Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Ústavný súd rozhodol: Vládou vyhlásený núdzový stav je v súlade s ústavou

Vláda vyhlásila núdzový stav 1. októbra Zobraziť galériu (3)
Vláda vyhlásila núdzový stav 1. októbra (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

KOŠICE - Uznesenie vlády o vyhlásení núdzového stavu od 1. októbra je v súlade s Ústavou SR a ústavným zákonom o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd SR.

Po neverejnom zasadnutí pléna ÚS o tom informoval predseda ÚS Ivan Fiačan. Vláda vyhlásila núdzový stav k 1. októbru. Opozícia bola rázne proti. Smer rozhodnutie rešpektuje, no počká si na odôvodnenie.

Vláda konala v súlade s ústavou

"Ústavný súd po posúdení veci akceptoval dôvod vyhlásenia núdzového stavu a potvrdil, že je vyhlásený pre celé územie Slovenskej republiky. Ústavný súd konštatoval, že vláda nevyhlásila núdzový stav bez toho, aby mala základný racionálny oporný bod pre naplnenie podmienok podľa článku 5 odsek 1 ústavného zákona o bezpečnosti štátu a nevyhlásila ho na základe iných dôvodov, než dovoľuje toto ustanovenie," uviedol pre novinárov predseda ÚS Ivan Fiačan. Vláda tiež podľa súdu splnila formálne podmienky na vyhlásenie núdzového stavu.

AKTUÁLNE Ústavný súd rozhodol:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Vyhlásenie núdzového stavu napadla na ÚS skupina opozičných poslancov, ako aj Generálna prokurátora SR. Núdzový stav platí na Slovensku od 1. októbra, zatiaľ na 45 dní. Vláda ho vyhlásila v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s pandémiou nového koronavírusu.

AKTUÁLNE Ústavný súd rozhodol:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Smer si počká na odôvodnenie

Strana Smer v plnej miere rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky vo veci núdzového stavu. "Počkáme si na odôvodnenie tohto rozhodnutia, najmä v súvislosti s drakonickými trestami, ktoré hrozia páchateľom trestných činov počas krízovej situácie," uviedla strana v stanovisku. 

Šeliga kritizuje Ficove snahy spochybniť vyhlásenie núdzového stavu

Rozhodnutie Ústavného súdu komentoval aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. "Zmietol tak zo stola návrh, ktorým Fico a ďalší poslanci spochybňovali jeho legitimitu a potrebu. Aby bolo jasné – poslanci majú právo požiadať Ústavný súd, aby preskúmal rozhodnutia vlády. No poslanec Fico a ďalší poslanci informovali o vyhlásení núdzového stavu tak, ako keby tu chcel niekto zavádzať policajný štát. Takéto správanie a strašenie ľudí, to je v čase, keď 30% občanov neverí v COVID, skutočne hrubo popolustické," uviedol na sociálnej sieti. 

Viac o téme: RozhodnutieVládaNúdzový stavÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu