Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rokovanie o opatreniach ÚVZ prebieha aj dnes: Nezhody v parlamente, Fico kritizoval včerajšok

Rokovanie v parlamente Zobraziť galériu (5)
Rokovanie v parlamente (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Poslanci pokračujú v rokovaní o vládnej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá má odstrániť nezrovnalosti pri opatreniach a naradeniach Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR aj regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ). Právnej úprave sa venujú v zrýchlenom režime. Po zasadnutí parlamentných výborov pokračujú v diskusii k novele v druhom čítaní.

Šéf Smeru-SD Robert Fico v úvode schôdze požiadal o vysvetlenie, prečo parlament nepokračoval v rokovaní v utorok (13. 10.) večer, keď predtým väčšina rozhodla, že budú pokračovať do prerokovania novely. "Nie je možné, ak máte komplikované vzťahy v koalícii, aby ste sa bez rešpektu správali k opozícii," povedal. Hovorí o porušení rokovacieho poriadku. Podobne to vidí aj Boris Susko (Smer-SD). Pýta sa, na základe akého ustanovenia podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) večer schôdzu prerušil. Ten reagoval tým, že konal na základe informácie od predsedníčky gestorského zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS), že odišla z parlamentu a zasadnutie výboru zvolala až na ráno. Keďže nezasadol gestorský výbor, nemohli podľa jeho slov pokračovať v diskusii o novele.

Rokovanie o opatreniach ÚVZ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR deklarovalo, že úprava rešpektuje základné práva a slobody a dbá aj na zachovávanie princípov právneho štátu. Umožniť by mala ich obmedzenie len v nevyhnutnom rozsahu a za nevyhnutných okolností. Jasnou právnou kvalifikáciou nariadení ako všeobecne záväzných právnych predpisov sa má vyjasniť ich postavenie v právnom poriadku. Označovať by sa mali ako vyhlášky, vyjasniť sa má ich forma i zverejňovanie, ako aj postup a miera ich skúmania. Zaviesť by sa mali i nové právne nástroje z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Nezrovnalosti pri opatreniach ÚVZ pre pandémiu sa odstránia

Nezrovnalosti v súvislosti s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v boji s pandémiou nového koronavírusu sa odstránia. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Vyjasniť sa má postavenie nariadení úradov verejného zdravotníctva, označovať sa budú ako vyhlášky. Rovnako sa stanovia podmienky nadobudnutia ich účinnosti a publikácie. Zavedú sa i nové právne nástroje z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie. Poslanci o novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Prijatím novely sa zlepší prijímanie i predvídateľnosť opatrení, tvrdí Krajčí

Prijatím novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia sa zlepší predvídateľnosť opatrení, zlepší sa ich prijímanie a tiež sa zvýši pocit právnej istoty občanov. Na záver diskusie v pléne o návrhu to v stredu vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Opatrenia budú podľa ministra uzákonené vo vyhláškach, stanú sa z nich všeobecne záväzné právne predpisy. Vďaka tomu budú môcť byť podľa Krajčího preskúmateľné. "Ústavný súd doteraz odmietol všetky ústavné sťažnosti," skonštatoval s tým, že opatrenia považoval Ústavný súd za hybridné právne akty a to sa teraz zmení.

Dnešné zasadnutie Ústredného krízového
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministra neteší, že sa nová legislatíva prerokúvala v parlamente zrýchlene. Upozornil, že bolo potrebné reagovať na Generálnu prokuratúru (GP) SR, ktorá 29. septembra doručila Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozornenie. V ňom GP skonštatovala, že ÚVZ porušil zákon pri vydávaní opatrení v čase prvého vyhláseného núdzového stavu pre pandémiu nového koronavírusu. Novela teda podľa Krajčího rieši problémy, ktoré sa vyskytli v praxi. Chcú tak vyjsť v ústrety hygienikom a uľahčiť im prijímanie ďalších opatrení.

Zdravotnícky výbor chce podrobné dáta

Od novembra by mali byť na dennej báze zverejňované podrobnejšie dáta o ochorení COVID-19. Vládu o to žiada Výbor Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo, ktorý sa na tom dohodol na svojom zasadnutí v stredu. Pomôcť by to mohlo pri prijímaní ďalších opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Rokovanie o opatreniach ÚVZ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Od 1. novembra by všetky kompetentné úrady, teda Úrad verejného zdravotníctva SR, Ministerstvo zdravotníctva SR a jeho inštitúcie zverejňovať na dennej báze všetky údaje, ktoré sa týkajú nového koronavírusu," informoval člen zdravotníckeho výboru Richard Raši (nezaradený). Zverejňovať by sa podľa neho teda mal nielen počet nakazených, vyliečených alebo počet úmrtí, ale aj to, koľko má Slovensko hospitalizovaných s príznakmi či bez príznakov ochorenia COVID-19, alebo aká je štruktúra nakazených podľa regiónov alebo podľa miest. Rovnako napríklad to, kde sa pacienti sa nakazili. Ďalej by sa malo informovať napríklad o tom, koľko má Slovensko voľných lôžok, koľko pacientov je na lôžkach príznakových a bezpríznakových, aké sú kapacity v iných nemocniciach.

Podľa Rašiho je dôležité, aby sa povedalo, keď sa niečo zatvára, na základe akých informácií sa rozhodlo. Väčšina údajov podľa neho už je dostupná, mali by sa preto rýchlo zanalyzovať a predložiť vláde SR. "Neverím, že vláda, ktorá dostane údaje o výskyte a šírení, rozhodne inak na základe emócií," doplnil. Poslanec v tom vidí šancu na to, aby nedošlo k radikálnejším opatreniam. Poznamenal, že keď sa zavrú všetky bary či reštaurácie, v budúcnosti budú chýbať financie v forme daní, čo sa môže odraziť napríklad práve v zdravotníctve.

Vláda nám nedáva dosť času, myslí si Vetrák

Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽANO) v pléne upozornil na problematiku kvality tvorby práva a posudzovania splnenia dôvodov na skrátené legislatívne konanie. "Vláda nám nedáva dostatok času, aby sme sa mohli zaoberať tým, čo je do parlamentu predložené. Robí to zatiaľ každá vláda a nie je to žiadne plus," podotkol s tým, že sa treba zamyslieť nad zlepšením tejto oblasti. Plánuje preto predložiť do NR SR aj novelu rokovacieho poriadku parlamentu. Avizoval to počas diskusie k vládnej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, o ktorej rokuje plénum v zrýchlenom režime.

V súvislosti s opatreniami úradov verejného zdravotníctva a námietkami opozície sa pýta, čo urobili, keď boli vo vláde, aby právny stav zlepšili. Tvrdí, že hoci Generálna prokuratúra (GP) SR hovorí o protizákonnosti opatrení, nehovorí o nariadeniach ako o nulitných. Preto podľa neho treba teraz vyriešiť právny stav a ich povahu. Podotkol, že GP sama konštatuje mimoriadnu situáciu a závažné nákazlivé ochorenie, preto by opozícia nemala z jej záverov vyberať len to, čo sa jej hodí. Dodal tiež, že GP má chrániť zákonnosť a základné ľudské práva. Pýta sa preto, čo robila v marci, keď bolo podľa nej vydané prvé opatrenie, ktoré spochybňuje. Rovnako kritizoval bývalú vládu.

Poslanec NR SR Milan
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Zároveň kritizoval skrátené legislatívne konania. Podľa jeho slov sa ani parlamentné výbory nezaoberajú dostatočne otázkou splnenia podmienok. "Prečo si skracujeme lehoty? Prečo k tomu nechceme pristupovať dôsledne? Odpovedzme si na túto otázku a potom sa pýtajme, či to myslíme vážne," poznamenal. "Aj tam je kameň úrazu toho, že nám pani prezidentka vracia zákony, a bude sa to diať stále, ak budeme takto povrchne prechádzať skrátenými legislatívnymi konaniami," dodal.

Vetrák tvrdí, že novelou sa spätne nezmenia už vydané nariadenia na vyhlášky, ale že nimi budú od nadobudnutia účinnosti zmien. V súvislosti so zrušením nárokov na kompenzáciu ušlého zisku pri opatreniach konštatoval, že Ústavný súd (ÚS) SR by zrejme podania odmietol. Poukázal na podobné rozhodnutie rakúskeho súdu. Podotkol, že v prípade ich vyplácania by mohlo ísť dokopy o viac ako šesť miliárd eur. Upozornil na možnosť krachu, ako aj na rozdiel v kompenzácii náhrady škody a ušlého zisku.

Dušan Muňko (Smer-SD) sa ohradil voči tvrdeniam, že konať mala už bývalá vláda. Súhlasí, že oblasť opatrení treba upraviť. Kritizoval však proces prijatia zákona a skrátené legislatívne konanie. Maroš Kondrót (Smer-SD) označil návrh zákona za neodborne pripravený. Tvrdí, že premiér Igor Matovič (OĽANO) sa chce týmito ustanoveniami len zbaviť zodpovednosti. Súhlasí s Vetrákom, že vláda spôsobuje problémy NR SR takýmto rýchlym predkladaním návrhov.

Viac o téme: PoslanciNovelaRokovanie ÚVZKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu