Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obetí útoku na kábulskú univerzitu je najmenej 35: Zranených je okolo 50

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁBUL - Počet obetí pondelňajšieho útoku na univerzitu v afganskej metropole Kábul, ku ktorému sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), sa zvýšil na najmenej 35. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom informovala v utorok agentúra Reuters.

Podľa oficiálneho vyhlásenia ministerstva vnútra si útok vyžiadal 22 mŕtvych a 27 zranených. Dva zdroje z prostredia afganskej vlády však pre agentúru Reuters uviedli, že obetí je najmenej 35; väčšinu z nich tvorili študenti univerzity. Ďalších okolo 50 ľudí utrpelo zranenia, pričom niektorí si zlomili končatiny pri tom, ako vyskočili z okien v snahe zachrániť si život.

V utorok bol v Afganistane vyhlásený štátny smútok. Pred univerzitou sa zhromaždilo približne 100 študentov protestujúcich proti priebehu mierových rozhovorov afganskej vlády s militantným hnutím Taliban v katarskej Dauhe, ktoré zatiaľ neviedli k upokojeniu situácie v krajine. Taliban poprel akúkoľvek účasť na pondelňajšom útoku, ktorý nasledoval po samovražednom bombovom útoku v Kábule z 24. októbra.

Ten si vyžiadal 24 mŕtvych a 57 zranených. Aj k nemu sa prihlásili militanti z Islamského štátu. Na univerzite sa v čase pondelňajšieho útoku konali promócie sudcov a vyšetrovateľov, ktorí ukončili vysokoškolské štúdium. Otváral sa tam knižný veľtrh, na ktorý prišiel aj iránsky veľvyslanec a viacerí afganskí predstavitelia.

Viac o téme: Univerzitaútok EgyptKábul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu