Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teroristický útok pár kilometrov od Bratislavy: Slovenská polícia v teréne, v šoku sú aj naši politici

Teroristický útok vo Viedni si vyžiadal mŕtvych. Zobraziť galériu (14)
Teroristický útok vo Viedni si vyžiadal mŕtvych. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

BRATISLAVA/VIEDEŇ - V centre Viedne došlo v pondelok večer k brutálnemu útoku, pod ktorý sa mali podpísať teroristi. Zahynuli štyria nevinní ľudia, mnohí ďalší skončili so zraneniami v nemocnici. V uliciach vládol chaos a panika, atmosféra je napätá aj dnes. V šoku je aj Slovensko. Mrazivá udalosť sa totiž odohrala len pár desiatok kilometrov od našich hraníc.

Prečítajte si viac: Vo Viedni útočil islamský terorista, zastrelil niekoľko ľudí

Aj v týchto chvíľach je v uliciach rakúskej metropoly tisícka policajtov. Práve vzhľadom na to, že teror sa udial u našich susedov, okamžite reagovali aj slovenskí ochrancovia zákona. 

"Na strategické miesta, ktoré boli vyhodnotené na základe získaných informácií ako rizikové boli ihneď vyslané policajné hliadky. Posilnený bol výkon služby a vykonávala sa cestná a železničná kontrola ako aj kontrola cyklotrás a vodnej dopravy v územnej pôsobnosti Bratislavského kraja (Kompa Záhorská Ves –Angern)," informovala bratislavská polícia.

REAGUJEME NA ÚTOKY VO VIEDNI Na včerajšie večerné útoky, ktoré sa uskutočnili na viacerých miestach vo Viedni reagovala...

Uverejnil používateľ Polícia SR - Bratislavský kraj Pondelok 2. novembra 2020

Hliadky smerovali aj do ulíc hlavného mesta a jeho okolia. Preverovali viaceré vozidlá aj osoby. Prehľadávali aj čerpacie stanice, odstavné parkovacie plochy, monitorovali tiež okolie v blízkosti Synagógy. Na hraničných priechodoch s Rakúskou republikou prebiehali cestné a železničné kontroly.

"Policajti železničnej polície okamžite začali monitorovať všetky osoby, ktoré na územie SR prichádzali vlakom z Viedne do Bratislavy. Bratislavská polícia od začiatku prijatých opatrení komunikuje s Protiteroristickou centrálou NAKA, Krajským riaditeľstvom PZ v Trnave a s policajným pridelencom Veľvyslanectva SR vo Viedni," dodali bratislavskí policajti.

Kovařík: Som zhrozený

K útoku sa vyjadril aj dočasný prezident Policajného zboru Peter Kovařík. „Som zhrozený z včerajšieho útoku, odsudzujem takéto konanie. Úprimnú sústrasť obetiam a pozostalým. Hodinu po útoku sme prijali opatrenia na Slovensku. Vykonávame kontroly na hraniciach a strategických miestach. Komunikujeme aj s partnermi z okolitých krajín," ubezpečil.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Politici v šoku

Minister vnútra SR Roman Mikulec zverejnil vyjadrenie na sociálnej sieti ešte v neskorých večerných hodinách, teda v čase, kedy kolovala informácia o jednej obeti. "Úprimnú sústrasť pozostalým obete. Veľmi verím, že všetci zranení, vrátane policajta, budú v poriadku," napísal.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: reprofoto:facebook/Roman Mikulec - minister vnútra SR)

„Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým obetí a verím, že hrozivá bilancia útoku sa už nebude zhoršovať. Bezprostredne po útoku sme prijali opatrenia na zaistenie bezpečnosti našich občanov, situáciu monitorujeme a komunikujeme aj s rakúskou stranou. Pripomínam, že na Slovensku stále platí druhý stupeň teroristického ohrozenia, ktorý sme vyhlásili v roku 2017 v reakcii na udalosti v Európe,“ povedal minister vnútra v neskoršom stanovisku.

Korčok: Toto sú činy, ktoré nás nesmú nechať ľahostajnými

Šéf rezortu zahraničných vecí Ivan Korčok reagoval na Twitteri krátko po prvých správach o útoku. "Pri útoku teroristov vo Viedni prichádzajú o život nevinní. Toto sú činy, ktoré nás nesmú nechať ľahostajnými. Voči zbabelcom, ktorí vraždia sme zraniteľní, ale nie sme bezbranní," dodal neskôr na svojej facebookovej stránke.

Korčok tiež zaslal svojmu rakúskemu partnerovi Alexandrovi Schallenbergovi v súvislosti s teroristickými útokmi vo Viedni sústrastný telegram. Informoval o tom Tlačový odbor MZVEZ. "Sme šokovaní, kedykoľvek a kdekoľvek vo svete dôjde k teroristickým útokom. O to viac, ak dôjde k útoku na nášho suseda a nám tak blízke mesto, akým je Viedeň,“ uviedol v liste šéf slovenskej diplomacie.

Teroristi podľa ministra útočia proti samotným základom našej spoločnosti, ktorú chcú zneistiť a rozvrátiť. Osobitne opovrhnutiahodné je podľa neho, ak k útoku dôjde v tak ťažkej a vypätej situácii, keď naše krajiny čelia najväčšej výzve od čias druhej svetovej vojny a podnikajú nevyhnutné kroky na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Korčok)

"Teroristický útok, ktorý sa práve odohral v neďalekej Viedni je hororom, ktorý v našej kultúre nemá mať miesto," znelo v reakcii hnutia Sme rodina.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Sme rodina)

Juraj Šeliga zo strany Za ľudí odsúdil nenávisť a násilie. "V takejto ťažkej situácii sa musíme spojiť a povedať jasné NIE terorizmu, nie nenávisti a nie antisemitizmu," odkázal.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga - Za ľudí)

Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že zlo má veľa podôb a vždy bude prítomné. "Viedeň včera zažila teroristický útok, ktorého výsledkom sú 4 mŕtvi, 17 zranených a strach. Vyjadrujem úprimnú sústrasť našim susedom a vieru, že sa rakúskej polícii podarí chytiť aj ostatných útočníkov," napísala.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Lucia Nicholsonová verí v zdravý rozum)

Premiér Matovič: Musíme byť silní a obozretní

Premiér SR Igor Matovič vyjadril ľútosť v súvislosti s teroristickým útokom vo Viedni a upozornil na to, že žiadna časť Európy nie je dostatočne chránená pred útokmi na naše hodnoty. "Všetci musíme byť silní a obozretní," uviedol. "Moje myšlienky sú s rodinami obetí a s rakúskymi občanmi," doplnil.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter/Igor Matovič)

Prezidentka: Myšlienkami som s rodinami obetí a zranených

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok ráno kontaktovala rakúskeho prezidenta a odsúdila včerajšie teroristické útoky vo Viedni. Alexandrovi Van der Bellenovi zaslala aj sústrastný telegram.

"Dôrazne odsudzujem tento nezmyselný a nehumánny čin, ktorý popiera všetky hodnoty civilizovanej spoločnosti a úcty k ľudskému životu. Nesmieme dovoliť, aby v tejto zložitej chvíli naše spoločnosti ovládol strach a hnev. Naše zdieľané hodnoty sú silnejšie než nenávisť, extrémizmus a terorizmus. V tejto ťažkej chvíli vyjadrujem v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj vo svojom mene, Vám a rodinám obetí, úprimnú sústrasť a zraneným želám skoré uzdravenie," odznelo v telegrame.

Na znak solidarity s Rakúskom bude dnes večer Prezidentský palác osvetlený v rakúskych národných farbách. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter/Zuzana Čaputová)

Klus: Hádam ešte nikdy nebol teror tak blízko k Slovensku

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus je "smutný a šokovaný z tragických udalostí, ktoré včera otriasli centrom Viedne." "Dnes ráno, priamo na slovensko-rakúskych hraniciach, som si uvedomil, že hádam ešte nikdy nebol teror tak blízko k Slovensku," poznamenal mrazivú skutočnosť.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Martin Klus)

Predstavitelia hnutia OĽANO vyjadrujú úprimnú sústrasť pozostalým, ako aj celému Rakúsku. "Odsudzujeme tento ohavný násilný čin, ktorý nám pripomenul, aká je bezpečnosť aj v našom priestore krehká. Aj tento útok je dôkazom toho, kam až môže zájsť bezbrehá nenávisť k nášmu spôsobu života. Extrémizmus akéhokoľvek druhu nemá v našich krajinách miesto a demokratické inštitúcie sa tomuto zlu musia postaviť celou svojou silou," vyjadrili sa.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Jaro Naď - minister obrany SR,OĽANO)

Smer-SD: Razantne odsudzujeme tento útok

Strana Smer-SD reagovala na útok vo Viedni na tlačovej konferencii.

TK predstaviteľov strany Smer: Reakcia na útok vo Viedni (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

Droba: Terorizmus nie je v demokratickej a liberálnej Európe akceptovateľný

Činy, k akým došlo v pondelok večer v centre Viedne, nie sú v demokratickej a liberálnej Európe akceptovateľné. Zdôraznil to predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba v liste adresovanom starostovi a krajinskému predsedovi vlády Viedne Michaelovi Ludwigovi, v ktorom vyjadril sústrasť rodinným príslušníkom obetí.

"S hlbokým otrasom a veľkým zdesením som prijal neuveriteľnú správu o teroristickom útoku v centre Viedne. Hanebný čin, ktorý sa ma silno dotýka a znepokojuje, je potrebné najostrejšie odsúdiť," uviedol Droba v liste, v ktorom zároveň vyjadril presvedčenie, že Európa bude spoločne, rozhodne, všetkými prostriedkami brániť slobodu a demokraciu a bojovať proti islamskému terorizmu.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Droba)

Horor v centre Viedne

V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF potvrdil, že streľba bola teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov. Útok si vyžiadal niekoľko mŕtvych a viacero ťažko zranených.

Ako ochrániť svoj život v prípade teroristického útoku?

Slovenská polícia v súvislosti s útokom vo Viedni poradila verejnosti, čo robiť, ak by ste sa ocitli v podobnej situácii. "Žiadna polícia Vám nepovie jednoznačnú odpoveď, keďže každý sme iný. Všetko závisí na individuálnom posúdení situácie v kombinácii so schopnosťami civilistu," prezentovala polícia s tým, že ak si človek trúfne zasiahnuť, mal by tak urobiť, len ak si je vedomý, že neohrozí ďalšie ľudské životy. Negatívne následky, ak vôbec svoj pokus prežije, však musí potom znášať sám.

Tri zásady správneho konania podľa polície znejú jasne. A to v prípade teroritického útoku kdekoľvek vo svete.

Teroristický útok pár kilometrov
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Viac o téme: Reakcieútok SlovenskoViedeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu