nemocnica, Mikulec nevidí papalašizmus

Na otázku, kto by mal niesť za tento krok zodpovednosť, Mikas vyhlásil, že to je v kompetencii manažmentu zdravotníckeho zariadenia. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) hovorí, že ak niekto udelí výnimku na návštevu, tak je to na rozhodnutí ošetrujúceho lekára. Nemyslí si tiež, že by to bol zo strany koaličných partnerov "papalášizmus".

Premiér Igor Matovič (OĽANO) poukázal na to, že navštívil predsedu parlamentu až po tom, ako dostal informáciu, že ide o samostatný trakt s iným režimom ako nemocnica. "Išiel som tam v dobrej viere, že tým nič neporuším," skonštatoval s dôvetkom, že neurobil nič zlé.

KORONAVÍRUS Skončilo sa zasadnutie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Prezidentka má komfort, tvrdí Matovič

Dobrovoľné celoplošné testovanie nie je podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) efektívne. Odvoláva sa na výsledky víkendového testovania vo viacerých obciach na Slovensku. Poukázal na to v reakcii na vyjadrenia prezidentky Zuzany Čaputovej, podľa ktorej by malo byť dobrovoľné.

"Pani prezidentka má na rozdiel odo mňa ten komfort vyjadrovať svoje názory bez reálnej zodpovednosti, a tým pádom povie, že by to malo byť dobrovoľné, lebo ľuďom sa to páči," skonštatoval premiér pred stredajším zasadnutím ústredného krízového štábu. Zároveň si myslí, že je najvyšší čas, aby sa o plošnom testovaní rozhodlo.

Na margo vyjadrenia konzília odborníkov, ktorí neodporúčajú celoplošné testovanie, premiér reagoval s tým, že sú ľudia, ktorí majú veľkú slobodu, že môžu mať názor. Druhou skupinou sú ľudia, ktorí majú zodpovednosť za stav v nemocniciach a za to, aby neskolabovali. "Jedna skupina sú tí, ktorí majú dopriate rozprávať svoje názory a myslia si, že by bol lepší lockdown, a druhá skupina je vláda, ktorá musí prijať rozhodnutia," poznamenal.

Viac o téme: Igor MatovičJán MikasÚstredný krízový štáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu