Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vo Viedni útočil islamský terorista, zastrelil niekoľko ľudí

Teroristický útok vo Viedni Zobraziť galériu (15)
Teroristický útok vo Viedni (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Najmenej jeden podozrivý z pondelkového teroristického útoku vo Viedni je stále na úteku. Oznámil to rakúsky minister vnútra Karl Nehammer a dodal, že mŕtvych je niekoľko. Informácie priniesli v utorok v skorých hodinách tlačové agentúry DPA a AP. Podľa posledných informácií sú štyri obete útoku a sedem ľudí v ohrození života. Rakúsko vyhlásilo trojdňový štátny smútok. O 12:00 sa držala minúta ticha na pamiatku obetí. Polícia zadržala podozrivého z útokov. Pri útoku sa zranila aj Slovenka.

Pri pondelňajšom teroristickom útoku vo Viedni utrpela zranenie aj Slovenka. Informáciu potvrdil riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie SR Juraj Tomaga. "Áno, môžem potvrdiť, že nás v súvislosti s včerajšími útokmi vo Viedni rakúska strana informovala o jednej zranenej občianke SR. Rezort diplomacie poskytuje náležitú konzulárnu asistenciu a maximálnu možnú súčinnosť," konštatoval. Zároveň dodal, že na miesto hospitalizácie rezort diplomacie vyslal slovenského diplomata.

Žena sa nachádza mimo ohrozenia života, potvrdil Tomaga. Ďalej uviedol, že zranenú Slovenku v nemocnici osobne navštívil slovenský veľvyslanec v Rakúsku, vzhľadom na zákon o ochrane osobných údajov však nateraz nemohol poskytnúť viac informácií.

V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Minister vnútra Karl Nehammer na popoludňajšej tlačovej konferencii povedal, že útoky, ktoré si vyžiadali štyri obete a najmenej 22 zranených, pravdepodobne vykonal iba jeden páchateľ.

Ďalšie zatýkanie

Teroristický útok vo Viedni vrhá tieň až do Linza.: Ráno zasiahli špeciálni vyšetrovatelia na juhu mesta a zadržali podozrivého z terorizmu!

Krátko po 10. hodine vtrhlo do bytu špeciálne komando Cobra a Úradu na ochranu ústavy. Podľa svedkov bol muž zatknutý. Jednu alebo dve ženy vyšetrovatelia odviezli tiež, sú údajne svedkyňami.

Tiež známy islamista?

Podľa prvotných informácií Krone bol zatknutý v Linzi, bol podobne ako aj hlavný páchateľ, ktorý bol zastrelený, známy islamista. Počas akcie nedošlo k prestrelke, podozrivý bol úplne prekvapený.

Najťažší deň, aký Rakúsko v posledných rokoch zažilo 

"Toto je najťažší deň, aký Rakúsko v posledných rokoch zažilo," povedal minister a vyzval ľudí, aby sa zdržiavali vo vnútri domov a mimo centra Viedne. Takisto potvrdil, že mŕtvy je aj jeden ťažko ozbrojený útočník. Pred jeho vyjadreniami rakúska stanica ORF informovala, že niekoľko ľudí, ktorí po začatí streľby uviazli v baroch a reštauráciách, už smeruje domov. Ďalším ľuďom umožnili bezplatný pobyt v hoteli v meste.

MIMORIADNE Teroristický útok vo Viedni, hlásia obete! Panuje chaos, nebezpeční páchatelia na úteku

Nehammer ešte dodal, že ďalšia tlačová konferencia, na ktorej poskytne aktuálne správy, sa bude konať o 06.00 h SEČ. Strelci spustili paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o teroristický útok, pri ktorom zahynul aj jeden z útočníkov a 15 ľudí utrpelo zranenia.

Atentátnik bol polícii známy

Atentátnik, ktorého po útoku v centre Viedne zastrelila polícia, mal 20 rokov, severomacedónske korene a mal záznam v trestnom registri pre členstvo v teroristickej organizácii. V utorok to pre tlačovú agentúru APA oznámil rakúsky minister vnútra Karl Nehammer (ÖVP). 

Podobné informácie priniesol aj rakúsky web Krone Zeitung. 

Po krvavom teroristickom útoku v strede mesta Viedeň v pondelok večer sa zistilo, kto je páchateľom, ktorý zjavne oznámil čin na webe. Podľa informácií Krone ide o 20-ročného severného Macedónca, ktorý mal tiež rakúske občianstvo. Bol tiež trestaný a z väzenia bol prepustený predčasne v decembri 2019. Sympatizant Islamského štátu, ktorý bol vyzbrojený nelegálnou útočnou puškou AK-47, bol zastrelený špeciálnou jednotkou WEGA.

Podozrivý človek bol v Rakúsku odsúdený koncom apríla 2019 - za založenie teroristickej skupiny. Odsúdili ho na 22 mesiacov a prepustili ho začiatkom decembra 2019. Podľa informácií Krone zložil krátko pred krviprelievaním prísahu vernosti novému šéfovi teroristickej milície Islamského štátu Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

Strelivo do kalašnikova si zaobstaral na Slovensku

V polovici júla mal 20-ročný mladík vycestovať s kamarátom na Slovensko, aby si zaobstaral strelivo pre svoju útočnú pušku AK47 („Kalašnikov“). Auto patrilo matke jedného z mnohých podozrivých kontaktov (Kosovčan), ktoré boli všetky známe na radikálnej scéne už mesiace alebo dokonca roky, píše web heute.at.

Záznam má zachytávať strelcov

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz povedal, že útočníci boli ozbrojení automatickými zbraňami a boli na útok veľmi dobre pripravení. Polícia spresnila, že v pondelok krátko po 20.00 h SEČ bolo vystrelených niekoľko prvých nábojov na rušnej ulici v centre mesta a že sa strieľalo celkovo na šiestich miestach - Salzgries, Schwedenplatz, Graben, Fleischmarkt, Bauernmarkt a Morzinplatz.

Neoverený záznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytával strelcov kráčajúcich po uliciach a náhodne strieľajúcich do ľudí. Motív sa vyšetruje, ale podľa kancelára Kurza sa antisemitský útok nedá vylúčiť, keďže streľba sa začala pri viedenskej hlavnej synagóge. Tá bola v čase útoku zatvorená.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

Usmrtený páchateľ bol stúpencom Islamského štátu

Usmrtený páchateľ pondelňajšieho útoku vo Viedni bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát. Oznámil to v utorok ráno rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. Počet obetí streľby medzitým stúpol na tri. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa Nehammera spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista.

"Nemôžeme nateraz vylúčiť, že existujú aj ďalší páchatelia," uviedol Nehammer. Polícia podľa agentúry DPA najskôr informovala, že pri útoku zahynuli traja okoloidúci - dvaja muži a žena. Nakoniec bol počet obetí upresnený na štyri. Medzi obeťami je aj čašníčka. Vo Viedni je momentálne nasadených približne 1000 policajtov. Úrady varovali, aby sa ľudia vyhýbali centru mesta.

Polícia medzičasom vykonala 15 domových prehliadok zadržala niekoľko ľudí.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

Strelci spustili v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchatelia mali útočné pušky. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz povedal, že útočníci boli ozbrojení automatickými zbraňami.

Polícia uviedla, že sa strieľalo celkovo na šiestich miestach - Salzgries, Schwedenplatz, Graben, Fleischmarkt, Bauernmarkt a Morzinplatz. Neoverený záznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytával strelcov kráčajúcich po uliciach a náhodne strieľajúcich do ľudí.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

Po teroristickom útoku zomrela ďalšia obeť

Druhá obeť (celkovo sú už tri, pozn. red) podľahla zraneniam po teroristickom útoku v pondelok večer v centre rakúskej metropoly Viedeň. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Starosta Viedne Michael Ludwig to uviedol pre verejnoprávnu stanicu ORF. "Po tomto strašnom zločine... podľahla zraneniam druhá žena," povedal Ludwig, ktorého citovali tlačové agentúry AFP a DPA.

Výberová chronológia teroristických činov v Európe v roku 2020

Žena sa náhodou nachádzala na mieste útoku, zomrela v nemocnici. Útočník, ktorého polícia zneškodnila, pravdepodobne nemal na sebe pás s výbušninami, ale skôr napodobeninu takéhoto pásu. Starosta dodal, že sa to ešte prešetruje. Najmenej jeden podozrivý z pondelkového teroristického útoku vo Viedni je stále na úteku. Oznámil to rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

Nehammer dodal, že ďalšia tlačová konferencia, na ktorej poskytne aktuálne správy, sa bude konať o 06.00 h SEČ. Strelci spustili v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchatelia mali útočné pušky.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen ostro teroristický útok odsúdil. "Našu slobodu a demokraciu budeme spoločne a odhodlane brániť všetkými nutnými prostriedkami," napísal na Twitteri. "Myslím na obete, zranených a ich rodiny a súcitím s nimi. Všetci sme hlboko zarmútení," dodal. Van der Bellen sa poďakoval ostatným hlavám štátov a vlád za ich podporu.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

V centre pred lockdownom bolo veľa ľudí

V centre Viedne v prvom obvode, kde v pondelok večer došlo k teroristickým útokom, bolo oveľa viac ľudí, ako posledné dni. Dôvodom bolo najmä to, že ľudia chceli ešte využiť služby barov a reštaurácií pred lockdownom, ktorý začal platiť po pondelkovej polnoci. Okrem toho bolo príjemné počasie. Svoj názor uviedol Slovák Braňo, ktorý dlhé roky pracuje a žije vo Viedni.

V lokalite útokov sa nachádzajú najmä banky a iné inštitúcie a ide o drahšiu štvrť. Celý prvý obvod bol poznačený následkami pandémie koronavírusu a to prirodzene poznačilo gastronómiu a hotelierstvo. "K útokom došlo v tzv. Bermudskom trojuholníku - sú tam skôr priemerné reštaurácie. Ďalšie miesta útokov polícia najskôr nešpecifikovala," povedal a dodal, že niekoľko minút pred incidentom sa vracal domov metrom v okolí Schwedenplatz. Jeho priateľ, tiež Slovák, ktorý býva v tesnej blízkosti útoku, bol práve von so psom a na pokyny a výzvy polície sa okamžite vrátil domov.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

Braňo dodal, že vedenie spoločnosti, pre ktorú pracuje, už nariadilo, aby ani zamestnanci, ktorí nemali doteraz home office, neprišli v utorok do práce. V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Potvrdila to hovorkyňa rakúskeho ministerstva vnútra.

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF uviedol, že streľba je zrejme teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov. Potvrdení sú zatiaľ dvaja mŕtvi, z toho jeden je páchateľ, a viacero ťažko zranených.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

To, či bola cieľom útoku židovská synagóga, sa zatiaľ nedá potvrdiť, uviedla hovorkyňa. Synagóga bola v čase streľby uzavretá. Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo "najmenej 50 výstrelov". Útočníci strieľali z automatických zbraní. Do nemocníc bolo v dôsledku streľby prevezených 15 osôb.

SIS pozorne sleduje situáciu, ktorá nastala po útokoch vo Viedni

Slovenská informačná služba (SIS) pozorne sleduje situáciu, ktorá nastala v pondelok po večernom útoku v rakúskej metropole Viedeň. "Situáciu pozorne sledujeme a sme v kontakte s rakúskymi kolegami a ministerstvom vnútra," uvádza SIS na svojej facebookovej stránke. Pozostalým vyslovila úprimnú sústrasť.

Slovenská informačná služba sleduje bezpečnostnú situáciu v súvislosti s násilnými incidentmi v Európe Slovenská...

Uverejnil používateľ Slovenská informačná služba Sobota 31. októbra 2020

 

SIS už 31. októbra na svojej stránke uvádzala, že pozorne sleduje aktuálnu bezpečnostnú situáciu v Európe a rastúce napätie, ktoré bolo zaznamenané v súvislosti s násilnými incidentmi moslimských radikálov v uliciach a kostoloch v posledných dňoch v susednom Rakúsku a vo Francúzsku.

Po útoku vo Viedni sú na hraniciach s Rakúskom kontroly

Polícia zaviedla na hraničných priechodoch s Rakúskom kontroly. Dôvodom je zabezpečenie bezpečnosti občanov v súvislosti s pondelkovým útokom vo Viedni. Policajti o tom informovali na sociálnej sieti.

"Som zhrozený z včerajšieho útoku, odsudzujem takéto konanie. Úprimnú sústrasť obetiam a pozostalým. Hodinu po útoku sme prijali opatrenia na Slovensku. Vykonávame kontroly na hraniciach a strategických miestach. Komunikujeme aj s partnermi z okolitých krajín," reagoval dočasný prezident Policajného zboru Peter Kovařík.

Polícia informovala, že na miesta, ktoré boli vyhodnotené ako rizikové, boli ihneď vyslané policajné hliadky. Posilnený bol výkon služby a vykonávali sa cestné a železničné kontroly, ako aj kontrola cyklotrás a vodnej dopravy v územnej pôsobnosti Bratislavského kraja (Kompa Záhorská Ves–Angern).

Kurz označil streľbu vo Viedni za "ohavný teroristický útok"

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz odsúdil pondelňajšiu streľbu vo viedenských uliciach ako "ohavný teroristický útok". Informovala o tom agentúra APA. "Naša polícia rozhodne zakročí voči páchateľom tohto strašného teroristický útoku. Som rád, že polícia už jedného páchateľa zneškodnila. Nikdy sa nedáme zastrašiť terorizmom a proti týmto útokom budeme rozhodne bojovať všetkými prostriedkami," povedal Kurz pre APA.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

"Celá krajina je v myšlienkach s obeťami, zranenými a ich rodinnými príslušníkmi, ktorým vyjadrujem hlbokú sústrasť," povedal Kurz. "Práve teraz zažívame v našej republike ťažké hodiny. Chcel by som sa poďakovať všetkým zásahovým jednotkám, ktoré najmä dnes riskujú svoje životy, aby nás ochránili," dodal. Ochranu uzavretých objektov prevezme armáda, priblížil Kurz s tým, že takýmto spôsobom sa zaistí, aby sa polícia mohla sústrediť výlučne na boj proti terorizmu.

Denníku Kurier Kurz povedal, že dnes dopoludnia mal byť viedenskou radnicou postavený vianočný stromček, akcia však bola kvôli atentátu zrušená.

K útokom z Viedne sa vyjadril džihádista

Americká spoločnosť SITE Intelligence Group, monitorujúca aktivity džihádistov na internete, na svojej webstránke citovala vyjadrenie džihádistu k pondelňajším útokom vo Viedni. Tie sú podľa slov islamistu "súčasťou zúčtovania" za účasť Rakúska v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Daešu a vedenej Spojenými štátmi. Informovala o tom v noci na utorok agentúra APA.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

V rámci koalície proti aktivitám teroristickej organizácie Daeš bojujú v Sýrii a Iraku desiatky štátov. Rakúsko sa síce k tejto koalícii pridalo, no nepodieľa sa na nej nijakými vojenskými príspevkami, konštatuje APA.

V krajine platí druhý lockdown

Vo Viedni panuje v dôsledku streľby z pondelka večera "veľmi napätá bezpečnostná situácia" a návrat k normálu bude závisieť od ďalšieho vývoja situácie počas noci na utorok. Povedal to v rozhovore pre rakúsky rozhlas kancelár Sebastian Kurz krátko predtým, ako mal začať platiť druhý plošný lockdown zameraný na zastavenie šírenia koronavírusu.

Rakúsky prezident Alexander van der Bellen v pondelňajšom prejave v televíznej stanici ORF upozornil na vážnosť aktuálnej pandemickej situácie s tým, že na koronavírus je v krajine každých 21 sekúnd pozitívne testovaný jeden človek. "Teraz môžeme dokázať, že spoločenstvo pre nás nie je len prázdnym slovom. Teraz chránite život," vyhlásil van der Bellen.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Od utorkovej polnoci do konca novembra bude (v Rakúsku) druhý lockdown," vyhlásil na sobotňajšej tlačovej konferencii rakúsky kancelár Sebastian Kurz s tým, že v platnosti má byť až do konca novembra. Okrem toho by mal v krajine platiť zákaz nočného vychádzania medzi 20.00 h a 06.00 h.

Útočník vo Viedni pravdepodobne konal sám

Pondelňajší útok v rakúskej metropole Viedeň, ktorý si vyžiadal štyri obete a najmenej 22 zranených, pravdepodobne spáchal iba jeden útočník. Oznámil to v utorok na tlačovej konferencii rakúsky minister vnútra Karl Nehammer, píše agentúra AFP.

Teroristický útok vo Viedni
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

Ešte v pondelok večer minister informoval, že išlo zrejme o teroristický útok, do ktorého bolo zapojených viacero páchateľov. Polícia však po analýze videí z miest útokov došla k záveru, že nateraz neexistuje dôkaz, ktorý by svedčil o prítomnosti ďalších útočníkov, uviedol Nehammer.

Nenávisťou sa nenecháme nakaziť, hovorí rakúsky prezident Alexander Van der Bellen

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen si napriek teroristickému útoku vo Viedni nemyslí, že by bola liberálna demokracia ohrozená. "Nenávisť nepadne v tejto spoločnosti na úrodnú pôdu," povedala hlava štátu v utorňajšom príhovore k občanom. Alexander Van der Bellen konštatoval, že Rakúsko má za sebou "temnú, hroznú noc". Uviedol, že atentát bol očividne namierený voči všetkým, ktorí si vážia a vysoko cenia život v slobodnej spoločnosti.

"Atentát bol namierený voči našej slobodnej spoločnosti ako takej, voči tolerancii a vzájomnému rešpektu. Bol namierený proti životu v liberálnej demokracii – proti životu, ktorý teroristi očividne z celého srdca nenávidia... My sa nenecháme touto nenávisťou nakaziť. Nás i naše hodnoty budeme chrániť a obraňovať," zdôraznil rakúsky prezident. Podľa Alexandra Van der Bellena ide o najhorší teroristický útok v novodobých dejinách Rakúska. V tejto súvislosti uviedol, že "naše slzy patria všetkým, ktorí stratili svoje životy a všetkým ich príbuzným a priateľom". Zároveň sa poďakoval policajtom, bezpečnostným a záchranným zložkám za rýchlu reakciu a záchranu ľudských životov.  

Prezidentský palác svieti na znak solidarity v rakúskych národných farbách

Prezidentský palác v Bratislave vysvietili v utorok večer v rakúskych národných farbách. Ide o znak solidarity s Rakúskom a jeho obyvateľmi po pondelkových (2. 11.) teroristických útokoch. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Teror vo Viedni! Šokujúce
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Teror vo Viedni! Šokujúce
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Medzi obeťami je aj Nemka

Jednou zo štyroch obetí pondelňajšieho teroristického útoku v rakúskej metropole Viedeň je občianka Nemecka. Na Twitteri to v utorok potvrdil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

Túto informáciu označil za "skľučujúcu" a zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodine a blízkym obete. V predošlých tvítoch útok vo Viedni odsúdil a "islamistický teror" označil za "nepriateľa slobodných demokracií".   Rakúsky minister vnútra v utorok ráno oznámil, že páchateľ bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa k útoku podvečer aj prihlásila.

Polícia vo Švajčiarsku zatkla dvoch mužov

Polícia vo Švajčiarsku v utorok zatkla dvoch mužov v súvislosti s pondelňajším teroristickým útokom vo Viedni, ktorý si vyžiadal štyri obete a najmenej 22 zranených. Informovala o tom agentúra AFP. Policajti zatkli dvoch občanov Švajčiarska vo veku 18 a 24 rokov v meste Winterthur v spolupráci s rakúskymi úradmi. "Rozsah prepojenia medzi dvoma zadržanými osobami a údajným páchateľom je momentálne predmetom vyšetrovania," uviedla polícia vo vyhlásení.

Švajčiarske úrady a polícia už predtým avizovali, že vyšetrujú každú spojitosť medzi útokom vo Viedni a Švajčiarskom. Polícia na tento účel vytvorila aj špeciálnu pracovnú skupinu. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v utorok podľa agentúry APA oznámil, že polícia v súčasnosti vypočúva 14 osôb, ktoré zadržali pre možné prepojenie na útočníka. Podozrivých policajti zadržali pri zásahoch na 18 miestach vo Viedni a na viacerých miestach Dolného Rakúska.

Viac o téme: TerorizmusTeroristický útokViedeňRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu