Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Začal sa veľký boj v zdravotníctve: V hre sú stovky miliónov, vláda vs. Penta, reaguje aj Union

Union odmieta byť súčasťom boja vlády s Pentou. Zobraziť galériu (2)
Union odmieta byť súčasťom boja vlády s Pentou. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, SITA/Tomáš Benedikovič)

BRATISLAVA - Po tom, ako vláda oznámila, že v dôsledku koronakrízy zadotuje až 100 miliónmi eur štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, prišla vlna kritiky od dvoch ďalších hráčov na súkromnom poli zdravotných poisťovní - od poisťovní Dôvera a Unionu. Kým Union odmieta byť podľa vlastných slov súčasťou boja vlády s finančnou skupinou Penta, samotná Penta, pod ktorú spadá Dôvera, vyzýva vládu na férovejšiu súťaž.

VIDEO Tlačová konferencia poisťovne Union:

Poisťovňa Union tvrdí, že nechce byť vtiahnutá do politického boja s Pentou (Zdroj: Topky/Maarty)

Spoločnosť Penta žiada, aby štát podporil férovú súťaž medzi zdravotnými poisťovňami a definoval, čo je štandard a nadštandard. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Penta Lenka Vargová. Reagovala tak na stredajšie (7. 10.) slová premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ktorý šéfa Penty Jaroslava Haščáka obvinil, že vďaka podpore bývalých premiérov Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (nezaradený) pripravil cez zdravotnú poisťovňu Dôvera štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu od roku 2017 o 243 miliónov eur, ktorú plánuje štát dofinancovať sumou 100 miliónov eur.

Ministerstvo zdravotníctva pritom pôvodne navrhovalo dofinancovanie vo výške až 300 miliónov eur.


Štát opäť dofinancuje VšZP: Do poisťovne mieria milióny eur, uviedol Sulík


Nechcú byť súčasťou sporov s Pentou

Union zdravotná poisťovňa (ZP) nechce byť vťahovaná do sporov medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) a ZP Dôvera. Vo štvrtok to na tlačovej konferencii povedal generálny riaditeľ súkromnej zdravotnej poisťovne Martin Špaňár. Zdôraznil, že na Slovensku dlhodobo podniká ZP eticky. "Nemáme za sebou žiadne kauzy ako teta Anka, masér Kostka či schránky na Cypre. Nechceme sa stať súčasťou boja s Pentou," komentoval Špaňár s tým, že požiadal, aby boli mimo sporov.

Prízvukoval, že Union ZP nevyťahovala, nevyťahuje a ani nebude vyťahovať zdroje, pričom doplnil, že odkedy pôsobí súkromná zdravotná poisťovňa, je kumulatívne v strate. Uistil však svojich klientov, že sa o nich postará, s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti má uzavreté zmluvy. Fungovanie na poli zdravotníctva vníma Špaňár ako vec prestíže.

Postupne sa vraj dostávajú do straty

Súkromná zdravotná poisťovňa doplnila, že aktuálne má 339.926 poistencov štátu, ktorí tvoria 57 percent ich poistného kmeňa. Od januára sa v Union ZP stalo poistencami štátu 22.300 ľudí. Hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová uviedla, že zamestnaní ľudia odvádzajú zo svojich výplat priemerne 147 eur za zdravotné odvody, zatiaľ čo štát platí za poistenca štátu priemerne 30 eur. Union ZP teda prišla o časť odvodov ekonomicky aktívnych ľudí a zároveň jej stúpli náklady za zdravotnú starostlivosť.

Na rezervnom fonde má Union ZP viac ako 3,3 milióna eur. Nevylučuje, že tieto financie bude musieť využiť na zaplatenie zdravotnej starostlivosti. Túto sumu však súkromná zdravotná poisťovňa nepovažuje za dostatočnú na vykrytie situácií, ako je napríklad pandémia nového koronavírusu. Len na situáciu spojenú s novým koronavírusom potrebuje minimálne 12 miliónov eur.

Penta prijíma výzvu do ringu od vlády

„Ak chce vláda Igora Matoviča zásadne meniť systém verejného zdravotného poistenia, mala by vytvoriť podmienky pre čo najlepšiu súťaž o poistenca. Vláda by mala zadefinovať štandard a nadštandard a vytvoriť tak priestor, aby zdravotné poisťovne mohli medzi sebou súťažiť aj vo výške poistných sadzieb,“ uvádza Penta s dôvetkom, že takto funguje systém súťaže napríklad v Holandsku. Rovnako sa nebráni ani návrhu, aby poistenci mohli meniť zdravotnú poisťovňu kedykoľvek počas roka. Premiér avizoval, že je pre takúto možnosť ochotný meniť aj legislatívu.

Matovič tiež vyzval Haščáka do ringu. Podľa Penty by sa však mal odohrať férový zápas o čo najlepšie služby pre poistencov. „Takýto zápas by sme privítali a budeme radi, ak sa kroky súčasnej vlády uberú týmto smerom,“ doplnila finančná skupina.

Matovičovi vyčíta aj osobné útoky. Podľa Penty opakovane používal demagogické argumenty o tom, ako VšZP dopláca v prospech súkromných zdravotných poisťovní na súčasný prerozdeľovací mechanizmus. Tvrdí však, že od roku 2010 prispela len zdravotná poisťovňa Dôvera sumou viac ako 1,1 miliardy eur v prospech VšZP.

„To, že štátna zdravotná poisťovňa napriek tomu dosahuje záporný výsledok medzi svojimi príjmami a výdavkami, je skôr dôkazom chýb pri jej riadení. Svedčí to skôr o jej nedostatkoch pri revíznej činnosti, pri nákupe zdravotnej starostlivosti a vnútornej neefektivite aj v podobe prezamestnanosti. Súčasný prerozdeľovací mechanizmus bol navrhnutý renomovanými zahraničnými poradcami podľa holandského vzoru, ktorý patrí k svetovej špičke v tejto oblasti,“ doplnila Vargová s tým, že ho podporili všetky zdravotné poisťovne. 

Štát je podľa Matoviča lepší hospodár

"VšZP poskytuje 69 percent zdravotnej starostlivosti, ale na svoju réžiu minie len 50 percent z výdavkov všetkých zdravotných poisťovní, ktoré míňajú na svoju réžiu. To znamená, že VšZP, alebo štát, je omnoho lepší vlastník ako súkromné zdravotné poisťovne," zdôraznil ešte včera Matovič, ktorý tiež tvrdí, že VšZP je lepším hospodárom ako súkromné zdravotné poisťovne.

Ďalej uviedol, že šéf Penty Jaroslav Haščák od roku 2009 do roku 2019 cez zdravotnú poisťovňu Dôvera "vytiahol" zo slovenského zdravotníctva 705 miliónov eur, z toho 460 miliónov eur cez fiktívny zisk, ktorý mu umožnili Pellegrini a Fico, pričom podľa predsedu vlády nezaplatil jedno jediné euro a vytuneloval peniaze do schránky na Cypre. Zvyšok cez ďalší zisk, ktorý si každý jeden rok vykazoval.

KORONAVÍRUS Začal sa veľký
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Štátna poisťovňa bola podľa jeho slov okradnutá

Podľa jeho slov tiež VšZP najviac platí za zdravotnú starostlivosť za svojich poistencov poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a najviac sa stará o chorých na Slovensku, no za zdravotnú starostlivosť dostáva najmenej. Okradnutá bola podľa neho VšZP len za minulý rok o viac ako 58 miliónov eur.

Cez prerozdeľovací kľúč dostala štátna zdravotná poisťovňa podľa Matoviča menej, ako mala. Od roku 2017 tak mala prísť VšZP o 243 miliónov eur. "Peniaze skončili na súkromných účtoch súkromných poisťovní," zdôraznil. Tiež komentoval, že ak bude VšZP potrebovať dofinancovať, štát tak urobí.

Viac o téme: Igor MatovičPoisťovňa Union
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu